Когато решихме да си сменяме апартамента, нямахме почти никаква концепция какво точно търсим и единственият ясен критерии беше изискването за 3 самостоятелни спални и трапезария. Очаквахме, че като видим "нашето" място и ще си го разпознаем веднага. В общи линии това се случи. Взехме си го заради камината и трите тераси. Докато през зимата рядко припарвам на балкона, през останалите сезони там кипи живот. Освен за "биоземеделие", между саксиите с чери домати, каскадните ягоди, подправките и теменужките остава достатъчно място за диспенсъра със сангрия и чинията с тапас.
Много любимо място, без значение дали става въпрос за следобед с приятели или привечер на чаша вино и книга.
Споделям няколко идеи за бързи и лесни рецепти, които може да приложите за следобеден мързел на балкона или в още по- добрия вариант - в градината.
Бързи банички с левурда и кардамон
- няколко финни кори за баница
- връзка левурда (див чесън) или друг зеленяш
- 1 яйце
- кардамон, черен пипер, кайенски пипер
- олио от гроздови семки
- няколко капки сусамово олио
Левурдата се нарязва на ситно и се задушава за 1 минута заедно с подправките и сусамовото олио. Маха се от котлона и се добавя яйцето. Корите се мажат с олиото, слага се от плънката, навиват се на пурички и се нарязват на парчета. Баничките се поливат с още малко мазнина и се пекат за 10-15 минути на 180 градуса.
Лимонадено вино
- 1,5 литра бяло вино
- 1 литър газирана вода
- сокът и корите на 2 лимоня
- сокът и корите на 3 портокала
- 5-6 супени лъжици захар
- 3-4 с-л вода
- няколко стръка мента
Водата и захарта се разтапят на котлона. Охлаждат се и се сместват с виното, газираната вода и сокът на лимона и портокалите. Корите и месестата част на плодовете се нарязва и също се слага при виното. Добавя се ментата и няколко кубчета лед.
Аспержи с пресни картофки и прошуто
- 1 връзка аспержи
- 400г малки пресни картофчета
- 3-4 с.л претопено масло масло
- 100 мл бира
- 2-3 скилидки чесън
- 50г прошуто
Пресните картофчета се посоляват се слагат в касерола с дебело дъно заедно с маслото и бирата. Съдът се похлупва и се оставя 15 минути на котлона, като от време на време се раздрусва. Отваря се и когато течността се изпари и останат само на мазнина се добавят 1-2 скилидки чесън - смачкани, заедно с обвивката. След около 3-4 минути картофките трябва да са готови. Извадете ги с решетъчна лъжица и в същия съд сложете още лъжица - две масло. Запържете аспержите за 2-3 минути, посолете и подправете с прясно смлян черен пипер. Извадете, увийте в прошуто и подредете при картофите. Аз пропускам тази стъпка и просто накъсвам прошутото на розички около аспержите.
Остава да си сипете добре охладеното вино. Обожавам да седна и да се омотая в одеяло, докато вали пролетния дъжд. Точно пред терасата имаме вишна. Вече прецъфтя, но с нетърпение чакам да узреят вишните. Замразявам ги и ги ползвам вместо лед за виното:)
Добро уханно утро! Добро начало за зареждане в петъчния ден, Лулу!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Лулу!
ОтговорИзтриванеИзглежда прекрасно и романтично.
Би ли ми казала от къде си взе диспенсъра за напитки, търся от много време.
Подариха ми го. Аз също от доста време търсех и за момента намерих на две места. Едното е в МОЛ София на първия етаж (не партер) има магазин за подаръци, сервизи и подобни. Там има подобен за около 30-40 лв. Другото е на ъгъла на Шишман и Иван Вазов, но там като цяло е въпрос на късмет. В интерес на истината вече втори поръчвам за подарък от Амазон. Пристига през Граб Ко без проблем.
ИзтриванеМайстор на уюта си! И пак, и пак - вдъхновение!
ОтговорИзтриванеА как обичаме вашия балкон! :)))
Страхотни снимки, наистина изглежда уютно и красиво.
ОтговорИзтриванеБалкони и прозорци обожавам :) тераси още повече, но рядко имам достъп до такава :) Вишни във виното ми звучи страхотно, аз слагам замразени малини и ягоди, които си играя да замразявам първо на един ред и после прибирам в кутия, за да мога да слагам единични бройки :)
ОтговорИзтриванеп.с. от вишните правя вишновка :)
Хубав уикенд от мен, Руми ;)
Красота! Всяка година вкъщи сме толкова нетърпеливи да започнем с вечерите на терасата, че имаме нещо като “преходен етап", докато е още хладно - пикници на земята в хола ;) Поздрави.
ОтговорИзтриванеОбичам блогът на Лулу! Прекрасен пост :) Наздраве от моя балкон!
ОтговорИзтриванеОбожавам балкони, тераси и малки спретнати дворчета. Харесва ми уюта на твоята тераска. На моята е доста шумно, защото съм на първия етаж и блокът е построен така, че съм почти на тротоара. Така, че летните вечери не е много удачно да са на терасата- имам чувството, че цялата улица ми е на гости....
ОтговорИзтриванеВдъхновена от прекрасните снимки и рецепти се заех да облагородявам собствения си балкон. И сега сред един фенер, свещник, голям съндък с хортензии и възглавнички на цветя, се чувствам къде, къде по-предразположена да си изпия чашата бяло вино навън. Благодаря за вдъхновението, Лулу:)
ОтговорИзтриванеМного ме радват такива коментари! И аз благодаря!
ИзтриванеИ ние много обичаме терасата :) Понеже сме на доста отрито място - чаршафите на теменужки ни скриват от външния свят и придават уют, но все пак оставят прозорче към небето. Фенер или няколко свещи, малка масичка с удобно място да седне човек, любимата музика и чаша питие в ръка. След края на работният ден, няма по-добър завършек. А зимата... тези, които си имат камина са си най-добре ;) Много свеж блог, част от нещата, които чета сякаш са писани от мен - като например "Моята страст е живота като цяло". Успехи в бъдещете, но най-вече бъдете здрави цялото семейството!
ОтговорИзтриване