вторник, 19 октомври 2010 г.

Ода за крушата

Вижте сега, аз съм градско чедо! Пилетата съществуват  под формата на разфасовки в тарелка, а ябълките и крушите растат в щайги, прилежно излъскани и увити в индивидуални хартийки! Някакви хора се опитват да ме убедят, че месото и зарзавата имат и друга форма на съществуване,  но това може би се случва в някакъв паралелен свят:) Лошото е,  че се появи дупка в пространствено – времевия континиум, защото по някакъв много мистериозен начин се оказа, че на вилата има плодни дръвчета, които ръсят на земята безобразни количества круши и ябълки. Това разбира се щях да го възприема много бързо, само дето тези неща изобщо не приличат на добре познатите ми лъскави и опаковани екземпляри! Първо са малки, второ са кисели и леко спаруженки, трето имат някакви черни петънца и не на последно място в част от тях живее алтернативна форма на живот, т.е червеи ... И сега на терасата има две касетки от въпросните плодове... Правих ги на кекс, правих ги на кръмбъл, правих ги на сладко, но те не свършват и не свършват, а аз почнах да се изчерпвам от към идеи! Опитах се да им придам малко по- аристократичен вид с последния експеримент и понеже ми се получи добре, реших да го споделя с вас!


Пияни ароматни круши


Може би и сами се сещате, но аз също отглеждам градски деца, които ни най- малко не проявяват интерес към консумиране на въпросната реколтата в сурово състояние:) Предполагам, че се дължи на шока, който изпитват, всеки път, когато попаднат на червейче:)  Та в тази връзка се наложи да задуша крушите. Много подходяща се оказа марсалата, в съчетание на анасон, канела, шафран и ванилия.

Точни пропорции не са ви нужни и може доста да импровизирате. Давам ориентировъчно моят вариант.

4 твърди круши
1/2  лимон
1/2 чаша марсала/бяло или червено вино/всякакъв друг ликьор
Канела, ванилия, анасон (по желание), карамфил, шафран или с каквото друго ги обичате
Захар на вкус – аз сложих само  една с.л  кафява захар
Десетина орехови ядки
1 с.л мед


Обелвате и почиствате семките на крушите. Аз имам джаджа, която прави елегантна кръгла дупчица, която после пълня с аромати, но тя върши работа при нормални круши. На тези дръжката и задната част не са им под права линия и не ми се получава:) Наложи се да ги разполовя и изчистя. 

 Поставих ги в мъничка керамична тавичка.  Изсипах виното, подправките, настърганата кора и сока на лимона при плодовете. Запекох във фурната за 20 минути при 180 градуса. 
 
Вкусни са студени, сервирани заедно със сока, който се е получил при печенето.

 Държа да отбележа, че снимките на суровите цели круши са малка измама. Това са плодове, които съм си купила от магазина, но понеже са по- фотогенични снимах тях, вместо моите кривчовци:)

19 коментара:

  1. Лулу, не мога да ти насмогна!
    Отново ме караш да се смея пред компютъра.
    Да си дойдем на думата за количествата ;)Така бях с черешите лятото.
    За крушите какво да кажа-зная, че тези нефотогеничните са най-вкусни!
    Рецептата ме предизвиква към мечтания!

    ОтговорИзтриване
  2. Хайдееееее, давай и сиренцето сега :)
    Чудесна идея, Лулу, и много приятно алкохолна :)

    ОтговорИзтриване
  3. Лулу, можеше да направиш сними на твоите круши :)
    Вкусът не е според външния вид, за съжаление!
    Както е и в приказката :"По дрехите посрещат...
    А иначе тези лъскави плодове, а и зеленчуци,
    в повечето случаи стават за рисуване и снимки, но не и за консумация !
    А твоите приготвени круши са страшно ароматни и вкусни!

    ОтговорИзтриване
  4. БРАВО! Любимите ми круши!
    Копирах рецептата!

    ОтговорИзтриване
  5. POached fruits in teh oven. What a brilliant idea!! Love the photos as usual :) even if they are the store bought pears :DD

    ОтговорИзтриване
  6. Аха-а-а, пияни круши- весели деца! Nice:))) И аз ще сготвя на моите таман за довечера, та да си легнат рано и да заспят бързо:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Eeeх.. супер :-)))

    Благодаря за вкусното предложение, Лулу!
    Ще се прави :-P

    ОтговорИзтриване
  8. Лулу, ако знаеш как ти завиждам за тези количества круши ;) Най ги обичам тези - грозноватичките, направо от дървото. Алтернативните форми на живот не ме притесняват, хихи. Онези в магазина нямат същия вкус...
    Рецептата е много интересна. Ще я пробвам.

    ОтговорИзтриване
  9. Майко милааа, тва в панерчето, ако ми паднееее...
    Лулу, майсторка си и тва е! :))))))
    Поздрави на цялата фамилия от мен ! :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Толкова вкусни рецепти в комбинация с прекрасни снимки! :")
    А крушите... ммм. Само да намеря малко време и ще си ги направя за да се поглезя.

    Много хубав блог, зарадва ме много!

    ОтговорИзтриване
  11. И аз имам в двора една круша с много грозновати и нефотогенични плодове. Че и нетрайни...Та ги пека и аз, обаче виж с алкохолец не съм се сетила. Още утре ще е готова тавата!
    Лека и ароматна вечер!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря на всички за коментарите!
    Крушите са си класиката на сезона. С мезе или без, с винце или без, все си остават един от най- вкусните плодове:)

    ОтговорИзтриване
  13. ха, ха, Лулу, тъкмо щях да ти пиша, че ако това са ти нелицеприятните круши, да ти снимам тези от вилата на свекърва ми и видях последното изречение :). и аз мислех да споделям нещо крушово, но също реших, че не желая хората да се присвиват и да кривят физиономии като видят за какъв външнен вид иде реч. виж пък иначе био-мио и безплатни... не се оплаквам. поздрави и хубави есенни дни!
    PS. може би ще пробвам твоята рецепта за удушаване на крушите, защото и ние сме на подобен хал. Между другото, как ги направи на сладко?

    ОтговорИзтриване
  14. Сладко е силно казано. Нарязвам ги на парчета, слагам им захар и ги варя на котлона 20 минути. После, още горещи ги изсипвам в топли бурканчета и обръщам с капачките надолу.

    ОтговорИзтриване
  15. Мислех, че при теб гледах рецепта за сладко от круши с ванилия и т.н., но не можех да го открия. Днес открих рецептата другаде. Благодаря ти за информацията, все пак. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Хахаха, разсмя ме с кривите си круши жено :))))
    Много вкусно изглежда - чак тук ми замириса :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Незнам криви ли са били, прави ли, но знам че си майсторка.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...