Елха и котка очевидно са абсолютно несъвместими неща. Още на втория ден се наложи да изнесем елхата на терасата след като малката гад я бутна три пъти, изяде и повърна гирляндите два пъти. За съжаление това е съдбата и на така любимите ми коледни лампички. Те също примигват тъжно отвън, след като включването им вътре ни подложи на риск да се приберем от работа и да заварим опържена на 220V котка, безгрижно прегризала някой кабел. Подозирам, че подобна участ очаква и всякаква друга коледна украса, която имам неблагоразумието да закача на по- малко от два метра височина. Единствените неща, които все още не са попаднели в обсега на вредителя са фенерите, които освен че не се търкалят добре имат и ужасния навик да парят, точно когато светят и са най- интересни. За по- голяма сигурност изнесох и тях на терасата. Сега имаме страхотно и коледно "отвън" и доста семпло "вътре":)
Тази година, твърдо решена да не правя сладки, наблегнах на някакви други рецепти. Забраната не важи за пайовете, които обожавам. Традиционно правя ябълков, но тартите с ядки и плодове също намират своето подобаващо място.
Рецептата днес е за Тарт с круши и шам фъстък.
Тарт с круши шам- фъстък
Продукти за форма с диаметър 28 см
За тестото
- 250г брашно
- 125г студено краве масло, нарязано на кубчета
- 1 яйце
- ½ч. л. сол
- 2с.л захар
- 1–2с. л. ледена вода
Брашното се пресява в купа. Добавя се нарязаното на кубчета (колкото зарче) масло и с помощта на вилица и пръсти се стрива на трохи. Прибавят се захарта и солта. Яйцето се смесва с водата и се разбива леко. Сипва се към брашното и съвсем на бързо се омесва тесто. Не е задължително да е гладко. Увива се в стреч фолио и се слага се в хладилника за 30 минути. Премесва се отново набързо и се разточва кръг с диаметър, достатъчно голям да покрие дъното и стените на формата за печене. Излишното тесто по ръба се отстранява с нож и от него в последствие се оформят фигурки за украса.
За плънката
- 3 меки круши, които се обелват и смилат на пюре блендера
- 1ч.л нишесте
- 3 яйца + 1 белтък
- 150мл прясно мляко
- 150мл сметана
- 100 + 70г кристална захар
- 50г стафиди
- 1 и 1/2ч.ч обелен суров шам фъстък
- 150г меко масло
- 1-2с.л хладка вода
- 1 ванилия
- 50мл ром или няколко капки есенция ром
За намазване
1 жълтък
Пюрето от круши се слага на котлона заедно с ванилията, 100г захар, рома, нишестето, млякото и сметаната. Бърка се, докато захарта се разтопи. Яйцата се разбиват, добавят се стафидите и се изсипват при охладената крушово - млечна смес.
Шам фъстъка, останалата захар, водата и мекото масло се слагат в блендер и се смилат почти до каша.
Най- отдолу върху тестото за тарта се намазва крема от шам фъстък. Върху него се сипва сместа с крушите. От останалото тесто се изрязват формички и се украсява пая. Намазва се с разбит жълтък и се пече 45 минути на 170 градуса.
Семпло, но стилно и красиво. Пак ме усмихваш като те чета. Страшна скица си. За този пай ...е, нямам думи за него.
ОтговорИзтриванеОх, Руми! Караш ме да я сънувам тази тарта. Разкошотия ти казвам :) Снимките както винаги са уникално красиви.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели!
Нежна красота....,прекрасно усещане!
ОтговорИзтриванеПаят е е достоен за идващия празник....Поздрави!
Вълшебна Коледа ти желая, Руми, и не по принуда. :)
ОтговорИзтриванеИ мен усмихна, както винаги. Стартът е разкошен и бих го опитала с удоволствие.
ОтговорИзтриванеКакто казах веднъж, котетата са като бебетата. Така, че не му се впрягай много:))) А тарта е разкошен. Ще си открадна и тази рецепта за Коледа!
ОтговорИзтриванеСамо дето са една идея по- самостоятелни, но по отношение на бели и любопитство в някои отношение могат да бъдат и по- голяма напаст:)
ИзтриванеМного стил, красота и уют излъчва публикацията :) Разкошни снимки, а и тарта е уникален - семпъл и наситен с аромати!
ОтговорИзтриване