Съберат ли се повече почивни дни, обикновено задължително ходим някъде. Припряно бързане да приключиш всичко в работата, куфарите се стягат пътьом, децата се взимат на бегом, изнервено измъкване от София, тишина, докато превключим на вълна "почивка". Следва тиха вечеря в ресторанта. Чаша вино. Камина (по възможност и при наличност). Кеф! Ставане, закуска, СПА. Супер! До обяд. Обикновено тогава идва останалата част от София. Басейнът става на жабурняк, в хубавият ресторант няма места, а снимките не се получават, защото непрекъснато някой ти влиза в кадър. С тъпа упоритост и завидна систематичност си причиняваме тази "почивка" всеки път. Без тази година. Не за друго, но изпитите на голямата наближават и не можем да мръднем до парка, какво остава за извън града. Пропуснах СПА-то, но се разходих с децата из центъра. Странно, но дори и при положение, че работя точно там, всъщност нямам никакво време да кривна по малките улички. Харесах си няколко магазинчета, купих си това-онова, обядвахме в чаровно ресторантче, пихме кафе и ядохме торта в мъничко заведение със собствена атмосфера. Всеки път, като ходя някъде извън България, умирам точно за такъв тип лежерни разходки, а в собственият си град не го практикувам. Всеки път, когато съм другаде, се вглеждам и в най- малките детайли, а тук допускам всичко да ми се слее до сивота. Може би защото ден преди това се прибирах от такова някъде, погледнах София с други очи и в някои аспекти ми хареса. Забележителности не снимах, но си снимах децата, които за мен са си достатъчно забележителни:)
Тази публикация е малко от типа "Из семейните албуми", но пък накрая има интересна рецепта за пет минутен шоколадов кейк. Това е положението - ако искате да се разхождате, спестете си висенето в кухнята:)
Парковете не бяха толкова празни, колкото ми се искаше, но пак става:)
Днешната рецепта е много лесна и бърза. Подходяща е точно за такива случаи, когато бързате да излезете навън:)
5 минутен шоколадов кейк с малини
Продукти за една голяма чаша
2
с.л захар - може да увеличите количеството в зависимост от вкусовите ви
предпочитания, но имайте предвид, че и шоколадът и сладкото от малини
също ще придадат сладост.
3 с.л какао
3 с.л брашно
1 равна ч.л бакпулвер
3 с.л прясно мляко
2 с.л олио или разтопено масло
2 с.л сладко от малини
2 с.л натрошен шоколад или течен шоколад
1 яйце
Всички
продукти се слагат в голяма чаша за чай (mug), като най- отдолу са
сухите, а след това мокрите съставки. Разбърква се съвсем набързо с
вилица и се слага в микровълновата фурна за 1,5 минути. Не се
изкушавайте да го държите по- дълго, защото след като изстине ще стои
сух и жилав.
При сервиране гарнирайте със сметана и пресни плодове по избор или с още сладко от малини.
Както е добре известно, аз не обичам много шоколадовите неща. Пробвах тази рецепта без шоколад и какао, но определено не ми допадна толкова като вкус.
От снимките лъха спокойствие :)
ОтговорИзтриванеПлюс една доза шоколадово удоволствие :)
Какво му трябва на човек?
Хубав остатък от деня, Руми.
Леле, доста са се издължили "малчовците" :)
ОтговорИзтриванеМного хубави снимки на още по-хубави дечурлига :)
През почивните дни не ни се остава в София. По цял ден децата са на компютъра или пред телевизора. Лично аз обожавам разходките през празничните дни в София- тогава е толкова празна и спокойна и можеш да отидеш на всякъде, без да се препъваш в хора:)
ОтговорИзтриванеПоздрави
А, става ли ако нямаш микровълнова и го сложиш във фурната?
ОтговорИзтриванеДа, но е трябва да ги печеш към 10-15 мин.
ИзтриванеВариантът в микровълнова е по- бърз, но за сметка на това, като изстинат стават леко гумени. Тези в нормална фурна са по- вкусни студени, но стават малко по- бавно и е нерентабилно да го направиш само за една чашка.
Много хубави професионални снимки и интересна рецепта накрая!
ОтговорИзтриванеЛеле Руми, докато те четях така ми залипсва пролетна София. И празнична София, когато почти няма хора по улиците и е едно спокойно и просторно :). Страхотни снимки и модели, да са ти живи и здрави (моделите :)))!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав край на седмицата!
Мира, благодаря ти! Да ти кажа София вече и през почивните дни не е толкова празна, колкото би ми се искало:)
ИзтриванеРуми,твоите дъщери винаги ги помня като малките малиноберачки от онази твоя публикация за тортата с малини,чудесни момичета,и все по-пораснали са!
ОтговорИзтриванеУспех на изпитите пожелавам,на теб спорен ден и де да имаше тук до чашата ми с кафе една такава с твоето кексче!
Поздрави!
Роси, благодаря ти! Да ти кажа, след толкова публикация, онази с малините си ми остава една от любимите:)
ИзтриванеРуми, Ина заприличала на теб :))))
ОтговорИзтриванеЗа Марти какво да кажа....една такава сериозна е станала...
Хем така се радвам, че растат здрави и хубави, хем така ми става едно леко тъжно... сигурно е от възрастта :))))) (моята де!)
Прегръдки!
Ив
Ив, да раста! Не ги поливам, но не спират:) За щастие. Но с лека доза носталгия, примесен със страх и мъничко тъга.
ИзтриванеА Марти не е тъжна, ами просто и липсват предните зъби. На повечето снимки е нахилена до уши, но накрая ме помоли да не публикувам тези, на които се вижда, че са и изпопадали зъбките:)
Прекрасни снимки и още по прекрасни малки госпожици!
ОтговорИзтриванеНека растат здрави и много обичани!
Кейка изглежда много красиво в тази чашка на точици.
Никога не съм пробвала да опека сладкиш в микровълнова!
Благодаря за идейката Руми!
И аз не бях пробвала:) Идеята не е моя. В нета можеш да откриеш много и различни вариации. За това и не мога да посоча конкретен източник. Накрая си направих някаква моя измишльотина.
Изтриванездрвей!тази вечер направих твоя десерт-СТАНА СТРАХОТЕН.вместо сладко от малини сложих сладко от лайм и портокалови корички.не вярвах че ще се получи-честно,но останах адски изненада като видях и опитах.просто невероятен.трябваше да оставя на мъжа ми половината,но само 1с.л.остана :) купих си списанието в което наскоро даде интервю там четох ли четох рецептата,през 2 мин.в блога колко пъти я препочитах и накрая се реших :) искам да ти БЛАГОДАРЯ за вкусния десерт тази вечер!
ОтговорИзтриванеМими, много се радвам, че ти е допаднала рецептата! Да си призная честно, когато за първи път четох за сладкиш в микровълнова и аз бях невероятно скептична:) Принципно изобщо не го харесвам този уред. Всичко сготвено там ми стои като гумено.
ИзтриванеДъщерите ти са големи сладорани! Нека да продължават да растат все така хубави и усмихнати, и добри модели!
ОтговорИзтриванеРецептата също стана великолепна! [:
Само един въпрос имам... Какъв фотоапарат ползваш, че се влюбих в снимките?
Поздрави!
Благодаря:) Апаратът е Пентакс К5. Обаче обективите с които е снимано са различни. Портретните са с Пентакс 50-135/2,8, Пентакс 50/1,4 и Пентакс 70 Limited. В общи линии при огледално рефлексните апарати, те са по- съществени от самата камера:)
ИзтриванеАха, благодаря! [:
Изтриване[сега си видях глупавата грешка, сладурани* xD]
Много хубави снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеZdravei! Receptata za keika mnogo mi dopadna. I poneje obi4am da opitvam novosti v kuhnqta, vednaga stanah da go probvam. Vapreki 4e sledvah instrukciite, ne mi se polu4i - ne moja da se izpe4e i produktite ne se smesiha. Vsi4ko 6upna i prelq ot 4a6ata. Kade li sam sgre6ila. Moje bi vatovete na mikrovalnovata ne saotvetstvat.
ОтговорИзтриванеНе съм съвсем сигурна, че е от ватовете, освен ако микровълновата не ти е много слаба все пак. Обаче, аз нещо не разбрах, как продуктите не са се смесили. Те би трябвало да се разбъркат с вилица и тогава се смесват, а не при печенето. Консистенцията на кексчето не е като на къпкейк или мъфин. Стои по- скоро като на браунис т.е доста по- тежко, влажно и плътно.
ОтговорИзтриване