неделя, 25 януари 2015 г.

Лесна торта Наполеон с кестени и кафе

Той ме научи да карам ски. Като учител, винаги е пренасял част от практиките вкъщи. Качването в планината започваше с подготовка на скиорския екип от предишния ден, ставане по тъмно и строяване пред влека, още преди да са го отворили. Караше се до дупка, като се спираше за малко на обяд, колкото да изпием по чаша черен чай с лимон, от термоса и да хапнем по сандвич, който  сме си приготвили. Обичах, когато той правеше сандвичите. Филийките винаги бяха равномерни тънки с много масло и луканка. Винаги съм се чувствала много удобно и комфортно в компанията на татко. Дори и когато пораснах и престанахме да си говорим толкова много. Дори и когато търсех майка ми, за да му предаде, нещо което исках да се случи:) Предполагам, че е нормално за всички момичета в тази възраст (съдейки и по дъщеря ми в момента). Винаги съм знаела, че мога да разчитам на него. Без значение в колко часа се обадя и по какъв повод. Без значение, дали някой трябва да ми прибере детето от училище, да ми пренесе багажа, защото се разделям с някой или в да а пристигне мигновено, когато в пристъп на ужас, че ще се взривя, съм зарязала първата си кола в средата на улицата, защото нещо стърже отдолу - татко винаги е бил там да ме "спаси".
Честит рожден ден тате!




Не съм го обожествявала или издигала в култ, но по някакъв начин винаги съм приемала това, което е той като някакъв вид мерна единица. Ако един мъж не е в състояние да оправи контакта и котлона, да ми монтира пералнята и да отреже дупка в дъската, значи просто не става:) Сега осъзнавам, че съм налагала твърде високи критерии в някои отношения. Защото баща ми винаги е бил голям перфекционист. Можеше всичко и правеше всичко сам - от поддръжката на Москвича, през електрическата инсталация вкъщи, плочките в банята до шкафовете в кухнята, които бяха като извадени от списание. О времена, о нрави:) Собственоръчното поправяне на колата (на двора на вилата или пред блока)  си е абсолютна класика в комунистическия  жанр:). Отвъд спецификите на времето, в което основно живяха родителите ни, благодарение на татко научих, че е много важно какво можеш и как го правиш.



Както е видно от снимките, в петък татко стана на 72. Със сигурност нямаше да сме същите хора, ако именно той не беше наш баща.


Нямах много време да се задълбоча върху темата с тортата. Приготвих нещо бързо и лесно, на за сметка на това - вкусно. 

Торта Наполеон с кестени и кафе

  • 4 готови блата за Наполеон (купувам ги от Берьозка)
  • 1л. прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 1 чаша захар
  • 300г сварени и обелени кестени (има ги в буркани в Пикадили)
  • 1ч.л нескафе
  • 200г маскарпоне
  • 1ч.ч брашно
  • 150г масло



Жълтъците разбиват с брашното и половината мляко до гладка каша. Другата половина от млякото се слага на котлона със захарта, докато заври. На тънка струйка  се сипва сместа с яйцата. Бърка се непрекъснато, докато се получи гладък крем. Дърпа се от котлона, добавя се маслото и всичко се оставя да се охлади добре, след което се смесва с маскарпонето.

Кремът се разделя на три части. Първата се блендира заедно с кестените. Към втората се добавя лъжицата нес кафе, предварително разтворена в малко топла вода. Третата част остава за намазване на тортата.
От там нататък е ясно - блат - крем - блат - крем, като първо мажете от този с кестените, после от този с кафето. Накрая измазвате тортата с крема, който остана натурален. Оставяте да попие поне едно денонощие в хладилника и украсявате по желание със смлени орехи или с трохи от натрошен маслен блат.


Тортата става лека и много вкусна.





15 коментара:

  1. Честит Рожден Ден! Да ви е жив и здрав още дълги години!
    Много хубава торта :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Да ви е жив и здрав!
    И тортата е чудесна!
    А близнаците много са пораснали :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна торта, много ми харесват знаменцата! Да е жив и здрав рожденника!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  4. Да ви е жив и здрав, Руми! Ей, няма други като бащите, така си е. Колкото и дъщерите да сме "по-далеч" от тях. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Жив и здарв да е, Руми. Прекрасна торта си му направила. И прекрасни грейнали лица по снимките.

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен повод!Жив ,здрав и щастлив да е рожденикът!Тортата е чудесна и напълно заслужена..

    ОтговорИзтриване
  7. Руми, честит празник на баща ти! Да е жив и здрав и все така да се радвате още много години!
    Тортата е един разкош :)

    ОтговорИзтриване
  8. По принцип не коментирам,макар че харесвам всичко, което правите и пишете,Лулу.Но това много ме развълнува и желая здраве и дълголетие на баща ви и все така сред любимите внуци и деца!Какво повече му трябва на човек!

    ОтговорИзтриване
  9. Да ти е жив и здрав, Руми! И още мноооого години да ти помага със счупената кола, перална, миялна и т.п. И тортата си я открадвам:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Честит рожден ден на твоя баща, да ти е жив и здрав! Няма значение дали тортата е сложна, скъпа или необикновена, важното е празника да е бил прекаран с любимите хора... Тази публикация ми стопли сърцето безкрайно, моя татко, макар и само на 44 години е същия майстор на всичко вкъщи :) Нека още дълго споделяте усмивки и поводи за радост!

    ОтговорИзтриване
  11. Руми, честит празник на татко ти - ей такъв е и моят - стожер, опора - да са ни живи и здрави - това ни е достатъчно, нали?
    Страхотна е тортата, тип домашна...прииска ми се да опитам!

    ОтговорИзтриване
  12. Да ти е жив и здрав, Руми! И много щастливи и споделени моменти заедно!

    ОтговорИзтриване
  13. Здраве и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте,чудесен блог!Много ,много ми е приятно да чета всичко тук!Рецептата за тази торта е прекрасна ,с какво ,обаче според Вас мога да заменя кестените-у дома не ги харесват?Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Махнете ги изобщо. Няма проблем да не се заменят с нищо. Тортата пак става много вкусна.

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...