петък, 27 януари 2012 г.

Сладко от портокалови корички

Напоследък не  пиша много редовно. Има и такива моменти. Нямам желание, което идва от липсата на вдъхновение, което от своя страна идва от разфокусиране (или по- скоро фокусиране в други неща), лека преумора, а от там и от някаква форма на апатия. Много се пазя от такива настроения, ама ей на, не винаги успявам.В крайна сметка превключих на режим Power save и коефицентът ми на полезно действие се приближи до нула. В експлоатация са само функционалностите "заведе  дете на училище", "роботно време с елементи на разсеяност" и "прибери се и  заспи над учебника", Всичко друго е в stand by, което се явява като затишие пред буря. До колкото познавам циклофреничния си характер, следващата фаза е бурна еуфория, придружена от много хаотични и взаимно изключващите се идеи:)
Мислех да не пиша тук през следващите две седмици, но вече толкова ми писна от решаване на тестове, че имам нужда от някакво разтоварване. Тази рецепта ми поизостана  от предколедния маратон, но понеже е сезонна, все още е много актуална - сладко от портокалови корички.


Обожавам го но повечето случаи си го ям сама. Тази година много егоистично си приготвих твърде ограничено количество бурканчета. За мое голямо разочарование се наложи да ги споделя с голямото дете, което също се оказа, че е прояло такова сладко:)


Сладко от портокалови корички
Идеята взех от Ваня


1,5 кг портокали
700 гр. захар
1 ванилия
600 мл вода
½ ч.л. лимомена киселина
Приготвяне:
Портокалите се измиват много хубаво и се обелват на тънки ивички. Всяка ивичка се навива на руло и се нанизва на конец.  Нанизите се слагат във вряща вода за 5 минути, след което водата се изхвърля, коричките се изплакват и отново се слагат във вряща вода. Процедурата се повтаря 3 пъти.


След последното изплакване, в тенджерата се налива 600 мл вода, добавя се захарта, ванилията и коричките. Всичко ври на слаб огън около 40 мин или, докато течността се сгъсти и престане да се разлива, когато се капне от нея в чинийка. Конците се изваждат, добавя се лимонената киселина и сладкото се връща за още минута на котлона. Сипва се още горещо в измити и подсушени бурканчета.


27 коментара:

  1. избора на stand by ми се струва много разумно решение. винаги има такива моменти, но пък после всичко се завърта с пълна сила.
    Успех в новата фокусна точка!

    ОтговорИзтриване
  2. Мдааа, позната картинка. Но сладкото от портокалови корички е много препоръчително точно в такива моменти:)) И аз го обичам, а снимките ти са наслада за уморените ми от цифри очи в края на седмицата! И лек оргазъм за душичката:)) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. В хладилника ми имам едно пликче пълно с портокалови кори , събирани през последните два дена :):):) Утре ще им дойде реда вече ;-) Слагам го това сладко в всеки крем, курабийка, кекс или мъфин. Абе само в манджата не съм си го слагала още :):):) Много го харесвам ,а и не само аз виждам :-) Пожелавам ти много ведро настроение през идващите почивни дни :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ще ме осиновиш ли:) У нас заради мъжа ми не слагам портокалови корички в нищо... А толкова ги обичам!

      Изтриване
  4. Познато настроение :) .
    И аз уж този месец си гледам учението, ама ей ме на посреди нощи чакам да ми се изцеди сиренето Стилтън и чета блогове .
    Това сладко ми звучи като нещо, което определено би ми харесало, така че благодаря за рецептата!
    Навитата кора е много красива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, аз най- вече от фотогенична гледна точка ги навих. Иначе не допринася към вкуса, но пък е такава врътня:) Добре, че малката помагаше:)

      Изтриване
  5. Мда, случва се. Най-обичам превъзходната степен - пълен нихилизъм и после все едно съм нов човек :)
    Чудно сладко сладко.

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, че бързо, слънчево и сладко:)

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубави снимки и сладкото не е за пренебрегване. Ароматно и с хубав цвят. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна презентация!Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  9. Лулу, изглежда просто невероятно!
    Много обичам портокали и всичко, що има техен аромат, непременно ще си направя такова сладко и ще си го скрия надълбоко, че половинката вкъщи е тази, дето не прощава.
    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Истинско удоволствие изпитвам като гледам тези прекрасни снимки!
    Сладкото ще го пробвам,много ми хареса на вид,а и сигурно е много вкусно.
    Приятна съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Относно натроенията ти, да, много познато често ми се случват и на мен, незнам в какъв режим да превключа та да вървя и аз гладко като другите. Снимките на това сладко са страхотни и линка веднага го изпращам на жена ми та дано се опита да го направи, изглежда супер изкушаващо :)

    ОтговорИзтриване
  12. Руми фантастично изглежда това сладко, а снимките са божествени! В къщи ако си го приготвя и аз ще трябва да си го изям сама :))

    ОтговорИзтриване
  13. Es una maravillosa mermelada casera y aromática me encanta,muy linda presentación,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, следя с интерес всички невероятни неща, коит публикувате. Бихте ли ми казали къде в София мога да намеря хартиентите кошнички за бонбони, които са уникално вкусни ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хартиени кошнички купувам от две места - Змееборец и Джъмбо. Сигурна съм, че има и на други места, но аз съм накупувала такива индустриални количества, че скоро не ми се е налагало да търся:)

      Изтриване
  15. Здравей, невероятни рецепти и снимки има тук! Адски е уютно:) ...направих сладкото,но коричките са леко горчиви ,спазих точно рецептата.Така ли трябва да е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи:) Сладкото по принцип може да нагарча съвсем леко. Дължи се на етеричните масла в портокаловите кори. По-твърдите портокали горчат повече от меките. Заради леко горчивият вкус, аз предпочитам да ги навивам на рулца, а не да ги режа на парченца. На мен не ми пречи, но децата са малко по- капризни- Предпочитат да изяждат соса, а портокаловите охлюлвечат ми ги оставят да им правя портокалови бисквити, портокалови кремове или портокалови кексове:)

      Изтриване
    2. На времето майка ми изтъргваше жълтата част за да не горчат.

      Изтриване
  16. Лулу, благодаря за отговора.Да, синът ми каза ,че са мнооогооо горчиви:)), но за мен само леко нагарчаха и много ми хареса:) ще се прави често. Благодаря отново за чудесните рецепти, които споделяш с нас.

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря за отговора, ще проверя в Змееборец явно.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...