Е да речем, че почнах от края:)
Преди това има зехтин , маслинена паста и разбира се домати.
Като начало, можем да започнем от зехтина. Няма начин да не сте виждали онези малки, напудрени стъклени шишенца, в които бодро плуват няколко стръкчета неидентифициран зеленяш и зрънца черен пипер. Единственото, което ме притеснява е цената, която е почти два пъти по висока, от тази на "простия" зехтин. Е, винаги можете да си забъркате такова нещо и с елегантен, префърцунен жест да го тръшнете на масата, като допълнение към салатата:)
Има много приятен аромат и разбира се може да си го направите да отговаря и на най- извратените ви кулинарни предпочитания:) Моят включва мащерка или естрагон, печен чесън и миниатюрна люта чушка.
Изберете си шишенце с по- интересен външен вид. Напълнете го със зехтин, сложете му няколко стръка мащерка или естрагон. В сух тиган запечете за 2 минути няколко скилидки чесън. Обелете ги и ги пуснете в шишенцето. Ако сте любители на пикантния вкус може да прибавите малка, разполовена люта чушка.
Същото упражнение бихте могли да го повторите с обикновено слънчогледово олио, гроздово олио или ленено масло.
Като стана въпрос за зехтин, може би първата асоциация, която правим са маслини:) Обожавам маслинено песто, но купешкото се отличава с един основен недостатък - много ми е солено:( Преди известно време се светнах да си го правя сама по съвсем елементарен начин.
500 гр маслини без костилки
100 гр. кедрови ядки или орехи
50 мл. зехтин
3-4 листенца босилек
Какво ви трябва:
1 готов блат за пица
2 с.л маслинена паста – домашна или готова
Мащерка, риган, зехтин
Домати, колкото да покриете блата
1 скилидка чесън
Намазвате хубаво тавичка със зехтин. Поставяте блата и поливате с мъничко зехтин. Отгоре накълцвате чесъна. Разпределяте равномерно маслинената паста. Поръсвате с подправки и гарнирате с плътен слой домати. Поливате със зехтин и печете на 180 градуса на по- горно ниво на фурната , докато доматите се поизсушат и позапекат. Украсете с босилек и сте готови:)
Е, ако сте ентусиасти или разполагате с мъничко повече свободно време, може да направите фокачата с домашно тесто. Аз използвам тези пропорции:
500 гр. бяло брашно
1 пакетче суха мая ( 7 гр.)
1 ч. лъж. Сол + 1 ч.л захар
1 чаша вода
Омесвате гладко тесто от продуктите, оставяте да втаса на топло 30 минути. Разточвате фокачате и печете на 180 градуса.
Толкова от мен! Слънчева (всъщност не чак толкова) седмица на всички!
Рецептата е страхотна, както винаги, както и начина, по който е написана :)! Мисля да добавя накрая няколко листа рукола за подправка върху това вълшебство...
ОтговорИзтриванеТова доматче накрая е като точката на статията :)
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам от предложенията ти - доста твои рецепти повторвам вече...
Поздрави и хубава седмица и на теб!
Ммм, това ще да е много вкусно! И аз обичам маслинова паста, а в добавка с толкова много доматчета, че и тънка хлебна основа, напълно се предавам.
ОтговорИзтриванеПриятна италианска вечер :)
Прекрасно, апетитно, лесно - от където и да погледнеш, все ми харесва.Фокачата и зехтина де, песто си имам. Домашно маслинено песто обожавам. И счупих няколко машинки за вадене на костилки, които определено бяха за плодове, а не за твърди маслини, преди да започна да си купвам готови маслини без костилки. Добре, че дойдоха големите хипермаркети и при нас.
ОтговорИзтриванеОцет ароматен имам, но пък зехтин веднага ще си направя -имам необходимите билки.
Леле, Лулу, как ми изкарваш работа, а си мислех, че няма какво повече да правя днес .........
Лулу снимките са страхотни а предложението ти съблазнително!
ОтговорИзтриванеReceta muy mediterránea y fotos de gran sensibilidad. Felicidades
ОтговорИзтриванеAutenticamente delicioso. SAludos
ОтговорИзтриванеСтрахотно поднесено. Винаги с интерес чета този блог.
ОтговорИзтриванеА, Шива не е ли от мъжки пол - бог?
Останаха ми очите в тези чери доматчета, Лулу. И снимките и представянето както винаги са на ниво. Поздравления!
ОтговорИзтриванеI love this post!!! You are right about the olive oil!! so easy to make at home, yet comes with a bumper price tag at the shop :))
ОтговорИзтриванеI love the first photo and simply adore the one with the single tomato!! Just gorgeous! :))
Ох,ох,ох така апетитно изтлежда всичко
ОтговорИзтриванеЛулу, поздравления за новия облик на блога. Обичам бързи и вкусни рецепти, каквото е и твоето предложение, отново поднесено по интересен и ефектен начин. Имам същото шишенце, което ми стои празно и вече имам идея как да го накипря. Лека и ползотворна седмица!
ОтговорИзтриванеОоо.. Лулу :-D Очарователни снимки!
ОтговорИзтриванеИ страшно вкусна идея :-)
Поздрави сърдечни!
Много ми е важно рецептите да са лесни и бързи, тази е идеална, и с тези наредени черита, мммм!
ОтговорИзтриванеИ аз правя ароматен зехтин, но слагам в него сухи люти чушки, препечени на котлон. Става страшен, ползвам го навсякъде:-)
Предпоследната снимка ми е фаворит!:-)
Снимките са убийствени! Запали ме и мен, да си направя ароматен зехтин!
ОтговорИзтриванеТо само от снимките на човек да му се прияде. Обожавам всичко, що е направено под формата на пици, фокачи, печени теста с плънки и така натам. Сега определено нямам никакво време, но живот и здраве ще се пробвам:) Айде, отивам да си наваксам с другите ти неща, че съм изпуснала много:)
ОтговорИзтриванеMammamia che belli foto!!! Sono stupnde! Brava!
ОтговорИзтриванеUn bacione
che buono e che belle foto!!
ОтговорИзтриванеРуми - направо не е честно вече..... отивам да готвя пък....
ОтговорИзтриванеI wish I could understand these but your pictures look amazing!!!
ОтговорИзтриванеI figure out how to read it in English, not the perfect translation, but at least is something!
ОтговорИзтриванеComplimenti bellissimo blog e ricette perfette!!
ОтговорИзтриванеhttp://www.le-ricette.it/
http://www.ricette-dolci-ricette.com/
Лулу, не знам дали си го превърнала в рубрика. Ако не си, вече е време! Умирам си за такива малки хитринки, които правят живота ни по-ароматен и приятен. Още утре ще намеря бутилка и ще си направя зехтин - с чесънче, мащерка и клонка почти цъфнал розмарин :) А и маслинената паста ще се приюти съвсем скоро в хладилника. Благодаря ти!
ОтговорИзтриване