понеделник, 22 декември 2014 г.

Slowcooker vs Multicooker / Касапски сарми със сушени чушки и манатарки

Един от най- често задаваните въпроси, които почти ежедневно получавам на имейл и ЛС е каква е разликата между мултикукъра и уреда за бавно готвене. Очевидно, сега покрай празниците, тази тема става особено актуална. От няколко години ползвам и Crock Pot и Multicooker Philips и трябва да кажа, че всеки от тях си има своите предимства и недостатъци и изобщо не са ми взаимозаменяеми. В допълнение, давам една рецепта за идващите празници, която е изключително елементарна и подходяща за двата уреда.




Нямам за цел да сравнявам технически характеристики, а по скоро общи впечатления. За начало какво представлява всеки един от уредите.
Уреда е за бавно готвене (slowcooker) e керамичен съд с похлупак, която се слага в специална самонгряваща се поставка. При готвене поставката се загрява и затопля глинения съд до температура, която подсигурява съвсем бавно сготвяне. В повечето случаи има две степени на нагряване, придружени с таймер, който автоматично изключва след достигане на заложеното време и превключва в режим подгряване. При по- слабата степен ястието става готово за около 6-10 часа, а при по- силната за около 4-6 (в зависимост от използваните продукти). Въпреки, че тези цифри звучат шокиращо, на практика уредът пести ужасно много време и  се превръща направо в MUST HAVE за всеки твърде зает индивид, но с достатъчно голямо желание да приготвя домашна храна. Основното причина е че продуктите не искат някаква предварителна подготовка. Слагате всичко накуп, захлупвате, нагласяте таймера и отивате на работа/разходка/спорт/ПравитеКаквотоДругоСиИскате. Уредът не изисква наглеждане, а час - час и половина неточност в нагласеното време за приготвяне на храната са някакви несъществени подробности. Слагането на мазнина също. Това прави храната приготвена в Crock Pot здравословна, а вкусът - като на нещо сготвено от баба в гърнето през нощта на старата печка на дърва. Диапазонът на неща, които съм приготвяла в слоукукъра е доста широк и включва всичко от супи и предястия, през основни до десерти. Част от рецептите може да видите тук http://luluto.blogspot.com/search/label/Crock%20Pot

Мултикукърът също е уред с отделен  контейнер за храна, който се слага в нагревател. Съдът за готвене е метален с тефлоново или керамично покритие. Има различни програми, като основната разлика между тях е температурата, която се поддържа. Освен това име отложен старт, таймер и за част от програмите може да си регулирате температурата на готвене ръчно. Приготвянето на храната става като в обикновена тенджера, с тази съществена разлика, че може да си извършите първоначалните манипулации, да си нагласите таймера и отново да повторите упражнението с излизането. Температурата, която поддържа е по- висока и налага по- голяма прецизност при нагласяне на времето за готвене. Храната става по- бързо и до сега не съм рискувала да го оставя да работи, докато съм цял ден на работа. Вкусът също е по- скоро е като на ястие, приготвено в тенджера, а не като на сготвено в гърне.
В общи линии мултикукър използвам основно през уикенда, когато имам известно наблюдение върху това, какво се случва и го оставям да работи, докато ние сме навън за не повече от 4 часа.  Много ми е удобен за супи и ястия, които изискват смесена термична обработка - примерно запечатване на месо на по- висока температура и след това доготвяне на по- бавен огън. Превръща се във фамилен любимец, когато пътуваме някъде на почивка, наемаме къща и нямаме подсигурена храна. Тази година в Гърция буквално "изби рибата". Оказахме се из някакви острови с 4 деца и без близък ресторант наоколо. Сутрин преди плаж зареждахме уреда и когато се прибирахме на обяд имахме готова топла храна. В общи линии изобщо не усетихме, че ангажиментът по изхранването ни си е изцяло наш. Някои от рецептите, които съм приготвяла с уреда, може да видите тук: http://luluto.blogspot.com/search/label/%D0%9C%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%80

С две думи - до ден днешен продължавам да си ползвам паралелно и двата уреда и не знам как бих се оправяла без тях. Във всички случаи с цената на доста време, прекарано в кухнята за сметка на по- интересни и важни занимания. През работната седмица уредът за бавно готвене определено взима превес, заради удобството да набутам всичко заедно сутрин, да включа таймера  и да врътна спокойно ключа на външната врата, докато съм на работа. Вечерно време имаме топла и вкусна вечеря, която е налична, дори и на мен да ми се наложи да закъснея и мъжът ми да се окаже сам, очи в очи с двете капризни деца (доста често го играем това упражнение).
Ако пътуваме, мултикукъра е доста по- практичен. По- малък, лек, с удобен за пренасяне дизайн. Металната тенджера, която принципно намирам за недостатък, точно в този момент се превръща в нечупливо предимство.



Следващата рецепта съм я приготвяла успешно и в двата уреда. Избрах си я направя пак за семейното събиране на Коледа. Сама по себе си е изключително елементарна, а в съчетание с приготвянето в Crock Pot на практика ще ме лиши от цялата истерия, свързана с подготовката на обяда. 

Касапски сарми със сушени чушки и манатарки

  • 250г телешко месо (най- добре джолан)
  • 300г свинско месо (предпочитам от бут)
  • 2-3 сухи чушки
  • 2-3 сушени манатарки
  • Листа кисело зеле - количеството зависи от размера им
  • подправки - черен пипер, дафинов лист, чубрица, щипка джоджен, червен пипер, сминдух
  • 100мл телешки бульон


Месото се накълцва на ситно. Чушките се накисват за малко във вода и се нарязват на едри парчета. Манатарките се начупват на дребно. Всичко се смесва и се овкусява с подправките. Внимавайте със солта - киселото зеле по начало е солено. Аз лично изобщо не ги соля, но ние ядем доста безсолно. Във всяко зелево листо се слага от плънката и се завива на сърма. Подреждате  сармите на дъното на мултикукъра или слоукукъра. Наливате телешкия бульон. Ако готвите в мултикукър сложете 2-3 с.л мазнина. За слоукукъра не е необходимо, но не пречи. Аз не слагам и разчитам на мазнината, която си пуска месото.
Мултикукъра се наглася на програма Stew за 2 часа. За слоукукъра - готвя ги на първа степен за около 8 часа.
При сервиране може да полеете с разтопено масло и червен пипер.


3 коментара:

  1. Много вдъхновяваща рецепта! Толкова вдъхновяваща, че забравих добрите си намерения да спра да харча като побесняла и си поръчах слоукукър. Весели празници! Милена

    ОтговорИзтриване
  2. Хареса ми рецептата, нямам въпросните уреди и поне за сега не са ми нужни, мога да направя и в печката в глинен съд. Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  3. Slowcooker-невероятен за готвене но много скъпи в България от 75лв+а от Англия поръчан-от Амазон-3.5 л. с доставка до дома ми 37.50 лв+4 лв доставка.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...