Много обичам риба, но честно казано шаранът не е сред любимите ми варианти. Има много кости, мирише, трудно се чисти, бавно се приготвя... като цяло не е моята риба. Утре е Никулден и ако случайно и вие сте като мен, имам едно лесна и много бърза рецепта. Като ви казвам бърза, разбирайте, че отнема 20 минути с подготовката на продуктите.
Дори и да не обичате анасон, съветвам ви да не го изключвате от рецептата. Вкусът му тук е наистина много деликатен и много добре се съчетава с рибата.
Всъщност тази рецепта е в два варианта. Единият е с филета, а другият е направо с цели риби. В моя случай става въпрос за ципури, но със същия успех може да ползвате лаврак или пъстърва. Желателно е рибокът да бъде с кожа, дори и да е само под формата на филе.
Количествата на продуктите са ориентировъчни и може да разнообразите спрямо вашите желания.
Риба с анасон и лимоново - маслен сос
Продукти за 4 порции
Време за подготовка 5 минути
Време за приготвяне 15 минути
- 2 изчистени риби или 4 филета с кожата (в моя случая ципура)
- сол, черен пипер, сушена кора от лимон, сушена целина, сушен девисил
- 3 звезди анасон
- сокът на 1/2 лимон
- 5-6 с.л. зехтин
- 5-6 сушени домата в зехтин
- 5-6 зърна каперси
Всъщност подправките са по- ваш вкус. Аз ползвам един готов микс за риба, който много харесвам и ви преписах неговото съдържание:) Ако вие имате друго предвид - ползвайте го смело.
Приготвих рибата в Airfryer, за който писах тук. Така най- много ми харесва, защото става с много хрупкава кожа, без месото да се изсушава. Ако нямате уреда, може да ползвате фурна с вентилатор, но отнема малко повече време и не се получава хрупкава долна коричка.
Рибата (без значение дали ползвате цяла или филета) се измива, подсушава и поръсва с подправките, като анасона все още не се ползва. Намазва се с малко зехтин. Ако ползвате цяла риба, сложете сушените домати и каперсито в коремната кухина, ако сте се спрели на филета, просто ги сложете отгоре. Поставете рибата в кошницата на Airfryer и настройте на 190 градуса и 15 минути печене. При филетата е желателно да бъдат с кожата нагоре, за да може точно тя да стане като пържена. В касерола сложете зехтина и звездовидния анасон. Загрейте на слаб огън и добавете лимоновия сок. Разбийте енергично. Когато рибата стане готова, просто извадете от кошницата на уреда и залейте със соса.
Ако все още не сте се снабдили с Airfryer може да запечете рибата на тиган с незалепващо покритие за около 3-4 минути от всяка страна и след това да прехвърлите в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор за още 15.
Продължавай с този Airfryer, продължавай :) на края ще те поканя у нас да му намериш място :)
ОтговорИзтриванеЦипурата е от най-често готвените риби у нас :) ще се възползвам от предложението ти :)
Абе ти ела у нас да го пробваш, пък после гарантирам ме все ще го бутнеш някъде из вас:)
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеВкъщи обожаваме риба и поне веднъж седмично си хапваме. Много ми хареса твоята рецепта и ще я приготвя с удоволствие!
ОтговорИзтриванеДано ви хареса! Ядох подобна рецепта миналата година в Гърция и от тогава я приготвям така неизменно.
Изтриване