понеделник, 8 декември 2014 г.

Коледни идеи: DIY / Играчки от самосъхнеща глина

Коледа си остава един от любимите ми празници, но всяка година се налага да усъвършенствам уменията си за самосъхранение, с цел избягване на дивата форма на комерсиализъм, истерията за подаръци (в много случаи абсолютно ненужни) и натрапчивите реклами на самобръсначки и епилатори. Всяка година упорито се опитвам да внуша на децата си, че Коледа не се случва в МОЛ-а, а вкъщи, когато заедно подготвяме празника.  Малки порции време, прекарани в правене на нещо с децата.


Предходни години доста често използвах сладките за украса. Тонове сладкиши, чиято съдба беше да отидат в кофата, след един месец висене по елхата, стената или на масата. Тази година реших да си спестя по- голямата част от джнджифиловите човечета и курабийки и вместо тях да използваме самосъхнеща глина. Идеята: Нещо като висящ коледен календар, който да закачим над масата в хола.


Какво ви трябва:

  • Пакет самосъхнеща глина или домашно солено тесто за моделиране
  • Формички за сладки
  • Печати / дантела или каквото и да е друго, което може да остави релефна текстура върху глината
  • Цветен блестящ прах
  • Перманентен маркер за цифрите
  • Всякакви други неща, които ви хрумне че може да "вградите" във вашите играчки (малки цветни топчета, панделки, фолио, стъкалца и др.)


 Глината се разточва с точилка, точно както се процедира с тестото за сладки. Подреждате различните неща за "вграждане" или отпечатвате  текстурите (в моя случай печати за хартия и дантела).

 
С помощта на суха четка "напудряте" от блестящия прах и изчетквате излишното количество. Аз ползвах акрилен - златен и сребърен. Изсушете фигурките за около час на слаба фурна (около 60 градуса) или ги оставете на открито за 24 часа и те ще изсъхнат сами. В моя случай, котката прояви твърде нездраво любопитство и не ми остави друга алтернатива, освен фурната.


Ако решите да правите календар, като мен, напишете цифрите от задната страна на фигурките с перманентен маркер или такъв за керамика. Нанижете ги на конци и сте готови:)


Завързах моите фигурки на дървен венец, който закачихме над масата в хола. Сега остава да се моля въпросната котка да прояви снизхождение и да не ги докопа, сваляйки окачения таван и лампите, заедно с тях:)



9 коментара:

  1. Скоро и в нашия дом :) Благодаря за идеята :)

    ОтговорИзтриване
  2. В къщи също сме обявили бойкот на МОЛ-овете и купуването на подаръци и украса. Тази година близките ни ще се задоволят с ръчно направени подаръци, а украсата си я направихме сами с децата. Тази идея е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  3. Страшно чудо си ти! Толкова талант на едно място! Такова чувствоза хармония, пропорция и естетика! Обожавам да гледам какво излиза изпод главицата ти.

    ОтговорИзтриване
  4. Здрвей Руми, прекрасна идея,ще опитам и аз.
    Едно въпросче,за венеца от къде е.
    Поздарви,
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано вече даже и не помня. Купувах го преди 2 години и за Великден и Коледа му слагам различни орнаменти за украса.

      Изтриване
  5. Страхотно:))) и аз правя такива, но ги рисувам...Имам въпрос- какъв е този цветен прашец, като пудра за ембосинг ли или какво? Алтернативен заместил мога ли да му измисля...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подобен е, но става за всякакви повърхности. Можеш да го заместиш с всичко лъскаво или перлено, включително лак за нокти и или елементарен брокат от прозволна книжарница, размесен с Ц200

      Изтриване
  6. Страхотна идея, която си запазвам за следващата Коледа! Имам въпрос - за какво е закрепен венеца над масата?

    ОтговорИзтриване
  7. Много полезна информация, поздравления. Актуална ли е?


    Пътна помощ Радомир

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...