Както традицията повелява има торта. Всъщност тортата не е правена сега, но си намерих мотив да седна и да публикувам рецептата. Нали го знаете онзи виц за Зайо Байо и тортата от моркови. Е, тази не е. Даже ми е любима и често я правя за закуска. Както традицията у нас повелява няма глутен, брашно и захар.
Продукти:
за блата:
- 100г смлени орехи
- 30г овесени трици (ако сте много стриктни с глутена, пропуснете ги и). Може да се замести със същото количество растителен протеин
- 3 моркова
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 3 яйца
- 150 гр хомогенизирана извара
- 5-6 сушени кайсии и шепа стафиди, предварително накиснати в ром
- Канела, джинджифил, карамфил
- Еритрол за подслаждане - може да го заместите с 2-3 супени лъжици мед или няколко смлени фурми
Масло за намазване на тавичката
за крема:
- 200 извара
- Еритрол
- Цедено кисело мляко
- Аз слагам и пюре от дюли, което придава много приятен вкус, но може да пропуснете
Настъргвате морковите, нарязвате на ситно кайсиите. Разбивате яйцата с изварата и добавяте останалите продукти. Намазвате тавичката с разтопено масло, сипвате сместа и печете около 30 минути на 180 градуса. Блата ще си остане леко влажен.
В отделна купа смесете продуктите за крема. Изчакайте блата да изстине и намажете с крема. Оставете поне 24 в хладилника.
На народа в офиса много им хареса. Според мен повечето не разбраха дори, че е диетична.
Благодаря за чудесната рецепта.
ОтговорИзтриванеМного, много вкусна и лесна торта