неделя, 20 март 2011 г.

Салата от странни неща с портокали и синьо сирене

75 % от жените и около 40% от мъжете редовно следят килограмите си, внимават какво ядат, гледат да приемат здравословна храна, което в повечето случаи означава, че пасем някакви салати. От време на време, за разкош може и пилешко и рибешко. Аз не съм от изключенията, но тревопасните ми пориви са силно ограничени по това време на годината,  основно поради липса на свестен безнитратен зарзават. Тези дни, обикаляйки в поредния хипермаркет се загледах в някои странности, които до този момент съм опитвала само в ресторантите. Реших, че точно това е моментът да си ги напазарувам и да ги оползотворя за нещо.


 След дълги размисли се спрях на салата с цикория, портокали и синьо сирене. На мен ми хареса, но мъжката част подходи скептично. Не съм очаквала друго де, за него зарзавата се уважава само при положение, че е расъл на кокал:)


Преди да уползотворя зеленчуците, се зачетох в някои от биографичните им данни:)




Цикорията е многогодишно растение и една от неговите разновидности е много разпространена в България. За мое огромно учудване се оказа, че плевелоподобното цвете, което аз познавам под името Синя жлъчка, всъщност е цикория:)


Ядливи са корените, от които се прави "кафе". Зеленчукът, който виждаме по магазините, всъщност се добива от корените, които се заравят в пясък и се гледат на тъмно при определени условия, така че да не се синтезира хлорофил при растежа. Това са листата, които прорастват. Външните са обелени и се продава само сърцевината. Когато избирате цикория, гледайте да с по- бели връхчета и краища. Зелените са по- горчиви. Преди да я готвите или приготвяте на салата, трябва да я изкиснете в подкиселена или подсолена вода, за да излезе горчивината. На вкус наподобява основата на салата айсберг, но има по- плътна и приятна консистенция.

Следващият ни гост е радичиото


Прилича на малка червена зелка. Оказа се, че и това е вид цикория:) Също има горчива нишка и трябва да се накисне във вода, преди да се използва. На вкус е приятно и доста по- меко от това на червеното зеле.


Този ми е любимецът. Има вкус на нещо средно между анасон и копър. Много приятен както за салати, така и за готвене. Аз започнах да си го слагам сутрин в сока. Не е толкова натрапчив, като копъра и анасона, но е доста подобен и ако не обичате такива неща, избягвайте близките срещи с резенето.

Едва ли ще включа в ежедневната кухня, което и да било от тези неща, но ако не друго, поне е интересно да се пробват. Аз, обичам да експериментирам, както си личи и от рецептата за днешната салата.


Салата с цикория, портокали и синьо сирене



За 4 порции

2 цикории
1/2 резене
1/2 радичио
1 портокал
40 гр орехи
80 гр сирене Гауда или друго твърдо сирене по избор

За дресинга

40 гр синьо сирене
100 мл течна сметана
1 ч.л мека горчица
сол
черен пипер

Цикориите, резенето и радичиото се нарязват на тънки лентички. Портокала се обелва добре, включително и от бялата ципа. Накъсва се на парченца и се добавя към зеленчуците. В малка тенджера или тиган се загрява сметана, добавя се натрошеното синьо сирене и се бърка, докато  всичко се стопи и стане гладък сос. Маха се от котлона, оставя се да се охлади и се добавя горчицата, солта и черният пипер. Салатата се разпределя по чиниите, залива се със соса и най- отгоре се поръсва с едро счукани, леко запечени орехи и нарязано на кубчета сирене гауда.
По желание може да замените сиренето гауда с друго твърдо сирене по ваш избор, както и да поръсите салатата със ситно нарязани листа от пресен лук.





14 коментара:

  1. Toчно днес четох как се отглежда цикорията, по повод на това че се чудех дали мога да си отгледам моркови на терасата в сандъче :)
    Интересна салатка, ще пробвам скоро :)

    ОтговорИзтриване
  2. Красота... а и вкусно звучи и излгежда.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз за салатката няма да говоря, че какъв глад ме гони през цялото време... но може ли да споделиш кой е този шрифт? Много ми хареса :")

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна салатка, Лулу! Много ми допада. Особено последните и два продукта от името :)
    И ще ми върви идеално :))))) преди основното.

    ОтговорИзтриване
  5. Мммммммм да! Звучи вкусно :-) и изглежда така!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, Руми! За първи път се осмелявам да пиша в прекрасния Ви блог! Искам да Ви поздравя за прекрасните рецепти, поднесени със стил, хумор и придружени с невероятни снимки!

    Искам също така да направя една вметка, с която се надявам че няма да Ви обидя! Radicchio би се прочело "радикио" на български - "ch" в италианския винаги се чете като "к", а "cch" като "кк". Но смятам, че за несвикналото с двойни съгласни българско ухо, "радикио" би звучало по-добре от "радиккио". Ами това е - още веднъж искам да се извиня, ако съм Ви обидила с лексикалния си коментар!

    Поздави и продължавайте все така смело и оригинално напред!

    ОтговорИзтриване
  7. Хм .. отдавна им се чудя на тези странни и чудати зелечукоподобни :)) Ще взема да изпробвам предложението ти, салата изглежда много вкусна, а портокал със синьо сирене ми е любимо :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много свежа и здравослова салата, а и образователна...
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  9. Различна, цветна и витаминозна!

    ОтговорИзтриване
  10. Мммм... много екзотично :) Нещо от мен - http://thegreeneyedgirl.blogspot.com/2011/03/blog-post_22.html

    ОтговорИзтриване
  11. Лена, благодаря за ветката. Ни най- малко не съм се засегнала:) В интерес на истината испански не говоря и когато търся информация за подобни продукти, обикновено ровя в английските сайтове. После търся как се казва съответното нещо на български. В случая написах, това което пишеше на етикета на зарзавата, което далеч не означава, че това е вярното произношение:))) Преди известно време Мария ми беше обърнала внимание за подобен лингвистичен проблем по повод на една друга публикация за шоколада:)

    Пепчо, да ти кажа и на мен последните две съставки са ми любимите:)

    Не знам дали салатата би допаднала на всеки, но във всеки случай е интересно за пробване.

    ОтговорИзтриване
  12. Оууууу, леле,
    абе това бих го хапнала веднага. Незнам за мъжката половина от човечеството, но на мен би ми се вписало във вкусовете без проблем.
    Руми, благодаря ти за рецептата. Бих я пробвала при първа възможност.

    ОтговорИзтриване
  13. Лулу цикорията тук я ядем целогодишно
    Сурова и готвена
    От готвените варианти на мен ми е любима запечена с шунка и кашкавал
    От суровите на салата с дресинг с горчица

    ОтговорИзтриване
  14. Допада ми дресинга! Правила съм такава салата но с балсамов оцет :) Със синьо сирене и портокали звучи прекрасно!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...