сряда, 3 декември 2014 г.

Леденото кралство / Белтъчни орехови сладки

Няма случай, в който да тръгна за Русе или Шумен с кола и климатичните условия да са нормални. Не твърдя, че на там винаги е нещо от рода на "апокалипсис сега", а по- скоро, че аз уцелвам такова време. Вчера не направи изключение. Ето така изглеждаха нещата от Витиня почти до Русе.


Не, това не е сняг, а чиста форма на кристален лед, който се трошеше и падаше, заедно с прилежащи клони  при най- лекия повей на вятъра.


Заедно със снимките от леденото кралство вчера, пускам и първата рецепта за сладки, с която поставям началото на коледните публикации.  Мислех и тази година да правя предколеден календар, но много се съмнявам, че ще имам време за подобно преживяване. С каквато и честота да пускам публикациите, публично обещавам, че ще редуцирам сладките до санитарния минимум, т.е най- много да направя още едни кантучини:)





















Белтъчно орехови сладки

4 белтъка
200г. пудра захар
1/2 чаена чаша ситно смлени орехови ядки
1ч.л. инстантно кафе - пресято през цедка
1 пакетче ванилия

Белтъците се разбиват на твърд сняг. Пудрата захар се пресява и постепенно се добавя към тях, като се бърка непрекъснато с миксера. Сместа се бие около 2 минути, или докато започнат да се образуват твърди връхчета. Към нея се сипват ситно смлените орехи, ванилията и кафето. Разбърква се внимателно с шпатула. С лъжица се взема от сместа и се оформят сладките върху хартия за печене.  Пекат се на  110 градуса за около 1,5 часа. След изпичане се оставят във фурната за поне още 1 час, докато се охладят




23 коментара:

  1. за мен с кафе една сладка, ако може :)
    Може да е ледено кралство там, ама пък снимките са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  2. Много рядко пиша коментари, още по-малко в блогове. Тази публикация и снимките най-вече ми донесоха хармония и спокойствие в душата в много нужен момент, сърдечно благодаря за което. Поради този факт дори бих се пробвала със сладките, въпреки че не са ми сила:) Поздрави, Жени

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, колко красота лъха от тези снимки, Руми! Въпреки студа и леда, носят вълшебство в себе си. Благодаря ;) А за времето, уви и на мен не стига. Затова и не е ясно кога и какво ще успея да подготвя. Но важното е да се забавляваме и с много настроение.
    Поздрави,
    Дани

    ОтговорИзтриване
  4. Като жител на Русе, мога да кажа че дори и да е мнооого студено, красотата, която е от вън те стопля и забравяш доста бързо, че навън е минус 20. Снимките са страхотни :) Супер рецепта, надявам се уикенда да е студ и да ги опитам ;)
    Поздрави, Юлия

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни снимки! А тези розови храсти/дръвчета, чието има така и не научих, са красиви дори в ледената обвивка!
    Поздрави ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Хах, говори ми! Ти си минала от там, а аз живея там :P Но пък си успяла да запечаташ най-красивото в това ледено кралство :) А рецептата изглежда много по вкуса ми, все ми изостават някакви белтъци и се чудя какво приложение да им намеря :)

    ОтговорИзтриване
  7. `Не бих се сетила да тръгна командировка и да снимам по пътя. Страхотни снимки. А и рецептата си я откраднах:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Радост за окото са твоите снимки! Много позитивно ми действат винаги. И сладките ще пробваме с децата, макарче едва ли отсега ще оцелеят до празниците ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Много красиви снимки на замръзналото кралство :)

    ОтговорИзтриване
  10. Няма такъв човек като теб! Обичам това твое око. Изключително го оценям! И му се покланям!

    ОтговорИзтриване
  11. Вълшебни снимки! Хиляди благодарности за споделеното! И безкрайно уважение от мен за умението, таланта и търпението да виждаш и да показваш красота! Поздрави, Нуша

    ОтговорИзтриване
  12. Я? Този път си изневерила на принципите и си взела камерата?;) Ама много добре си направила. Чакам Снежната кралица да изскочи отнякъде. И сладките са хубави!

    ОтговорИзтриване
  13. Много е красиво, много. Наслаждавам се на тази красота на живо вече няколко дни :))) Снимките ти, Лулу са пресъздали толкова сполучливо цялата тази ледена приказка. Благодаря ти, за всички прекрасни неща, които споделяш с нас! Сладките са супер, а комплекта за чай - бонбон:) Поздрави и нека месец декември е наситен с празнична атмосфера и уют!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Тревичката, която си снимала много ми прилича на една, която днес аз снимах, жалко, че не мога като теб:))) но се успокоявам, че се вижда леда като не мога да покажа и качество:))) Страхотни кристални снимки правиш, много ти се възхищавам!♥

      Изтриване
  14. И сладките са хубави, но снимките..."един път" са!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесно, чудесно! Никога не пиша, но чета редовно! Както винаги прелест! Яна

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна си, Руми, както винаги! Зимна прелест, страхотно си я уловила! Снимките пълнят окото, душата, сърцето!

    ОтговорИзтриване
  17. Руми, снимките се навероятни!
    За първи път виждам това явление, сигурно на цветовете и тревите не им е весело, но изглеждат страшно красиви в ледената обвивка.
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  18. Истинска ледена приказка:)
    Р.Дамянова.

    ОтговорИзтриване
  19. и още веднъж..приказни снимки!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...