събота, 7 януари 2012 г.

Ябълков пай


 Поредицата от зимни празници продължава да се ниже:) Освен прекрасният пухкав сняг, който е навалял, повод за празнуване е и имения ден на всички Ивановци, Иванки, Калояновци, Ивовци и всички останали, които по един или друг начин се чувстват съпричастни и въвлечени. Ние си имаме Иво. След като на Никулден, подобаващо празнувахме именния ден на единият от близнаците, днес е ред и на другия мъник.


 На имен ден не се кани, но ние бяхме съвсем неподготвени и в крайна сметка не успях да направя нищо за дребосъците:( За да не е без хич, почерпете се по едно парче ябълков пай, който правих съвсем наскоро по друг повод.



И друг път съм споменавала, че обожавам пай под всякаква форма. Ябълковият е на особена почит и уважение. Ароматът на масло, хрупкавата коричка, сочният плодов пълнеж - направо си беше любов от пръв поглед:)
Наскоро се сдобих с една вълшебна книжка и активно експериментирам с рецепти от нея. Пълнежа за днешния пай си е мой, но тестото и технологията чинно следвах по инструкция. Аз не съм много дисциплинирана и следването на правила и точни рецепти не е точно моята стихия. Сега, очаквам потупване по рамото и похвала, за това че положих такова старание да изпълня поне една рецепта точно по книжка:)




 За тестото
(източник: pastry cook by catherine atkinson)
  • 300 гр брашно (2,5 ч.ч)
  • 130г масло, нарязано на кубчета
  • 75мл студена вода (5-6 с.л)
  • щипка сол
  • 2 с.л захар




За пълнежа

  • 6-8 кисели ябълки (към 600г)
  • 115г захар (аз ползвам кафява)
  • 50г стафиди
  • 50г орехи
  • канела
  • ванилия
  • 2 с.л брашно

  • 1 жълтък за намазване




Брашното се пресява в купа
Слага се маслото, нарязано на кубчета, солта, захарта и студената вода. Започва да се мачка с вилица. Когато стане възможно, всичко се изсипва върху набрашнен плот и се замесва гладко тесто. Увива се в стреч фолио и се прибира за 30 мин в хладилника.
Разделя се на две части, като е едната е малко по- голяма от другата. От нея се разточва кръгла кора, дебела около 0,8см. Прехвърля се в тавичката, в която ще се пече пая, така че да покрие и стените до ръба. Излишното количество се изрязва с нож.
Тази основа се набожда с вилица на няколко места и се засипва с бобови зърна. Пече се на 160 градуса за 15 мин. Целта на боба е да не се надигне основата, като се образуват мехури. Идеята на самото печене е да се получи хрупкава кора и паят да не стане прекалено глетав.
През това време ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на кубчета. Смесват се със захарта, орехите, канелата, стафидите, ванилията и брашното.
Сместа се сипва върху изпечената и леко охладена основа.
От останалото тесто се оформят ленти, с които се покрива пая отгоре. Декорацията може да бъде различна. Правила съм лентички, листенце, звездички, а в този случай мрежа, но за нея трябва да имате специален уред.
Намажете пая с жълтък, за да има лъскав вид.
Паят се пече на 200 градуса за 10 мин, след което фурната се намалява на 180 градуса за още 25 мин.


Прогнозата за утре продължава да е снежна, така че ви желая много топла, уютна и бяла неделя! И усмихната:)




15 коментара:

  1. Да е жив и здрав малкия именник!
    Пая изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  2. Да му носи късмет името!
    Пая е много ароматен:)

    ОтговорИзтриване
  3. Да е жив и здрав-много е сладък!
    А пая изглежда много вкусен...

    ОтговорИзтриване
  4. Да е живо и здраво малкото слънчице! Паят е чуден!

    ОтговорИзтриване
  5. аа, ябълковия пай си е любов:) страхотни снимки, пак, и ми се дояде
    честит имен ден на близнака и от мен

    ОтговорИзтриване
  6. Сладурчо!Да е здрав и палав!А паят е разкошен!

    ОтговорИзтриване
  7. Паят е страхотен. Стана ми любопитно какъв е този инструмент за мрежата? Много хубаво се е получило. Да ви е жив и здрав мъника. Между другото на последната снимка прилича много на малката ти дъщеря :)

    ОтговорИзтриване
  8. Щип по сладките бузки!Да е жив и здрав юнакът!
    А този пай е така майсторски изпълнен.Не ме карай да вярвам , че уредчето е виновно .
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. нещо безкрайно любимо - ябълков пай!;-)
    отдавна търся идеалната рецепта за перфектния пай и тази май ще се окаже добър кандидат! благодаря, лулу!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасен пай, много готина решетка!
    Да са живи и здрави и двамата сладурковци!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Да е жив, здрав и щастлив това мъничко, сладко момченце!
    Страхотен ябълков пай, Лулу! Много изпипан и вкусен изглежда!
    Прекрасна нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. И Ивчо, и Пайчо са страхотни!
    Желая здраве на малчугана и весели зимни игри;-)
    На пая- да ми мине път;-)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви за пожеланието:) Пайчо одавна замина, а Ивчо го намачках и нацелувах от всички:)

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотен пай! Много здраве и късмет за малкия сладур!

    ОтговорИзтриване
  15. Лулу, за много години. Да ви е жив и здрав сладура с големите очи :)
    Ябълковите пайове са на почит и у дома. Ще го включа в менюто :)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...