понеделник, 27 юли 2015 г.

Храна на открито: Кюфтенца в сладко кисел сос със сладко от чушки и свежа салата

- Мамо, тази ваканция съм си била само един ден вкъщи!
Факт. Но пък и аз не помня от кога събота и неделя не сме си били вкъщи. В най- лошия случай багажът се натъпква в колата в събота сутринта. В по- благоприятния - още от петък. Снимам непрекъснато, но трудно намирам време дори да прегледам какво съм направила. Някъде през юни се озовахме над Тетевен. Фантастична, спираща дъха гледка над село Бабинци, в подножието на малкото, заоблено връхче Острич. Деца, въргалящи се по поляните, добра компания и чудесна храна. Щастието има много измерения, но със сигурност това е едно от тях. Особено когато е придружено от чаша розе:) Единственото, което нарушава идиличната картина е липсата на лед за питиетата:)


Бяхме приготвили много неща. Имаше пастети, топено масло, домашни хлебчета, мъфини с череши, салати, кюфтенца в сладко кисел сос и неща, които със сигурност съм забравила вече. Мисля, че трябва да си водя списък, за да мога после да давам рецептите. За съжаление тези са безвъзвратно загубени, така че ще е задоволите с това, което си спомням - кюфтета в сладко - кисел сос

Ако някога имате път към Тетевен, задължително се отбийте. Ако минете по магистралата е не повече от час и половина.






















Рецептата предизвика голямо озадачение при децата. Трудно възприеха идеята за канела при месото и захар при чушките. Не така стоеше въпросът с изяждането. Всякакви предразсъдъци отстъпват място  пред глада, предизвикан от 3 часа търчане на открито.


Кюфтенца в сладко кисел сос със сладко от чушки

За кютенцата
  • 800г кайма - правила съм си с всичко - от пиле, през телешко до агнешко и свинско.
  • 100г пушен бекон
  • 50мл оцет
  • 2с.л захар
  • 2с.л соев сос
  • 2с.л пикантен сладко кисел сос
  • 1с.л сусамово олио
  • 2ч.л сусам 
  • 1с.л фъстъчено масло
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава лук
  • 1 яйце
  • черен пипер, канела, кимион, смлян кориандър
  • 1-2 с.л мазнина
Сладко от чушки  

Може да намерите рецептата тук: http://luluto.blogspot.com/2012/08/fast-food.html



Лукът и беконът се насиняват на ситно и се смесват заедно с подправките, каймата и яйцето. Аз не купувам готова кайма. Предпочитам да си взема месо и да си го приготвя вкъщи, като в конкретния случай го смилам заедно с вече изброените съставки.
Каймата се оставя да престои половин час и от нея се оформят малки кюфтенца. На дъното на тенджера или дълбок тиган се слага малко мазнина, подреждат се кюфтета и се захлупват. Идеята не е да се запържат, така че може да се сложат и на два реда. За целите на нашия къмпинг ги готвихме в Dutch oven (писах за нея тук http://luluto.blogspot.com/2015/06/dutch-oven.html), като освен отдолу, слагаме жарава и върху капака. Идеята е кюфтетата да се готвят първоначално на силен огън, за да не стоят като варени и сравнително бързо да се изпари водата, която пускат.


 Оцетът, захарта, фъстъченото масло, соевият сос и сусамовото олио се смесват и се изсипват при кюфтенцата. Разбърквате внимателно, намалявате малко котлона и готвите около 30 минути без да захлупвате. Когато течността почти изври, добавяте сусама и  пикантния сладко кисел сос, който глазира кюфтетата и им придава лъскав вид.


Сервирайте със сладкото от чушки и следната салата:

  • Зелена салата - накъсана на едро
  • 1 тиквичка, нарязана на лентики
  • 1 нарязана червена чушка
  • 1/4 пакет хрупкави оризови нудели  (натрошавате ги и ги запържвате за 5 минути в 1 с.л мазнина)
  • 50г фъстъци (аз ги предпочитам сурови, но може да ползвате и печени)

За дресинга:
  • Сокът на 1 лайм
  • 1с.л сусамово олио
  • 2с.л соев сос
  • 1/2 ч.л. мед

По желани - сусам за поръсване






14 коментара:

  1. С голям интерес следя блога Ви. Вдъхновяваща сте!

    ОтговорИзтриване
  2. От последния уикенд имаме решение и на леда за питиетата ;) Считай го за присъствен вече :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо ще го тестваме този уикенд значи:) От нас виното.

      Изтриване
  3. Аладин вечеря с вас. :) Прекрасно е!

    ОтговорИзтриване
  4. Защо не ме осиновите?? Няма да мрънкам, че това лято само 1 ден съм си в къщи или че има канела в месото и захар в чушките!! Много съм скромна с яденето.... И лед ще ви нося.... Прекрасно е!

    ОтговорИзтриване
  5. Пренесе ме в приказен свят................Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  6. Понякога само разглеждам снимки, мечтая си да съм някъде там, където са направени и не коментирам, защото имам чувството че думите ми няма да стигнат да опиша красотата, която виждам. Радвам се на ентусиазма с който носиш всичките тези прекрасни прибори, чинии, вази, чаши, покривки и т.н. по планини и поляни, на страхотно изглеждащите гозби, които приготвяш (сигурно са и много вкусни), общо взето на всичко което виждам в блога ти. Мога само да се радвам и да благодаря, че има хора като теб, които споделят всичко това с нас и ние съответно имаме възможност да се докоснем поне за малко до теб и уловените моменти.
    Изпращам много виртуални (за съжаление) усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, ама е хубаво при вас! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Освен че всичко изглежда много красиво, цветно, свежо и вдъхновяващо, бих искала да попитам може ли да се присъединим към вашата компания за някой пикник с преспиване на палатки :) Ние също ще се включим с вкусни и интересни неща за хапване и с (надявам се) приятна и мила компания от мама, татко и две деца (на 3 и 10) :)
    Ivchi

    ОтговорИзтриване
  9. Толкова красиво! ...ароматно, цветно, ухаещо на детство,на уют, на свобода, на щастие...

    ОтговорИзтриване
  10. канела в месото знам от арабите :) Милото не я харесва, затова не му и казвам ...

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...