Традиционно на Коледа приготвяме пържоли. Не че не сме се пробвали и с други неща, но някак си пържолите си останаха особено любими. Ако и при вас свинското е на почит и уважение, а още не сте се спрели на нещо конкретно, мога да ви предложа тази рецепта.
Правя я в Crock Pot, но при липса на такъв 1) може да си я направите във фурната и 2) може освен рецепта, да сте се сдобили с идея за подарък или нещо, с което да се снабдите за следващата година.
Приготовлението за тази рецепта е точно 3 минути. Другото е въпрос на печене. С Crock Pot отнема около 7 часа на бавна степен и 4,5 на по- силната т.е. може да ги заредите или вечерта или рано сутринта, за да се сдобиете с празничен обяд без каквито и да било усилия.
Всъщност това важи за която и да било друга рецепта готвена на бавен огън.
Свинско с бира и ябълки
Продукти за 4 порции
- 4 вратни пържоли с кост
- 2 ябълки
- 1ч.ч тъмна бира1с.л мед
- сол и черен пипер
- бучка масло за намазване (може да пропуснете)
Пържолите се посоляват и поръсват с черен пипер. На дъното на Крок Пота (или в обикновен глинен съд с капак) се слагат едро нарязаните ябълки. Отгоре се подреждат пържолите и се сипва бирата, в която е разтворена лъжицата мед. Ми това е. Сега остава само да включите уреда за бавно готвено на избраната степен и да си нагласите таймера: 7-8 часа на бавна или 4,5 на силна. По желание накрая може да ги намажете с бучка масло и да запечете за 10 мин на 220 градуса, колкото да придобият препечен "загар".
В случай, че готвите в обикновен глинен съд, печете 40 минути на 220 градуса и още 30 минути на 160г. Внимавайте да не ви изври течността и ако е необходимо долейте още малко бира.
Сервирам ги с пюре от картофи и пащърнак, но вървят с почти всякаква друга гарнитура.
страхотни! И на снимка и на вкус, вярвам ти :)
ОтговорИзтриванеВесели празници, Лулу!
Така вкусно и замириса....
ОтговорИзтриванеВесели празници, Руми!
На Коледа ще сме при свекърите, но на тези пържоли няма да им простя и то още преди Нова година.
ОтговорИзтриванеЗаписвам рецептата и пращам благоверния за тъмна бира :)
Хубави предколедни дни, Руми!
Здравейте! Горещо се интересувам с какъв апарат боравите ?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ! :)
За снимките от тази публикация ползвах телефон Nokia 1020 (пържолите с поглед отгоре). Тези на детайлите са с Nikon D800. Въпросът не е в апарата:)
ИзтриванеРуми, много ми допадат
ОтговорИзтриванеОпределено ще ги направя :)
Прекрасно изглежда това месо, Руми. Със сигурност ще е по вкуса ми. Права си за апарата, изобщо не става въпрос за него, а за твоето око, талант и усет. Просто го имаш в огромни количества.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много:))) В случай в никакъв случай не визирах собствените си възможности (те не са кой знае какво). Въпросът е да се научиш да се съобразяваш с възможностите на техниката си. Хубава снимка може да се направи почти с всичко. Да не говорим, че в случай с ДСЛР-ите е въпрос по- скоро на обектив, от колкото на самия апарат. В допълнение като сложиш, че имам навика да обработвам снимките, всъщност споменаването на модела на парата далеч не върши работа.
ИзтриванеЗаписано! И не само за Коледа, въпреки че рецептата ще свърши чудесна работа. А и аз снимам на моменти с телефон и почти никой не познава, че не е фотоапарата.Всичко е въпрос на усет, а твоят усет за снимките е невероятен:))) Както и за избора на рецепти... Трета Коледа ще карам по твоите рецепти:))
ОтговорИзтриванеПрекрасен блог и вкус :)!!! Сърдечни пожелания за Новата! Със сигурност ще опитам и този вариант, мъжете у дома "предпочитат месо"!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, ммогат ли да се готвят в йенски съд?
ОтговорИзтриванеНе съм пробвала, защото нямам такъв, но според мен могат да се готвят във всичко с капак.
ИзтриванеЗдравей Руми, пържолките изглеждат страхотно! Имам мултикукър и се чудя дали мога да ги приготвя в него? Ако да - на коя програма и за колко време? Благодаря и весели празници!
ОтговорИзтриванеНа stew за около 2 часа.
ИзтриванеПривет Руми,
ОтговорИзтриванеисках да ти благодаря за рецептата, пържолите станаха чудесни! Понеже нямам мултикукър, ги направих в една дълбока чугунена тенджера с капак (тип ducth oven), като в последните 15 минути махнах капака, за може сосът да се поизпари и пържолите да позагорят.
Получиха дълбоко одобрение от домашните! :)
Хубави празници!
Потекоха ми лигите! Страхотна рецепта, подходяща за гости или просто за семейната вечеря, ще се пробва още довечера.
ОтговорИзтриване