четвъртък, 1 октомври 2015 г.

Сицилия с усещане за недовършеност

Много малко неща действат по- обезкуражаващо от разтоварването на 5000 снимки и необходимостта да бъдат обработени. Това е основната причина за мълчанието ми напоследък. Не само, но да речем, че изигра съществена роля. Лошото е, че като мине известно време, спомените и емоциите лека полека избледняват, губят блясъка си и постепенно  биват изместени от нещо по- ново, лъскаво и вълнуващо. Става ми все по- трудно да пиша за старите неща, а хардът ми все по- отчайващо се затлачва с изостанали истории и частици от живота ни.



И така, чак в началото на есента, чакайки за поредната среща в не особено любимия ми Лондон, се сетих за италианското ни пътешествие тази година. Кратко, горещо, вкусно, интересно и очарователно, така както само Италия си го може. Дестинацията беше избрана съвсем набързо и под натиска на обстоятелствата. Сицилия.






Организацията - обичайната: почти липсваща и прибързана. Резултатът, както може и да се очаква, е фал старт.  Освен с обичайната еуфорият на Мартина от летенето със самолет, още на летището се сблъскахме с малко бюрокрация.
 

Не ми се навлиза в технически подробности, но за тези, които ще решат да се разходят натам, предлагам да проверят внимателно какъв депозит ще им искат за колата под наем. За разлика от част от гръцките острови, тук ни одрусаха яко, като едната фирма ни го възстанови чак месец, след като се прибрахме. Eто още малко полезна информация:


Езикът
Не разчитате особено на английския си.  Вие може и да го говорите перфектно, но те не. Същото важи и за френски, немски, японски, руски, китайски или каквото и да било друго, различно от италиански. С много по- голяма успеваемост ще се оправите на български и усилено ръкомахане. Крещенето е почти задължително. Иначе не те вземат на сериозно.

Трафикът
Ако сте карали в София и си мислите, че шофьорите са нетолерантни - размислете пак. Ако сте шофирали в Париж и ви се е струвало ужасно - да знаете, че не е. Подаването на звукова сигнализация чрез клаксон е просто задължително. В случай, че ще взимате кола под наем, гледайте да е нещо по- мъничко. В противен случай паркирането и малките улички могат да се окажат над възможностите ви.

Климатът
От юни до септември си е жега. УНИКАЛНА ЖЕГА! Ако отидем пак (много се надявам), това ще са месеците, които ще заобикалям с голямо старание. Тълпите туристи просто няма смисъл да ги споменавам, нали?!

Пътищата
Принципно стават. Задължително проверете дали магистралата между Палермо и Катания е отворена. В нашия случай не беше, което класира Палермо в графата "мисията невъзможна". Поне не и за ограниченото време, с което разполагахме.


Почивка или градски туризъм
Нещата наистина са или/или, освен ако не разполагате с поне месец, за да може да съчетаете и двете. Ние си причинихме умопомрачително търчане, в съчетание с непрекъснато мрънкане "кога пак ще ходим на плаж", пришки по краката от ходене и мехури от изгаряния, в опити да съберем колкото се може повече слънчеви лъчи за единица време (това последното важи за още зелената част от колектива, която живее с идеята, че знае всичко и да не й се месим, ако може). Истината е че видяхме твърде малка част.


Нещата, които мога да препоръчам:

 Красива е. Особено по залез.

Етна 
е как де?! Да отидете до Сицилия и да не видите един от най- големите, действащи вулкани в Европа.


 Автобусите и колите спират на голям паркинг в подножието. Нагоре тръгва лифт, а след това може да продължите с високо проходими бусчета.



Удоволствието е скъпо. По- груби спомени беше нещо от рода на 60 евро на човек, в което влиза лифта, бусчето и екскурзовода (задължителен е). Етна е планина и ви качват на височина около 3300м. За сравнение, Мусала е 2925м.


 С две думи, походете към екскурзията като към планинска и си вземете необходимите дрехи и обувки. За да придобиете представа, когато ние се качихме, в Катания беше 44 градуса. Горе беше 7 и ни валя град. Ние носехме якета и панталони, но се подлъгахме по разказа на хора, които бяха ходили предишния ден и според тях не е било толкова студено. Както се вижда по снимките - беше си. Въпросните хора, се оказа, че са стигнали само до паркинга, където беше около 20 градуса.


Сиракуза
Денем или нощем, няма значение. Градът притежава особен дух и атмосфера.

 

 




Не пропускайте Археологическия парк и най- вече Ухото на Дионисий. Някога е било водохранилище, но след земетресение е паднала едната стена. Сега се отличава с феноменална акустика.


Ето за такава акустика става въпрос:






Калтаджироне
Известно е с керамиката си 142-те стълби с разкошна теракотена мозайка. Страхотно градче с много приятна атмосфера.

















Таормина
Очарователно място, с малките си улички, сгушените ресторантчета и магическата гледка. Стига да нямаше талази туристи, всичко щеше да е прелестно. Идеално щастие няма.










Храната
Без коментар. Простичка, семпла, но много вкусна. Едва ли някой очаква нещо друго. Не е задължително да казваш "мммммм", но просто не можах да се въздържа:) Ужасът за всяка диета!


По- интересното бяха цените. Вечеря за четирима с предястия, основно и десерт, плюс кана вино - между 42 и 52 евро. Пак без коментар.
 



Сладоледът
С една дума - В Е Л И К




Какво ме разочарова

Агридженто. Долината на храмовете беше много интересна, но самият град е доста незабележим, а заради наплива на бежанци, и доста вмирисан.





Мръсотията
Разбирам, че е туристически сезон, разбирам че не малка част от бежанците минават от там, ама можеше да се постараят малко повече. 

Ремонтите по главните пътища
В изобилие и то в натоварения туристически сезон

След всяка екскурзия се връщаме ентусиазирани и много въодушевени. И всеки път си казваме "Догодина пак там".  И никога не го правим, защото следващото лято ни се ходи някъде другаде. Дано и сега не стане така. Защото остана още много какво да се види от Сицилия.






19 коментара:

  1. Ох, в Сицилия не сме ходили, но ни е в листата :) и ние изкарахме две ужасно кратки седмици в Италия това лято и искам още, много още :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Де да бяха две нашите:) Обикаляхме 4 дни само

      Изтриване
    2. Невероятни снимки! Ние също бяхме в Сицилия в края на това лято почти по същите места. Впечатленията и чувствата ми са подобни.
      Само една мъничка поправка - ухото не е на Архимед, а на Дионис и пещерата е била използвана за подслушване на пленниците.
      :-)
      Много бих се радвала да обменим още мнения.

      Изтриване
    3. Гробът на Архимед, Ухото на Дионис, несъществена подробност, когато си пишеш поста на две чаши вино:) Благодаря, коригирах го:)

      Изтриване
    4. Като за 4 дни и толкова много видяно, верно си е било голямо търчане. Както обичам да се шегувам: "трябва ми отпуска да си почина от отпуската". Прекрасни снимки!

      Изтриване
  2. Ех, Руми, така зареждат твоите снимки и разкази. Не съм била в Сицилия, но е маркирана като желана дестинация. Бяхме на езерата - Лаго ди Комо, Лаго ди Маджоре, беше прекрасно и велико. Много красота и история, вълшебно е. Ако не сте били там, препоръчвам ти ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, не сме ходили на езерата, но определено са ми в TO DO листата за следващата година.

      Изтриване
  3. Eх, Лулу, чаках ти разказа с нетърпение. Като жена на сицилианец почти не пропускаме да отидем там всяка година, тази пропуснахме и много ми липсва. По-хубаво не би могло да се опише. Страхотни снимки, както винаги!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятни снимки! Били сме в Сицилия и бяхме много впечетлени. Ние бяхме в графата 'градски туризъм', та затова бих искала да попитам откъде са невероятните морски снимки с белия варовик - мястото изглежда нереално и магическо!
    Поздрави,
    Слави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На и около Scala dei Turchi са правени. Много притна природна забележителност. Заслужаваше си задръстването, в което попаднахме за да стигнем до там. На връщане предвидливо седнахме в един ресторант, точно над скалата и си спестихме трафика.

      Изтриване
  5. Благодаря за чудните снимки и съветите! Както се казва, must go:)!

    ОтговорИзтриване
  6. Отдавна съм за Сицилия.Единствено ме притеснява цените на колите под наем и има ли къде да се паркира в тези малки улички. Иначе пак ме втрещи- САМО за 4 дни???? А снимките са страхотни. Много мерси за информацията- ще си я запомня.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не са най- евтините. С паркирането по- скоро няма проблем. По принцип повечето исторически места са пешеходни зони и има големи паркинги около тях, където да си оставиш колата. Имат и платено паркиране с автомати. Не знам защо още не са измислили плащането с СМС:))))

      Изтриване
    2. Лулу, при цялата ми любов към Италия, разглеждах и четох много бавно. :)
      Благодаря ти!

      Знаеш ли къде искам да те изпратя, заедно с камерата ти: в Матера. Или по-точно в I sassi di Matera. Пожелавам си да гледам твоите снимки от едно изключително място в Италия.

      Изтриване
  7. За 4 дни сте си попътували, но пък със сигурност си е заслужавало. А и за 4 дни надали е настанал катаклизъм в диетата :) Въпреки че моите 4 дни преди месец в Италия бях отрупани с тесто, под всякакъв вид, както и сладки неща, особено сладолед, но пък си струваше! :) След седмица заминавам отново, но за пътуването догодина, ще последвам примера ви и ще наемем кола. Има какво да се види на местата, непознати за туристи...
    Поздрави и с пожелания за скоро завръщане в Италия!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни снимки, Лулу!
    И моята таз годишна дестинация по план беше Сицилия, но се оказах в Сардиния (красота!) снимки колкото щещ, но време за обработка - няма : )
    коя фирма сте ползвали, докато бях на летището имаше километрична опашка пред гишето на Sicily Rent Car или подобно, та се чудех...
    Аз имам наблюдение за Херц (положително), но ми е интересно да чуя твоето мнение : )

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...