понеделник, 1 март 2010 г.

Китайската Баба Марта, с почерпка от медена торта





Днес е 1 Март и по стар народен обичай хората си връзват мартенички. Помните ли какво е това и защо точно го правим, ммм? Ако не се лъжа имаше една легенда, някакъв бял конец, намесваше се и един ранен гълъб вестоносец. Крайният резултат е връзка за ръката в бяло и червено. Предполага се че трябва да си го вържеш за здраве. Хубаво нещо са традициите. 



Вчера установих, че няма да имам възможност да направя мартенички тази година и затова ще трябва да купя. Стоварвам се на пазара с цялото домоизчадие и се сблъсквам с..... целият китайски народ:)  Тротоарът изглежда като китайски обществен басейн в разгара на летните жеги. Както и да е, това го преглътнах. В крайна сметка, който си  купува мартеници в последния момент, ще трябва да изтърпи неудобството да пазарува с тълпи народ, които също по стара традиция, чакат последната секунда. За жалост китайската инвазия далеч не свършва до тук. Приближавам първата сергия, а там щастливо се е вторачил в мен пластмасов Мики Маус. Точно до него се е сгушил Батман, а над тях жълто пластмасово ферари с кофти щампа. Цялото това многообразие гарнирано с преплетени бели и червени кончета и за да не сме съвсем капо - по една сребриста нишка:) Кратка словестна схватка с малката, един Мики Маус и щастливо се преместваме на следващата сергийка. О чудо, там няма нито една пластмасова фигурка произведена в Китай. Радостта ми е краткотрайна. Странно, но всички мартенички приличат на връзки за обувки, само че в бяло и червено и със закичено синьо пластмасово мънисто. Отново следва кратка словестна схватка, този път с голямата щерка. Местим се на следващата сергия. Онова се цупи, аз съм щастлива, че ми се размина златистото сърчице. Пак за кратко! Насреща ми се хилят две топки - червената е дяволче, бялата е ангелче. Капитулирах и ги купих. Иначе щеше да има грандиозен скандал на сред наше село:))) Върхът беше последната сергийка. Приближвам се аз, съзирам отново връзки за обувки в познатите цветове, но в различни размери, а един чичко любезно ме подканя :
"Ела момиче, тези са ръчна изработка"
Изглежда точно в този момент съм имала физиономия на изцъклен носорог, защото човечеца бързо смени тактиката.
"Ние тук ги връзваме и им слагаме мънистата"
"А останалото кой го прави" вече не издържах аз
"Ами купуваме ги на метър - внасят се от Китай"
И така, тази сутрин тежко въоръжена с китайски мартеници отидах на работа. Окичихме се с колегите като коледни дръвчета, но у мен си остана неприятният привкус, че хем празнуваме Баба Марта, хем вече се е загубил смисалът на празника (и не само на този).
Ядем китайско за обяд, носим китайски дрехи, празнуваме китайската нова година, защо пък да не си вържем и китайска мартеничка.
Абе да живее глобализацията, интернационала и великият китайски народ!
 Както ни пожела един колега: Да ви е честита Баба Марта, Баба Яга и на баба ти хвърчилото:)

Черпя ви една тортичка в бяло и червено по случая, защото съм убедена че все още има много хора, които съхраняват духа на нашите празници.


Медена торта


Продукти:

  • 1/2 ч.ч. мед - задължително течен. Ако вече ви се е захаросал - разтопете го на водна баня
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 2 бр. яйца
  • 1 ч.л. сода
  • 2 и 1/2 - 3 ч.ч. брашно
  • 2,5 големи кофички заквасена сметана
  • 50-60 гр. смлени орехи
  • 50-60 гр пудра захар

Медът и захарта се слагат в дълбок съд на слаб огън на котлона, докато се разтворят напълно. Оставят се да се охладят малко. Добавят се брашното със содата и яйцата. Месите до получаване на гладко си средно твърдо  тесто. Ако е необходимо добавете още брашно.  Слагате го в купа, покривате го с фолио и го оставяте в хладилника за 30-40 минути. Вадите, разделяте на 7-8 топки и от всяка разточвате кръгла кора. Аз този фокус не можах да го направя, така че от всяка топка разточвах каквото дойдеше и после налагах един капак на тенджера, по който изрязвах еднакви кръгове. Печете всеки блат в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 5-6 минути. Трябва да вадите блатовете веднага щом почнат да придобиват цвят. Ако ги препечете стават много твърди и после се чупят при работа.
Разбърквате сметаната с пудрата захар и орехите. Мажете дебело всеки блат с крема. Увивате и оставяте поне 24 часа. На мен отстрани торатат ми седеш много рошава и замазах положението с бишкоти.
Мисля, че не съм яла по- вкусна торта! Черпих с нея в офиса по случай рожднеия ми ден и колегите също я оцениха по достойнство!

17 коментара:

  1. Честита Баба Марта, Руми!
    Бъдете здрави, весели, засмени!

    За съжаление китайските мартеници са заляли пазара ни поне от три години. И аз тази година отидох в последния момент на пазар. Избирах, подбирах, но честно казано нямаше нещо, което наистина да ме грабне. Избирах предимно Пижо и Пенда :) Но ти знаеш, че с децата на глава не се излиза - купихме и Бен Тен, и Хана Монтана.

    Хубава и много усмихната седмица ти желая :-)

    п.п. Тортата е страхотна! Отдавна й се каня, но ще видя кога ще се реша :)

    ОтговорИзтриване
  2. А моят ужас и кошмар бе, когато видях мартеница с Инджи и Мехмед от нашумялата турска сапунка.. С две думи - нямам думи!

    Прекрасна е тортата, леля ми правеше такава, когато бях дете. От години не съм яла, но вече знам рецептата и ще я опитам! :-)

    Честита Баба Марта! Важното е да запазим духа на традициите в себе си! :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Баба Марта и не се ядосвай, за съжаление е така.
    Прекрасна торта с медено тесто.
    Непременно ше се опита!
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви дами! Желая ви всичко най- хубаво и на вас!

    Ирина, направо ме закопа с тези Инджи и Мехмед:)))) Е мисля, че ако бях видяла нещо такова, обезателно щях да си го купя като почетен експонат от колекцията на абсурда:)

    ОтговорИзтриване
  5. Честит 1-ви Март!
    Много усмивки, пролетно настроение и здраве!
    Прекрасна торта -
    медено сладка и тематично бяла-червена,
    представена в страхотни снимки.
    Хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Малко трудно усетих тази година този празник, да не кажа "насила". Не съм правила разбор на чувствата си. Но тортата ми хареса много. Въобще медените блатове имат един специфичен вкус, който лично на мене много ми допада. Оформлението и аранжировката...-ох, мечтая си да постигна такава лекота.
    Честит празник, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник!Честита Баба Марта!Здаве и щастливи усмивки в семейството ви да донесе!
    Как хубаво си я описала само тази китайска напаст...:)
    Тортата изглежда прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  8. Ивейн, Диди, Valkocompany, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник Руми!
    Страхотно изглежда - да ни беше поканила :)))))))

    ОтговорИзтриване
  10. :) Много хубава статия, много свежо заглавие :)
    А тортата ще опитам.

    ОтговорИзтриване
  11. Damayanti, под секрет да ти кажа, че слънцето в понеделник има рожден ден, така че пак ще има торта и сте добре дошли и виртуално и на живо:)

    tochitsa, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  12. Привет. Снощи направих тортата и в момента си хапвам едно НЕскромно парче :} Искам само да споделя, че когато загрях меда със захарта, сместа се карамелизира и в последствие - втвърди. Разбира се стана негодно за употреба. Аз обаче бях повече от упорита и втория път разбих захарта със яйцата, прибавих меда и после продължих по рецептата. Убийствено вкусно. Благодаря, благодаря, че я сподели.

    ОтговорИзтриване
  13. Между другото при мен първия път също се карамелизира захарта, но се оказа, че съм я държала прекалено дълго на котлона при много висока тмпература. Все пак радвам се, че тортата ти е харесала и си намерила решение:) На мен ми е любима:)

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, голям фен съм на много от рецептите в блога и сега е ред на тази торта ... но имам проблем с тестото. Сигурно ли е, че става без никаква мазнина?

    ОтговорИзтриване
  15. Абсолютно:) От миналата година до сега я правя вече 4 пъти. Между другото в нета можеш да откриеш подобни вариации,като основно се подвизават под наименованието Френска селска торта и торта Медовик:)

    ОтговорИзтриване
  16. Много ми харесват рецептите Ви.Имам един въпрос само ако може да ми отделите мъничко време.Никъде в интернет не мога да намеря хубава рецепта за еклерова торта с малини.Бихте ли ми помогнала?

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...