понеделник, 21 октомври 2013 г.

Есенни вкусове: Тажин


Напоследък куфарът ми е подложен на тежка експлоатация, а приготвянето на багажа се превърна в рутинно упражнение отнемащо време, колкото вземането на душ. Обвита в есен, Европа е много красива, но на мен най- много ми харесва тук. Невероятните, толкова любими цветове на сезона и все още прекрасното, топло и слънчево време ме карат да даже да заобичам града.


Есенните аромати са ми също толкова любими, колкото и топлите цветове. Храната, която приготвям вкъщи също се променя, заедно със сезона. Зелените салати лека-полека отстъпват място на по- плътните вкусове. Мисля, че тазгодишният ни безспорен фаворит е тажинът.






Напоследък въведох правилото, когато пътувам по работа да не нося с мен фотоапарата. Това доведе до рязък спад на времето, което отделям на фотографията, но имам тук таме някой друг откраднат кадър през уикендите.









За разлика от снимането, търсенето на нови рецепти е в пълна сила. Събирам ги от всички краища на света и с огромно усърдие ги адаптирам към личните ни вкусове и предпочитания. В тази връзка, една от придобивките на които се радвам напоследък е тажинът.



Има хиляди рецепти за приготвяне на храна в този съд. Родината му е северна Африка, но аз лично го асоциирам основно с мароканската кухня. Направен е специална глина и се състои от две части.  Долната наподобява средно дълбока купа.


Горната е конусовиден капак, който кондензира изпаренията и ги връща обратно в основния съд. Ястията приготвени в тажин са изключително ароматни, а месото става сочно и крехко. Ако сте си купили достатъчно качествен тажин (който за съжаление е и ужасно скъп) може да готвите направо на котлона. По евтините му събратя не са толкова устойчиви и препоръчвам да ги ползвате само във фурната. Първата рецепта, на която се натъкнах, беше някаква странна смесица от месо, зеленчуци, плодове и страшно много подправки. Имах огромни резерви, когато започнах да го правя, но резултатът е просто фантастичен.

Това на снимката е тажин с телешко, сладки картофи и сини сливи, но може би най- много ми допада този с пилешко и вегетарианския.


Технологията е много елементарна и затова по- долу ще дам само продуктите. Нарязвате всичко на много едри парчета, слагате в съда, захлупвате, пъхате в студена фурна и го забравяте за 40 минути на 200 градуса. После намалявате на 180 за още толкова. Поръсвам с връзка кориандър и сервирам с предварително сварен марокански кус-кус. В допълнение всеки може да си добави сос от кисело мляко и ситно накълцана мента.

Тажин с телешко и сини сливи

400 гр хубаво телешко месо
5-6 сушени сини сливи
2 сладки картофа
1 голяма глава лук
1 ч.л смлян кориандър
1/2 ч.л кимион
1/2 ч.л червен пипер
1/2 ч.л канела
1/2 ч.л къри
2-3 зърна бахар

2 с.л зехтин
сол и черен пипер




Тажин с пиле и къри

400 пилешко филе от бутче
2 моркова
300 гр обелена и нарязана тиква (цигулка)
2 големи глави лук
3 скилидки чесън
1 голям домат
1 с.л нарязан пресен джинджифил
1 с.л къри паста
1 ч.л смлян кориандър
1/2 ч.л кимион
1/2 ч.л червен пипер

1/2 ч.л къри
1 с.л кокосови стърготини
1 лайм разрязан на две
2 с.л мед
2 с.л зехтин
сол и черен пипер


Този така и не можах да го снимам, преди да го унищожат, но да ви кажа честно, няма съществена разлика във външния вид:)



Ако не сте от щастливците, които са успели да се снабдят с тажин, може да сготвите храната в уред за бавно готвене. Моят има две степени и го включвам на 2 за 6 часа.




14 коментара:

  1. Страхотни снимки! Есента определено е един много фотогеничен сезон.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни снимки, а тажинът е много красив!

    ОтговорИзтриване
  3. Лулу,благодаря ти за есенния уют..............

    ОтговорИзтриване
  4. Руми това ястие изглежда великолепно и особено поднесено от теб! Бих опитала варианта с пиле, мисля че ще ни допадне :)
    Обожавам есента, цветовете и ароматите, с които я свързвам, обожавам и топлия и полъх макар в Прага той малко да ми липсва :)) Но пък толкова да е красив този сезон ... Радвам се, че намираш малко време да снимаш и да споделиш с нас, пълниш ми душата със снимките си!
    Спорна нова седмица Руми :)

    ОтговорИзтриване
  5. Руми, винаги е удоволствие да видя нещичко от теб. Колко е вкусно и цветно само... Наслада!
    И не мога да не отбележа... Момичетата ти са толкова пораснали, особено дребосъчко вече е девойка. :)
    Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Руми,тажинът ти е в чудесни цветове!
    А този тип кухня ми е любима, така че с каквото и да го направя ще ни се хареса!
    И снимките ти са от любим сезон :)
    Шарена седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. На мен ми хареса варианта с телешкото Руми :)
    Поздрави и ти пожелавам хубава, топла и слънчева есен :)

    ОтговорИзтриване
  8. струи красота.....
    не бх виждала тажин,което води и за въпроси относно вкуса на ястието...
    изглежда приказно и ще си потърся!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Великолепно е всичко. Как са си откъсне човек поглед от снимките ти, просто незнам. Великолепно!

    ОтговорИзтриване
  10. Това с пилето го направих вчера. Е, нямам си тажин, но и гювечето свърши добра работа- мисля, че това ще е следващото ми любимо ястие- жестоко е на вкус, а и се приготвя супер бързо. Как да не благодари човек!?!?

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Лулу!
    Наскоро преглеждах по-стари публикаций и намерих една, на която е написан gmail-a ти.Естествено не можах да я намеря пак и не го записах.Моля да го напишеш,рецептата-ще я пробвам в най-скоро време.Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. rumiana.bosseva@gmail.com Има го в подстраниците в лентата горе в блога.

      Изтриване
  12. Направили сте невероятни снимки, поздравления за фотографа и добрият апарат, който имате. Цветовете са фантастични.Така погледнато от вашият поглед ми се вижда красива есента, а иначе не обичам този сезон, понеже ми е малко по мрачен.Рецептата със сини сливи доста ме впечатли и това, че технологията е много елементарна още повече ме спечели да се пробвам да я направя и аз.Ще спазвам стриктно стъпките като..." Нарязвате всичко на много едри парчета, слагате в съда, захлупвате, пъхате в студена фурна и го забравяте за 40 минути на 200 градуса....." ако не друго поне мога да режа добре!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...