събота, 1 май 2021 г.

Козунак по метода Tangzhong и разни други великденски идеи

Започвам с това, че за мен най- вкусният козунак е този на Мама. Свързан е с детството ми и нищо на този свят не може да ме убеди в обратното. То това приготвянето на козунак и боядисването на яйца едно време си беше цяла одисея. То бяха едни крясъци "Какво искате сега, излизайте от кухнята и престанете да я отварята тая врата, че няма да втаса нищо", то беше едно баене, едни одеяла, едни чудесии, едно вайкане, че козунакът не се е опекъл и т.н. Най- го обичах като не се изпече😁 Като цяло не виждах никаква логика в самото печене, ама това е друга тема. То това тесто и непечено беше страхотно. На Мама от доста време не й се занимава с цялото това нещо и напълно я разбирам. На мен, обаче, ми се занимава. Доста годин подред правих само и единствено нейняия козунак, защото нищо друго не си заслужаваше усилията. Само че, истината е че днешното правене на козунак, няма нищо общо с процеса едно време. Буташ всичко в машината за хляб. Месиш го 3 пъти, оформяш, пъхаш във фурната да втаса, мажеш и айде да се пече. То така и баба знае. Тази година реших да изневеря на маминия козунак и освен него, да направя още един по друга рецепта. Доста дълго търсих подходящата. Вниманието ми беше спечелено от една нова за мен техника. Методът Tangzhong



Това е японска техника, при която към печивото се добавя малко количество парено тесто, благодарение на което, сместта поема и задържа  повече течност. Това го прави по- лесно за месене и крайният резултат е мек и сочен. Признавам, че бях леко скептична, но в крайна сметка съм доста впечатлена! Аз замесих всичко в хлебопекарната и оставих да втасва там. Ако нямате машина за хляб си знаете процедурата - яко месене с кухненски робот или на ръка.




Продукти за два козунака

  • 1кг брашно с високо съдържание на глутен (ползвах такова за козунаци)
  • 450 мл съвсем леко затоплено прясно мляко
  • 3 яйца + 1 за намазване
  • 300г кристална захар + 30 за поръсване
  • 1-2 с.л стевия, ако не вие достатъчно сладко. На мен никога не ми е сладко:)
  • 100г масло 
  • 50г олио за омесването
  • 1 кубче прясна мая 
  • 0.5 пакетче суха мая
  • 1/2 ч.л сол
  • Есенция лимон, ром и пакетче ванилия. Не ползвам лимонови кори, заради химикалите, с които се третират.


Приготвяне

Всички продукти трябва да са леко затоплени или на стайна температура.

Започва се от приготвянето на т.н крем Tangzhong. 40гр брашно се смесват с 200 мл прясно мляко в малка тенджера с незалепващо покритие. Бърка се, докато сместта се сгъсти и започне да се отлепя от стените на съда. Покрива се и се оставя настрана да изстине.

3 с.л от брашното се смесват с 1 с.л. захар, двата вида мая  150 мл  прясно мляко. Прави се рядка каша и се оставя на топло да шупне. В контейнера на хлебопекраната се слагат трите яйца, останалото мляко, разтопенето масло, стевията, есенциите  и шупналата смес с маята. Върху тях се слагат пресятото брашно, захарта, солта, ванилията и кремът Tangzhong. Пуска се на програма месене с втасване. Когато месенето свърши, прогпрамата се стартира от начало. Аз лично я стартирам три пъти за козунак и на третия път вече оставям да втасва.


След като тестоно удвои обема си (в моя случай започна да прелива от хлебопекарната😂) вадите и изсипвате на добре намазан с оли плот. Намазвате си ръцете обилно с олио и започвате да усуквате и да изкарвате въздуха, като периодично се мажете с още мазнина. Колкото повече усуквате, толкова повече конци ще имате. 

От тук нататък оформянето е както си пожелаете. Аз лично разделям на 6 равни части, като от всяка част правя фитил. Сплитам 3 фитила на плитка, така че накрая да имам две плитки, т.е две козуначета. В единият сложих шипков мармалад и орехи.

Прехвърлям в подходящи тави и оставям във фурната да втасват на 50 градуса. Когато станат двойни ги вадя. Превключвам фурната да загрява на 180 градуса. Намазвам козунаците с разбит жълтък и пъхам да се пекат. Ако вашата фурна загрява бавно е желателно да я изчакате да загрее. Ако е от по- бързичките, направо слагайте без да ви интересува колко е загряла. Този фокус с козунаците в студена фурна го правя от години и тъкмо имат повече време да се надигнат хубаво. 

В някакъв момент козунаците ще започнат да хващат твърде осезаем загар. Покрийте с алуминиево фолио. Пека ги около 40 - 45 минути, като тествам с клечка. Разбивам останалия белтък. Отварям фурната, махам фолиото, намазвам козуначетата с белтъка, наръсвам добре със захар и пъхам обратно за още 5 минути. 




Не си ти, ако не си покажеш  и яйцата😂 



Това са моите, обилно наплескани с брокат и боядисани с естествени материали. Тази година откритието ми беше чаят от каркаде, който ги направи сиви. С броката отгоре станаха супер. 



  • Червено - Цвекло и питая
  • Жълто - куркума
  • Синьо - лилаво зеле
  • Лилави - боровинки
  • Сиво - черни - каркаде
  • Оранжево - люспи от лук
Варя яйцата заедно със съответния пигмент и оставям да киснат вътре около 2 часа.





По интересни са дрнугите ми яйца. Ей на тия им се точа от поне 3 години. Продължих да им се точа, дори и когато ми подариха форма за отливане на яйчни черупки. 


Тази година в изблик на изтрещяване, най- после ги направих. Беше изключително амтьорска работа с тия шоколадови отливки. Първият път ги направих много тънки и се натрошиха, когато ги извадих. Вторият път станаха що- годе, но ако питате мен има и по- прост вариант - купувате си едни шоколадови яйца. Пробивате ги в горната част, вадите играчката и я давате на детето да се кефи. Вие продължавате с останалата част. 




Оригиналната идея за тези яйца може да видите тук. Аз го карах съвсем през просото в една късна вечер, след като вече бях умряла от досада с черупките и почти се бях отказала. 

Просто разбърках маскарпоне с пудра захар и бейлис. Напълних яйцата, сложих по лъжичка кайсиево сладко за жълтък.



Желая ви светли празници!









4 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Този метод го видях миналата година, хареса ми, но тази го забравих :) и едва снощи ,като приключихме с девойката пак го видях. Но тъй като обичам козунак (и на мен никога не ми е достатъчно сладък и ползвам подсладител) ей сега като ни се поразмине от яйца и козунаци, ще се възползвам от рецептата ти :)
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля да повтарям и аз:) Сега ме светнаха, че тази техника можело да се прилага и на печива с бакпулвер, не само с мая

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...