Никога не успявам да се организирам навреме и да си приготвя Английски коледен кейк или да речем класически щолен. И двете неща се правят поне месец преди Коледа, поливат се с уиски, завиват се, бае им се, говори им или с две думи казано - не е за мен. Жалко, защото обичам наситените плодови вкусове. Затова и всяка година измислям някакъв заместител. Представям ви номинираната рецепта за този сезон:
Кекс с череши, бадеми и тъмна бира.
Кекс с череши, бадеми и тъмна бира
- 3 яйца
- 2ч.ч брашно
- 1 бакпулвер
- 50мл прясно мляко
- 1ч.ч тъмна бира - за предпочитане черешова (ползвах такава на Ариана)
- 50г смлени бадеми
- 100г сушени череши, накиснати в някакъв ликьор
- 2/3ч.ч захар
- 1/3ч.ч. олио
- 80г бадемов марципан
Яйцата се разбиват заедно със захарта. Добавя се прясното мляко, бирата и олиото. Брашното се смесва с бакпулвера и смлените бадеми и се разбърква с течните съставки. Черешите се отцеждат и също се смесват с кексовото тесто. Сместа се изсипва в подходяща форма за кекс, която предварително сте намазали с масло и сте поръсили с брашно (ако ползвате силиконова форма, може да пропуснете тази част). Марципанът се натрошава и се разпределя в тестото.
Кексът се слага в предварително загрята на 180г фурна за 45 минути. След като се извади и се охлади напълно, може да се полее с бял шоколад или крема сирене разбито с няколко лъжици пудра захар. Аз ползвах маскарпоне, но стоеше по- течно от необходимото, така че ако ще го съхранявате няколко дни, по- добре се възползвайте от другите два варианта.
За утре съм ви подготвила страшно бърза солена рецепта, която аз лично мисля да сервирам на Коледа.
Леле каква комбинация..:))) а усеща ли се бирата?
ОтговорИзтриванеОтлично изглежда! Чакам с интерес и утрешната рецепта.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, с пълнозърнесто брашно ще стане ли? Че трети път до магазина не ми се припка :))) Прекрасна Нова Година!
ОтговорИзтриванеhi,, i like to visit this site,, have a nice day :)
ОтговорИзтриване