Предполагам няма смисъл и аз да ви съобщавам триумфално, че пролетта е настъпила, че цъфналите дървета са прекрасни и навън е пълно с всякакви птички и пчелички. Традиционно това е времето, когато в менюто ни започва да преобладава зеленото, под формата на коприва, лапад, спанак, салати и всякакви други бурени, както мило го нарича Мъжът на Лулу. Ако още не сте наблегнали на този вид храна, горещо ви го препоръчвам. Всъщност Зелена вълна е кампания на Надя от Nature Insider и обръща внимание на ползата от зелените растения.. Аз се включвам с голямо удоволствие, като днешния пост е посетен на две целени рецепти.
Пробвайте и използвайте момента за експерименти.
Салата с левурда, бейби спанак и рукола
- Бейби спанак
- Рукола
- 3-4 листа левурда
- 4-5 гъби
- 1 домат
- 2с.л царевица
За дресинга
- сокът на 1/2 лайм
- 1ч.л горчица
- зехтин
- сол
Левурдата е известна още като див чесън или Мечи лук. Среща се на цели поляни в широколистните гори. Листата съдържат големи количества витамин С и фитонциди, които имат антибактериален ефект, по силен от този на култивирания чесън. Смята се, че понижава кръвното и нивата на лошия холестерол.
По това време на годината ползвам дивия чесън, като заместител на обикновения пресен лук. Обичаме го както на салата, така и в готвената храна.
За салатата използвам готов микс от салата, рукола и бейби спанак. Продават се във всички супермаркети. Гледайте да изглеждат възможно най- свежи.
Листата левурда се нарязват на ситно. Аз слагам по 3-4 листа, но вие може да си сложите посред вашия вкус.
Гъбите се гриловат на сух тиган и се оставят да изстинат.
Съставките за дресинга се разбиват с вилица и всички продукти се смесват в голяма купа.
Зелено смути с авокадо и мента
Продукти за 3 чаши
- 1 краставица
- 1 киви
- 3 зелени ябълки
- 1 връзка мента
- сокът на 1/2 лайм
- 1 добре узряло авокадо
Авокадото, кивито и сокът от лайм се пасират в блендера до гладкост. Идеята на лайма е по- скоро да запази цвета на смутито и да предотврати отблъскващия кафяв цвят, който се получава след около 2-3 минути престояване.
В сокоизтисквачката се изцеждат краставицата, ментата и ябълките.
В голяма купа се смесва всичко, като бъркайте само с пластмасови или дървени прибори.
Разпределете по чашите и гарнирайте с лайм и стръкче мента. По желание може да добавите мед или ядково мляко. Аз в момента пропускам.
Смутитата са чудесен помощник за всеки хранителен режим. Много са засищащи, полезни и нискокалорични.
Ако успееш и се довериш пробвай варианта със сурови гъби,още по полезни са тогава и са много вкусни нарязани на прозрачни филийки :)
ОтговорИзтриванеОбожавам бейби спанак със сурови гъби и орехи,поляти с дресинг от балсамов ощет,зехтин и чесън
Оооо сурови гъби ям. Даже си ги хрупам така - със съвсем малко сол, ако са много пресни. Децата не са им големи фенове и затова ги гриловам. Обикновено същото важи и за лука.
ИзтриванеЛу, и очите ми виждат вече в зелено. ;)
ОтговорИзтриванеУмирам си аз за бурени :)) И двете ти предложения са много по вкусът ми, но тази, която веднага ще опитам е на смутито ... Фантазия :)
ОтговорИзтриванеЛулу, бурени, бурени ама вкусни:) а тази грилована гъбка силно ме изкуши да я бодна през монитора:))) Смутито е интересно, не съм пробвала такова до сега. А салатката е разкош - свежест, красота и вкус събрани в едно. Поздрави и прекрасна седмица!
ОтговорИзтриванеСтрахотни шишенца, къде бих намерила такива? Рецептите са страхотни ★
ОтговорИзтриванеТези май си ги домъкнах от Някакъв магазин във Виена,..:)
ИзтриванеВ момента обядваме тази салата и наистина е превъзходна! Благодарности за чудесната рецепта :)
ОтговорИзтриванеОбичам този период от годината, защото обичам всички видове зелени салати
ОтговорИзтриванеЛулу, благодаря, че сподели тази красота с нас. Да, зелената вълна е тук и ще се хванем за зелено ;) Поздрав за теб и Надя
ОтговорИзтриване