неделя, 3 октомври 2010 г.

Многолистно тесто и бурканче сладко от сливи




Обикновено публикациите ми не са само с рецепти, но този път ще бъде изключение, защото иначе стане прекалено дълго:) Ще я посветя изцяло на една вариация на многолистното тесто
и един десерт в комбинация с него.

Съвсем в началото на моите блогърски изяви бях правила френски кроасанчета с многолистно тесто собствено производство.  След като установих, че правенето му не е нещо кой знае колко страшно, сега реших да експериментирам с друг вариант.
Може би знаете, а може би не, но има различни варианти на многолистното тесто.  Във варианта на кроасаните се използва мая. Съществува и друга разновидност, която не се надига толкова много, защото в нея няма набухвател. Тестото увеличава обема си и се разслоява от факта, че водата в него се изпарява, но не може да излезе, заради слоевете масло, които запечатват парата. Подходящо е за гризини, щрудели и различни тарти. Прави се значително по- лесно и много по- бързо. Аз реших да направя много интересен и нестандартен вариант с различни видове брашна.


Продукти:


1/2 чаша пълнозърнесто брашно
1/2 чаша брашно от нахут. Може да го заместите с ръжено брашно
1/3  чаша бадемово брашно
2/3  чаши бяло брашно
1/4 ч.л сол
2/3 чаша студена вода
2 с.л захар
180 гр масло

От всички продукти, с изключение на маслото, замесвате гладко и сравнително твърдо тесто. Увивате го във фолио за свежо съхранение и го оставяте за 1 час в хладилника. През това време вадите маслото от хладилника. Най- важното при многолистното тесто е да работите с продукти с еднаква температура. Тестото трябва да е студено, а маслото трябва да се е отпуснало, но в никакъв случай на прекалено меко и разтапящо се.
Набрашнявате добре гладка повърхност и слагате топката тесто върху нея.


 Разточвате го на правоъгълна кора с дебелина около половин сантиметър.

Маслото се слага в средата.





Покривате го първо с единия край на кората. Прихлупвате другия край и сгъвате двата края по дългата страна. Трябва да получите нещо ето такова.


Стараете да  работите бързо, за да не се стоплят прекалено продуктите. С по дебела точилка, започвате да разточвате от средата към единия край и пак от средата към другия край. Целта е да получите отново правоъгълник. Загъвате единият край по този начин


Правите същото и с другия край


Сега е момента да върнете произведението си отново в хладилника за половин час.  След като отново се охлади повтаряте още два пъти упражнението с разточването на правоъгълник и прегъването на двата края.
Слагате отново в хладилника  и разточвате финално.


От тук вече следва волна програма. Може да нарежете на лентички, да ги усучете и да изпечете като гризини. Може да да направите основа за тарт или като мен да ги нарежете на правоъгълничета.


Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна.


Аз реших да гарнирам моите със сладко от сини сливи, канела и ром, което публикувах преди известно време.


Най- отдолу на чинията слагате правоъгълник от многолистното тесто. Върху него се редят две половинки сини сливи. Следва отново многолистно тесто, крем и пак многолистно тесто. Най отгоре завърших с половинка слива, пълна с крем.


Полейте със сироп и декорирайте със стръкче мента и пудра захар.


За крем използвах смес от заквасена сметана, маскрапоне, сирене филаделфия и захар. получи се невероятно вкусен и ефектен десерт.



Може да използвате всевъзможни други комбинации по ваш избор.

14 коментара:

  1. Preciosa la receta, este mil hojas se ve fabuloso.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  2. Хах, от много време гледам една рецепта за шоколадово многолистно тесто, но все отлагам.
    Предложението ти е страшно вкусно (обожавам ядки), а сините сливи са ми слабост :)))
    Чудесни снимки!

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Снимките ти са разбиващи!!!! Просто нямам думи! Рецептата и презентацията също :) Както винаги ми действаш вдъхновяващо и ме зареждаш положително за което ти благодаря! Успешна, спокойна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятен десерт и още по-невероятни снимки!
    Хубава нова седмица, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  5. Все отлагам правенето на многолистно тесто, но вече трябва да се престраша. Харесва ми комбинацията от брашна и мисля да опитам :) А колко правоъгълничета излязоха от тази доза, Лулу?
    Снимките са убийствени!

    Слънчеви поздрави с пожелание за успешна нова седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Аз не се наемам да меся, но се насладих на твоите снимки, Лулу :-) Страхотни са! Още първата грабва вниманието и няма как да не прочета поста до края и да не разгледам и другите невероятни снимки :-) Разкошен десерт!

    Поздрави и усмивки, Милена

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря много за хубавите думи:)
    Тони, не помня вече, но са били поне 18, защото имаше за 6 порции. Отделно направих и няколко гиризини, за да ги пробвам как ще изглеждат.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодарности за подробното описание на техниката за многолистното тесто. Втори несполучлив опит при мен онзи ден...мисля, че открих къде са грешките.

    ОтговорИзтриване
  9. Love the perfect bite of sweet...and beautiful step by step photos..

    ОтговорИзтриване
  10. Лулу,
    благодаря за постъпковите снимки. Полезно и определено добро начало, за да преодолеем страховете си :) от многолистното тесто. Отдавна се каня на едни кроасани, но все не остава време.

    ОтговорИзтриване
  11. Лулу, облизвам си пръстите :)
    Много ми допада комбинацията която ни предлагаш.
    Желая ти всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване
  12. Лулу, много вкусно изглежда този десерт. Снимките са чудни, както и тези по-горе с глогинките. Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  13. Изглежда разкошноооооооооо!
    Възхищавам ти се Лулу! :)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...