Страници

сряда, 2 май 2012 г.

Чаени бисквити при Ваня

Представете си, че сте канени на гости. Нещо неофициално, от типа "съседско" парти, но достатъчно ангажиращо, за да се чувствате длъжни да занесете нещо. Или пък искате да почерпите по някакъв дребен, но важен за вас повод. Чудите се какво да направите, а кексът от тефтера на мама е прекалено обикновен и банален. Преди време имах подобни терзания. Нали разбирате, че като горд собственик на кулинарен блог, съм обект на доста реплики, дуплики, закачки и най- вече на доста очаквания. Е, след доста мислене, за днешното си гостуване при Ваня се спрях на Чаени бисквити. Бисквитите може и да са доста изтъркани като идея, но облечени в този стайлинг са интересна закачка:)


Както виждате - доста са чаени:) Освен това в самата рецепта също присъства липов чай.


 

 Бисквити с липов цвят
  • 110 г меко масло  
  • 1/3  ч.чаша захар 
  • 1 равна ч.л стевия на прах 
  • 1 яйце
  • 2 ч.чаши брашно
  • сокът и кората на половин лайм
  • 1 ч.л. бакпулвер 
  • 1/3 ч. чаша много силен липов чай 
  • 1 ванилия
 


Наличието на Стевия в рецептата намалява количеството на захарта в бисквитите. Ако не разполагате с нея, просто увеличете захарта до половин чаша.



Маслото и захарта се разбиват с миксер до кремообразна консистенция.  Прибавя се яйцето и се бие докато сместа стане пухкава (да речем) смес. Прибавят се брашното,  сокът и кората от лайм, бакпулвера и липовата запарка и се замесва средно меко тесто. Оставя се в хладилника за около час да стегне.
През това време от дебел картон се изрязва шаблон, който да има поне бегла прилика с чаено пакетче.

 
Охладеното тесто се разточва на кора с дебелина око  3-4-5 мм (не е чак толкова важно)
Шаблонът се налага върху тестото и с помощта на остър нож се изрязват „чаени пакетчета” по него. На късата страна на всяко от тях се пробива дупчица с дървено шишче.
Подреждат се в тава, върху  хартия за печене и се слагат в предварително загрята на 160 градуса  фурна за около 7-10 минути. Изчакват се да изстинат и може да преминете към декорацията.



За декориране
На всяко „чаено пакетче” се връзва дебел конец. Изрязват се малки фигурки от вестник или правоъгълничета от хартия за опаковане.  С лепило се залепят за свободния край на конеца.
Принципно може да приключите до тук и да съхранявате бисквитките в кутия с капак. Аз направих индивидуални опаковки на „чайчетата”, като изрязах дълги правоъгълници от амбалажна хартия. Фиксирах от двете страни с телбод, така че да се получи пликче. Всяко едно украсихме с филц, цветна хартия, изрезки от вестници или просто нарисувахме. Чаените бисквитки се пъхат в тези калъфчета, като кончето оставих да виси отвън. Може да се заиграете с доста по- сложна кройка, така че всяко пликче да си има и капаче.
В допълнение на сладките, ние облепихме кутия от ГСМ и апликирахме  кексче с цветна хартия (под ние да се разбира аз и голямата ми дъщеря). Сладките удобно се настаняват вътре, връзват се с канап или панделка за по- голяма сигурност (най- вече превенция срещу преждевременно изяждане) и са готови за подарък.


Ваня, благодаря ти още веднъж за поканата! За мен беше истинско удоволствие!

15 коментара:

  1. Страхотна идея, Руми , чудесни чаени бисквити, но никога не бих се сетила за липовия чай като аромат :)

    А за декорацията- чудесна идея, най-вече как да накарам малката да свърши малко домакинска работа:)

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са! Гледах ги на още две места, по своему са интересни и уникални:)

    ОтговорИзтриване
  3. И за мен беше истинско удоволствие - една симпатична идея, продължена и проведена до естетски издържан финал!
    Много красиви!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятно красиви, тематични и весело-колоритни са Лулу!От теб блика непрекъсната енергия!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  5. Сладките са чудесни, но аз се влюбих в опаковките им - толкова сладки и симпатични. Руми, време ти е да започнеш от време на време да правиш картички - ето, и помощник ще си имаш :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тони, много пъти си го мислих, даже имам някакви хартии за картички. Проблемът е, че за да направя това, което ми се иска, трябва да почета малко, а на мен просто не ми остава време...

      Изтриване
  6. Лулу, страхотни са и сладките и опаковките! Идеята е невероятна и със сигурност ще я заема за такъв повод! Много ти благодаря, че сподели тази красота с нас!

    ОтговорИзтриване
  7. Оле, Руми! Прекрасни снимки и бисквитки! А пакетчетата са толкова сладки... Чудесно творение!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много, много, ама много яко! :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Идеята е прекрасна, а стайлинга и изпълнението на бисквитките безспорно заслужава комплименти! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Лулу, ти си непрестанен извор на идеи! Недостижима си!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен3 май 2012 г., 10:58

    Здравей Руми,
    специално си купих-Всичко за жената-за да видя твоето представяне и рецепти.Насладих се отново и отново на твоите рецепти!
    Идеята за декорация на чаените бисвитки особено ме впечатли-супер оригинално и изпълнимо.Винаги се радвам на простичките неща в които се крие толкова много очорование.

    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ина! Много поласкана се почувствах от думите ти!

      Изтриване
  12. Ауу Руми, страхотни чаени бисквити, какви идеи имаш само ... няма да те питам кога намираш време да ги реализираш :) Всичко е страшно красиво!

    ОтговорИзтриване
  13. Идейката е страхотна и ще се възползвам от нея с удоволствие!
    Никак не намирам за изтъркана и самата рецепта.
    Лулу, би ли ми казала каква е съвместимостта на чашата, с която замерваш продуктите?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...