вторник, 12 януари 2016 г.

За нещата, които все пак не ни убиват

Преди три години, по същото време, в колата имаше един диск. Слушах една и съща песен отново, отново и отново, вкопчена в ронещите се остатъци на познатия ми свят и зоната ми на комфорт, която внезапно беше изчезнала. Имах усещането, че животът ми се променя толкова бързо, че се бях превърнала в наблюдател на самата мен. Не бях сигурна каква част от себе си ще се успея да съхраня и дали изобщо си заслужава да го правя (писах тук) Понякога нещата могат наистина да бъдат въпрос на оцеляване. Ясно си спомням една такава мъглива януарска вечер, в която паркирах пред нас и останах на седалката в следващите два часа, тихо хлипайки от отчаяние на фона същия този диск със същите тези песни. После смених колата и дискът изчезна заедно с нея. Не помня да съм плакала от тогава. Не че не е имало за какво, аз винаги мога да намеря повод. Просто повече не сметнах за необходимо да го правя. Същия този януари, преди три години, бях започнала поредния си проект 365. Понеже го публикувах във Фейсбук, сега ми се появи напомняне, какво се е случвало тогава. Видях го точно, докато стоях в колата в обичайното сутрешно задръстване. Наречете го съвпадение, съдба или просто случайност (все неща, в които не вярвам), но точно в този момент по радиото пуснаха същата песен. Всичките спомени нахлуха в главата ми, оставяйки усещането за студенина като отворена врата в мразовита зимна вечер. Казах им добро утро, усилих музиката и припявайки с песента си сложих розов гланц за устни. Не че нещо, но това което е минало си остава минало. В настоящето няма място за стари песни и изживени емоции. Единственото, което си заслужава да пренеса са научените уроци. Преди три години изпитвах панически ужас от промяната. Три години по- късно знам, че без нея не мога. Тогава мислех, че ситуацията ще ме убие (не беше далеч от истината). Сега съм убедена, че излизането от зоната на комфорт просто ме научи на много неща. Това, което не ни убива ни прави по- силни. До преди три години не разбирах смисъла на тази фраза.  Подозирам, че аз просто си търся подобни неща. Животът ми се промени много. Аз се промених, всичко около мен е различно. Сменихме си къщата, колата, офиса, обкръжението, фотоапарата, заниманията и интересите. Смених си отношението към живота като цяло. Той наистина може да бъде прекрасен.  Между другото, единственото, което не успях да променя в себе си за тези три години е ужасът и нервността, които изпитвам, ако не контролирам ситуацията.


2015 беше една странна година. Трудна по свое му, но успешна и красива. Пак благодарение на Фейсбук разглеждах хронологията. А там дори не съм качила всичко! Три години по- късно наистина се чувствам по- жива от всякога. И ако нещо не искам да се променя, то това са хората около мен и времето което прекарваме заедно - много истински и много смислени! Пожелавам го на всеки!


На нова година оставихме децата да измислят късметите. На мен от доста време ми се пада едно и също (от късметчетата с кафетата). Падна ми се и на Нова Година от тези на децата. Радост. Изтеглих и по- малко стрес. Малката каза, че го е написала специално за мен:). Пожелавам си още здраве и повече от това на снимките и смятам, че каквото и друго да добавя ще бъде направо нагло:)
Успешна и радостна година ви желая!

5 коментара:

  1. Първата компания за кафето ми днес, на което изключително много съм благодарна, защото имах нужда точно от това. Благодаря ти! Няма как да видя публикация от блога ти и да не отворя веднага:). Лулу, пожелавам ти една прекрасна 2016 година, здраве, щастие, късмет и РАДОСТ!:) И да ни РАДВАШ и нас с невероятните си снимки ( да споделяш малко повече:))). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Радост за ЛУЛУ = щастие за читателите й!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам да те чета, Лулу! Днес ме изненада. Не съм чела предишните постове, за които говориш, но се радвам за това, което си открила. Отдавна живея за мига и в това е смисълът, според мен:) Наслаждавай се сега, после- няма смисъл! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...