понеделник, 28 май 2012 г.

За лудостта ♥ Лимонада с лайм и мента

Всеки има своите залитания понякога. Моите мисля, че ги знаете.  


 Почвам да се питам дали някои неща не излизат от рамките на нормалното:) Почерпете се по чаша лимонада с лайм, а аз ще споделя, с надежда да ме потупате по рамото и да ме успокоите, че все още е лечимо и ако си пия редовно хапчетата, всичко ще бъде наред:)




Не мога да се сетя точно как стана така. Самата история е ясна. И друг път съм я разказвала. Исках просто да снимам един чийзкейк, а после се оказах с DSLR. По-скоро друго не мога да разбера - кога започнах да възприемам за нормално наличието на три чекмеджета платове с размер не повече от 45/45?!



Кога наличието на повече от две еднакви чинии на масата се случва само когато имаме гости и трябва да извадя официалния сервиз? Така де, трябва да има място за всичките различни купички. Имам ги най- много по- два еднакви екземпляра, защото като ги купувам, замазвам гузната си съвест с оправданието, че ще има по една за всяко от децата:) С чашите е още по- зле. Там и чифта е цял лукс.


И не са само това, но другите просто не ми се връзваха цветово в кадъра...
Хубавото е, че макар и в единични бройки, всъщност вършат работа и влизат в употреба. Далеч по- неспасяемо е положението с всичките почти неизползваеми щайгички, панерчета, кошници, подноси кутии и всичко в този дух.


 Кога започнах да приемам за съвсем в рамките на нещата да мъкна  платчета, чинии, чайници, сладкарски бои, форми за мъфини, подложки,  подправки и подноси, всеки път когато се връщам от чужбина. Всичкото това в ръчния багаж, да не би пък да ми загубят другия и безценните придобивки да отидат зян. Последният път си чекирах даже лаптопа. Наложи се да го прехвърля в другия багаж, след като раницата стана над 10 гк (с апарата в нея) и трябваше да се откажа от нещо. И това не бяха платовете... Абе не е нормално!
А най- страшно е ето това:



Отбягвам да се замислям, че срещу тази инвестиция, всъщност можем да купим още една кола. Беше ми неудобно да изсипя всички аксесоари, които вървят с тази техника. Освен това на снимката липсват още два обектива и апарата, с който снимах...

Вчера ходихме до Бриколаж. Имам доста дъски в различен калибър, три цвята бои и четка. В скоро време очаквайте да видите снимки върху различни дървени фонове. Мъжът ми ми съдейства за цялото това нещо, което ме навежда на следния извод - или е много търпелив, или смята, че на лудите не трябва да се противоречи.
Много ли е зле???  Успокойте ме де! Пък аз ще ви почерпя лимонада. Като време за приготвяне може да си запишете 10 минути правене и 2 часа снимки след това:))



Лимонада с лайм

Продукти

1 кг лимони
5-6 лайма
1 ч.ч фина кафява захар
1/2 ч.ч мед
3-4 стръка мента
Около 3 литра вода, но тук вече може да варирате според вкуса ви

 Лимоните и лаймът се измиват много добре. Отделяте един цял лимон и един цял лайм.
Изстисквате сока на останалите и смесвате със захарта и меда. Наливате водата, и слагате листата мента, като леко ги намачквате. Настъргвате кората на 2 от вече изцедените лаймове. Целите лимони, които запазихте, нарязвате на едри парчета и също слагате в съда с лимонадата. Оставяте в хладилника поне 3-4 часа.



Аз лично оставям лимонадата  са отлежи през нощта. На другият ден прецеждам и наливам в бутилки. Издържа 5-6 дни в хладилника, като може допълнително да си я разреждате с газирана вода и да я сервирате с кубчета лед.



Хайде успешна седмица, по малко дъжд и направо никакви земетресения!











40 коментара:

  1. Хах, това звучи тооолкова познато!
    На връщане от Испания ръчният ми багаж беше 2 купички,1 буркан и 2 закачалки :) .
    И през цялото време ме беше яд, че не си купих и 2 шишета...
    Конкурирам те в щайгичките и панерчетата, но за платове само си мечтая :) .
    Лек ден и поздрав с "Пиянството на един народ" от "Под игото" .
    "Лудите, те да са живи!"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери и аз имам едни две шишета, които нямаше къде да събера и още оплаквам:)))
      Успех с пиянството на народа и Под игото:)

      Изтриване
  2. Всеки "луд" с номера си. ;)Да са ни живи и здрави мъжете, че ни се връзват на акъла. Моят беше готов, въпреки че нямаше никакво време за обиколки, да ходи до друг град в Германия, само за да ми вземе едни шаблони за рязане.:)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Дай, Боже, повече такива луди :)) Бомба си ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Ако това е цената да се наслаждаваме на публикациите в блога ти, нямам абсолютно, ама абсолютно нищо против:)) Насърчавам те с цялото си сърце. Аз никога няма да си призная(публично) колко харча за хобито си. Така че не е зле - напротив. Много сме :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа и аз не си признавам какви пари хвърлям:) Най- малкото мъжът ми ще разбере:)

      Изтриване
  5. Хахйа Руми... това е най-сладката лудост с която мисля всеки разумен мъж трябва да се съобразява и да се радва, че жена му се занимава именно с това ... все пак ите намазват по нещичко в цялата тази лудница :))) Моят е изпаднал в ужас, че хухнята ми е въз тясна ... а аз притежавам с пъти по-бедна колекция, от твоята например :)
    Страхотни снимки .. . радост за окото!!!
    Аз да питам само ... че си споменала при мен стевията ... и аз си купих, но още не съм се усмелила да я ползвам в сладкиш, да не го изхвърлям после :)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ми Иве, мога да ти предложа да си смените кухнята:)))))
      Стевията я купувам натурална на прах или на пакетчета като захарчета. До тук тази на пакетчета най- много ми допадна, в случай че не трябва да се прилага термична обработка. За сладкиши ползвам и тази на прах. Тя мирише на смляно сено, но това изчезва при печене:) В допълнение със смлени сушени фурми или меласа е просто супер!

      Изтриване
  6. 1/2 ч.м мед - не мога да измисля това колко мед е точно ?
    За останалото, написаното...искрено ти завиждам, на лудостта, на търпението, на всичко :) Най-вече на цветното, а то струй всеки път като отворя блога ти! Просто продължавай да бъдеш...луда :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е глупости сега, как така не можеш да се сетиш. ч.м е универсална мерна единица, която се ползва при писане на постове след 12 през нощта:))) Много я използвам:)

      Изтриване
  7. Лулу,в този мрачен ден ме усмихна, направо ме разсмя...АКо те успокоява това и аз съм от тези...луди... и не знам как у дома гледат със снизхождение , да речем- разбиране на "хобито" ми.Доста чекмеджета и шкафчета и метални кутии са пълни с бои, кътери, платчета,чинийки,чашки...,на терасата имам дъски...Случвало ми се е да закъснея за работа, защото "трябва" да снимам точно в този момент. Абонирана съм за място в багажите на братовчедка ми и сестра ми, които пътуват често.Все още не мога да си позволя страхотен фотоапарат и "аксесори" към него...инъче имам желание.
    Лимонадата е страхотна!Аз съм на тема :Лимоната от бъз, тия дни.
    Поздравявам те за "лудостта" ти-много професионалисти биха ти завидели и биха искали да прихванат от нея...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, за работа не съм закъснявала заради снимки, но предполагам, че е само защото си купих прожектор и си ги снимам вечер. Всъщност понякога не е вечер, ами по- скоро е започнало да клони към ранна сутрин:)

      Изтриване
  8. За успокояване не знам, но сигурно ще се почувстваш по-добре като ти кажа, че винаги има и по-трагични случаи - например моят :) Защото вкъщи сме двама луди - аз с мойте си джаджи, прежди, боички, моделини и т.н. и съпругът ми, който е задръстил целия апартамент с трансформатори за лампови усилватели, шасита, лампи за същите, врътки, винтчета, кондензатори и....мога да изброявам до безкрай ;) Буквално прескачаме препятствия, за да стигнем от спалнята до хола, но пък е весело :) В събота и неделя разходките не са толкова из парковете, колкото до Слънчоглед и Comet Electronics ;) Абе, луда работа, както казваш :) Дерзай, тези лудости поне са забавни и все нещо хубаво излиза от тях накрая :)

    ОтговорИзтриване
  9. Хахахаха - еехх, винаги е приятно да видиш, че не си сам ;-) Спокойно - съвсем си е нормално...Ама има и такива дето няма да го разберат де...

    Искрено завиждам за последната снимка и за апаратурата с която е снимана - аз съм далеееч от там. А за всичките джвъджки (тъй ли се пише тая работа?!) - както са казали изказалите се преди мен - всеки луд с номера си...аз си имам подобаващо количество картони, панделки и други финтифлюшки, и разбира се - все нямам подходящия цвят...

    Относно багажа - мдаааа - и мен ме караха да си изсипвам ръчния багаж на летището - кой да ти се сети, че в перфораторите има желязо и се вижда на скенера...Пък и какво да кажа - плащам чанта 30 килограма, при положение че отивам с дрехи в ръчен багаж, ама нали трябва да има къде да си сложа покупките "след това" - и обикновено цепя грама ;-)

    Така,че - спокойно - и ти не си сама :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти призная, част от техниката са стари ръчнофокусни обективи от времето на тате. Много си ги обичам.
      Аз рядко чекирам багаж, но когато го правя е с едничката цел после да донапълня куфара с глупости.

      Изтриване
  10. Руми,никак не е зле,напротив!Ти поне му разбираш и имаш необходимото да изглежда отлично всичко представено!За колекцията платчета завидях неблагородно :)).Три шкафа с посуда в единични бройки+покривки и разни други тинтири минтири има и у дома,но....винаги може и още. :)
    Само на тема скъп апарат не откликнах просто защото колкото и да чета не вдявам от материята и напразно ще се изръся,иначе не бих се замислила даже.
    За себе си се чувствам ок въпреки незадоволителните във фотографско отношение резултати/но вече казах,че хич ме няма/,но пък цялата друга галимация ми е много на сърце,най-вече защото си намерих хоби,а винаги съм страдала/е,силно казано страдала/ от липса на такова.
    Така че...прави си кефа/не я харесвам тази дума,но пък е съвсем на място/ без угризения и съмнения в психическото си състояние :) !
    А покрай него ние ще плакнем око с охота,гарантирам!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Вайкаш се, че нямаш повече от два еднакви прибора. А не ти ли е минавало през ум колко скучно би било ако имаш-всичко еднакво, подредено и строено ката (всеки) Божи ден. Проза! И моите нещица в кухнята са ,,сбиротак":),както се изразява мама за тях, а аз нямам блог. Разннообразието ми харесва, а и според настроението и приборите. Да, нормално е да си ненормална; и аз съм в този клуб;)
    ПП Умирам за твоите,,драсканици"! Много ме кефиш!
    Йонка

    ОтговорИзтриване
  12. Жестока колекция а за платовете ти завидях ;–) и ако е поне малко успокоение аз имам все по една съдинки и без да снимам ей така щот ме кефят си ги купувам :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако имаш повтарящи се, можем да менкаме:)))

      Изтриване
    2. Мовем да направим среща на самотните съдинки :-))))

      Изтриване
  13. Мнооого познато, Руми! Имаме прекрасни мъже да ни подкрепят в лудостите ни! :)

    ОтговорИзтриване
  14. "Луда, не луда, ще вървя!"/ баба Илийца, "Една българка"/
    Твоето е прекрасна лудост, която е страхотно хоби!Ако решиш да разреждаш чекмеджетата, хвърли нещичко към нас:)
    Всяко нещо, което носи духовно удовлетворение, не е лудост, а щастие:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз още ги запълвам, не съм узряла за идеята да ги разреждам. Преди дни, като стана земетресението, бях на косъм да помъкна с мен надолу по стълбите и последните платове, дето си ги купих... Като стигнах долу се сетих, че съм си забравила единия обектив и много ме беше яд. За документи за апартамента не се сетих... Поне вода налях:)

      Изтриване
  15. Руми, няма страшно, дори и хапчета не са необходими :). Много сме! И при мен единичните чаши и чинийки са безброй, както и кутиите. Но на мен най-големият проблем е мястото... иначе щяха да са повече :))). Завиждам ти, обаче, най-неблагородно за колекцията от платове.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Обичам тази лудост :)
    И снимките, и рецептите ти !
    А бе с три думи : много си гот!
    С пожелания за една "нормална" седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Лудостта не е порок.. казват!
    Завиден арсенал!И лимонадата!!!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Руми, не си сама! :)и да е жива и здрава Ели, че ни се връзва на акъла и ни снабдява с платове :)
    Аз пък трябва да призная, че не давам да ми ядат в чиниите и чашите "за блога", има си сервиз за хранене, така че другото не се пипа :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, това щеше да бъде много нагло при мен:) Аз съм окупирала толкова много жизнено пространство, че накрая ако взема та забраня на децата да ползват и шарените чинийки, вече ще ме изгонят:)

      Изтриване
    2. Е, при мен няма деца, макар че мъжа понякога е с техния акъл, но него поне не го влекат шаренийките :))

      Изтриване
  19. "Хубава и поносима"лудост!Харесва ми.Мислех си,че шарения фон е от хартия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И такива има... не питай:) Просто ме досрамя и домързя да вадя и снимам цялата менажерия. И така е красноречиво:)

      Изтриване
  20. Страхотно, всички те подкрепяме, защото като се погледнах отстрани си знаех че и аз съм болна от това твоето! Хобито е хубаво нещо и трябва да се развива:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Чудничко! И по-често снимай на дневна светлина. :)

    ОтговорИзтриване
  22. Ох миличка ,не си луда,спокойно!Това ли искаш да чуеш?Ами не си!
    Просто обичаш хобито си и го правиш с любов,а не отбиваш само номера.
    Пишеш красиво,снимките красиви,зареждаш с красота!Похвално е!
    А и мъж ти много те обича затова и те подкрепя.Още си млада,с годините ще го разбереш!
    А може и лудост да е,лудост от любов?Ама какво лошо?Свиркай си и си пий лимонадката!

    ОтговорИзтриване
  23. В този живот всеки си е малко луд:) А щом тази "лудост" предлага толкова красота, какво по-хубаво! Защо не съм поне 10 години по-млада,бих се конкурирала с удоволствие в подобна лудост:)

    ОтговорИзтриване
  24. Не, не се притеснявай! Блогът ти е прекрасен - и снимките и постовете - всичко! Това си е мания, като всяко друго хоби, а при теб се получава много добре, значи има за какво! И аз вървя по твоите стъпки - само, че още не съм се оборудвала така добре, но гледам да наваксвам бързо...Радвай се, че половинката ти те подкрепя - определно има за какво!

    ОтговорИзтриване
  25. Развесели ме и успокои, Руми! Умножи наличното при теб по 4 и ще добиеш представа за моите съкровища, и още искам. Споко, нелечимо е, но много заразно. Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  26. Много пъстра и откровена публикация! Руми, струва ми се, че всички имаме по някаква "лудост" ;). Но това ни прави интересни и различни. Прекрасен ден и много емоции на днешния 1-ви юни! :)

    ОтговорИзтриване
  27. Ето една рецепта за ПОРТОКАЛИ.2портокала се режат на шайби, поливат се с ликьор, ръсят се. С канела, к.захар.
    Увиват се във фолио.пекат се 20мин.
    Перфектно....

    ОтговорИзтриване
  28. Лулу, гледам тези мини щайги из блоговете и все отлагам въпроса "от къде си ги купуваш?"

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...