петък, 20 септември 2013 г.

За бързите торти и мечтите в балони

Щях да започвам темата с тържествен анонс за рождения ден на Марти. Така и не ми стигна времето на този ден, а после някак си не беше много актуално.  През последните няколко месеца натрупах завидна колекция от проекти за торти, декорации и идеи за партита (събирам си ги по принцип, не конкретно за повода).  Спорадичните талази на вдъхновението ми, което никога не се е славело с голямо постоянство, в съчетание с пълна дезорганизация и чести пътувания, като цяло води до липса на концепция. Има случаи, в които успявам да надмина себе си.

На кратко идеята.

 Партито ще бъде на открито. Яко! Началото на септември може би ще е топло. Децата са на отглеждане при майка ми на вилата. Всичките на куп (2 бр близнаци  на почти 3г, една девойка с дезориантирани хормони и вечно разсеяната Мартина) Така де никой не е длъжен да им гледа внуците. Ще запалим летящи фенери!!! И ще поканим много деца....Ще направя двуетажна торта, като ще я декорирам в цвета на роклята. Мммм да, може и помпони от тишу да направя. И ще ушия въздушни балони и облаци от цветни платове. И ще поръчам от онези цветни сламки, като по възможност и чиниите ще са същите. И някакъв надпис трябва да направя. Такъв на черна дъска и с тебешир да пише че Мартина е на 8. Така де важно е, нищо че е клиширано. Пък може и да ушия Happy Birthday от същите цветни платове. Фенери с чаени свещи също ще трябва да има. Ще извадя и някакви снимки да накачим с щипки. Аааа да и ще взема по- голям отражател, за да може да я снимам. Супер.


Действителността.

В интернет има страхотни сайтове за поръчки на всякакви парти аксесоари, включително чаши, чинийки и сламки. Много лесно и удобно. Тъй като телепортът още не са го вкарали официално в употреба е добре поръчката да се направи предварително. Може би около ДВЕ СЕДМИЦИ. Повтарям - седмици! Два дни очевидно не вършат работа.


Балони от плат. На тази одисея ще и отделя отделна публикация. Много е дълго. Шиенето и тъпкането с вата беше около 4-5 часа. Останалите 4-5 дни отделих на ходене в Слънчоглед, купуване на всевъзможни глупости, които всъщност не ми трябват и най- вече в неистов стремеж да измисля какво и как да вържа за кошове. Нямаше единно становище на хората, които увлякох в процеса, което доведе до липса на унифицираност. Един с един балон няма еднакъв.

Роклята. Акълът ми стигна до толкова, че сравнително бързо да отхвърля идеята да я шия аз. Проявете разбиране- имам нова шевна машина. Усещането е като на луд с картечница. Много луд. По трудно беше да се уточним с Мартина. Макар и на 8 тя  все пак е жена с всичките произтичащи особености. Винаги има лично мнение по тези въпроси. Понякога абсурдно, но задължително трябва да бъде уважено. Иначе става много шумно. Стигнахме до компромис, в който има две опциите и за да е пълно щастието, уших апликациите на ризата и сърцето на диадемата на единия. Абсолютно излишно, но пък забавно. Луд умора няма!


Мартина намърля всичко. Роклите и полите никога не са били особено удобни за търкаляне в калта, каране на колело и катерене по хорските огради.

Помпони от тишу. На картинки изглежда много лесно и забавно. На практика накъсах половината хартия. С цел запазване на семейната хармония с останалата част се зае Мъжът на Лулу. По- добре помпони, от колкото изнервена жена. 3 бр. вместо плануваните 8, но всяко търпение има своите граници. Аз мога да накарам много хора да прекрачат границите на своето:) Понякога едновременно всички. 


Снимки, надписи и подобни. Забрави, изобщо не стигнах до там. Извадих някакви стари снимки от един албум и накичих тях. Надписа Happy Birthday от миналата година също свърши чудесна работа.


Летящи фенери и чаени свещи. Много приятно и красиво, стига да се прави привечер. На обяд се явява някак безсмислено. А да, за летящите фенери. 30 бр, защото е по- яко когато са повече. И са в три цвята. Ако някой иска - продавам/подарявам/раздавам. Една от най- интересните идеи е да ги пуснеш в края на лятото над гора и поляна с изсъхнали храсти. Светлината от пламъчетата сигурно ще е много впечатляваща. Единственият проблем е че няма да идва от тях, а от разразилия се пожар. Не успяхме да подсигурим присъствието на местната пожарна служба и се наложи да се откажем от фенерите.




Парти с много деца на вилата. Прекрасна идея. Аз го измислих, айде сега останалите да се оправят с факта, че въпросната ни вила не е в София (очевидно), а датата е нещо произволно от все още продължаващата лятна ваканция.

 
 Плюс това аз трябваше да пътувам. Нали знаете там работа, командировки, куфари, презентации, летища, лаптопи и други такива бизнес неща. Не мога да отделям допълнителен умствен капацитет за някаква си  логистика на дузина хлапета. Мозъчните клетки и без това са ми кът и трябва да ги пестя!
Казах ви аз, че мъжът ми е търпелив човек, а вие не ми вярвате. А дали споменах, че тия неща на мен не ми минават:)


 Снимки. Тука вече не познах. Мартина я снимам от бебе. До втръсване. В момента приема само опцията, при която тя е зад апарата. Купихме и за рождения ден. Дебатът дали ще снима тя мен или аз нея изобщо не беше поставен на дневен ред.


Страхотна декорирана торта на 569 етажа. 
Каква торта, каква декорация! Мене ме няма цялата седмица и се прибирам деня преди рождения ден на детето. То това ми стана навик. За 5 години последователно успях да пропусна по един рожден ден на всички възможни деца, роднини и приятели, включително и моя собствен. Сега поне ще съм там, а тортата се явява някаква допълнителна подробност.


Напъните за декорация се изчерпаха с дузина мъфини. От едната спортна злоба. Някак не можах да си го представя, че след толкова събиране на иде ще мина съвсем без хич.


Мартина от своя страна не можа да си представи рожден ден без торта. Това доста усложни нещата. Не преглътнах идеята някой да отиде и да купи готова и се наложи да прибегна до измама.


Това е една доста бърза торта с еклери, коя по същество е много вкусна. Както споменах, аз използвах нечестни средства, като готови блатове и готови еклери. Общото време за приготвяне е има-няма 15 минути. В случай че решите, може и сами да си приготвите всичко, но това вече ще ви отдалечи значително от критерия "бързина"


Торта с еклери и праскови.

  • 1 пакет готови блатове - 3 бр
  • 750 гр маскарпоне
  • 400 гр заквасена сметана
  • 200 гр сладко от праскови*
  • 100 гр мед
  • 50 гр захар
  • пакет готови еклери с млечен или сметанов крем

*Ползвам готово сладко от праскови, което с почти хрупкави плодове и много малко захар. Ако нямате такова може отцедите прасковите от един компот.

 
500 гр маскарпоне се разбива с 300 гр заквасена сметана, захарта и прасковите. 
Първият блат се намазва с 1/3 от този крем. Слага се вторият блат. Намазва се тънко с крем и отгоре се подреждат еклери. Покриват се с останалата 2/3 крем, като внимателно се запълват и дупките между еклерите. поставя се последния блат.
250 гр маскарпоне се смесва с меда и заквасената сметана. С този крем се намазва цялата торта отгоре и от страни. Отгоре се декорира с еклери и плодове по избор. Аз ползвах арония, червени боровинки, лайм и мента..





21 коментара:

  1. Колко мило е всичко.Винаги е било удоволствие за мен да чета вашите публикации.Успех във всичко ви желая.Петя

    ОтговорИзтриване
  2. Колко мило е всичко.Винаги е било удоволствие за мен да чета вашите публикации.Успех във всичко ви желая.Петя

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, страхотна публикация.
    Първо, да ти е жива и здрава Мартина.
    Както и сестра й и родителите й.
    За мен е винаги огромно удоволствие да чета публикациите ти, изпълнени с хумор, интересни идеи и хубави рецепти.
    Освен това пожелавам успешна нова учебна година на двете ти прекрасни дъщери. А на вас, родителите, хубави есенни дни.

    ОтговорИзтриване
  4. Каквото и да кажа малко ще е.
    Да ви е жива, здрава и щастлива Мартина!
    ♥♥♥

    ОтговорИзтриване
  5. Важен е крайният резултат, а той със сигурност е бил доволно и усмихнато семейство. Да ви е жива и здрава, Лулу, Мартина вече е толкова пораснала...
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. На един дъх изчетох всичко! Крайният резултат наистина е зашеметяващ, толкова цветно, пламтящо и детско! Искам и на мен да направиш такова парти :D Да ви е жива и здрава, Лулу, какво прекрасно, пораснало момиче :)

    ОтговорИзтриване
  7. Колкото и напрегнато да е било при подготовката, децата са доволни, организаторите - също! Всичко е прекрасно! Да ви е здрава и много щастлива Мартина! :)

    ПП Ще чакам и нейните кадри с подаръка фотоапарат! :)

    Усмивки, Лу!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни снимки и парти! Да ви е жива и здрава!

    Мога ли да попитам от къде са купени сламките?

    ОтговорИзтриване
  9. И преди съм ти го казвала, но да си кажа пак - страааахотна си :-)!

    ОтговорИзтриване
  10. Облаците с капките ги видях и на друго ммясто и също много ми харесаха. Балоните са чудесни, но голяма играчка е паднала!!
    Здраве на цялото семейство!~!

    ОтговорИзтриване
  11. Забравих да напиша, че точна това е хубавато, че балоните не са еднакви!!

    ОтговорИзтриване
  12. Руми, страхотна си! Да ви е жива и здрава Мартина и да расте весела и щастлива! :)
    Прекрасен празник, толкова цветен и уютен!
    Да сте здрави цялото семейство и успешна учебна година на двете девойки :)

    ОтговорИзтриване
  13. Руми, пишеш толкова интересно. Възхищавам се на всяка твоя публикация, която чета винаги на един дъх и винаги усмихната.
    Поздравление за чудния празник, поздравления за сладката Мартина.
    Нека шареното настроение винаги кръжи около вас.

    Дървената масичка с чекмедже под плота ми припомни съвсем скорошна смешна случка. Преди броени дни, на 20 септември, се осъществи една от мечтите ми - сдобихме се с къща в село на "първа линия" (на 7 минути от шумния и прашен град); още на следващия ден започнахме бригада по разчистването. Та, в къщата, построена през 1910 г. открихме подобна маса и синът ми (на "авторитетните" 17 години), който за първи път видя такава, започна искрено да се забавлява отваряйки и затваряйки чекмеджето, за да установи как "работи".

    Радвам се за вашият приказен празник с толкова забавни и цветни аксесоари. Синът ми е вече голям за подобно декориране на рождения му ден, но се надявам да отпразнуваме нанасянето ни в новата къща с подобно позитивно и пъстро декориране.

    Очаквам следващата забавна история.

    ОтговорИзтриване
  14. Идилично! Като в приказка! :-)

    ОтговорИзтриване
  15. искам и аз рожден ден като този. :) макар и отдавна не на 8.
    Яна. Красиво е!

    ОтговорИзтриване
  16. *)ЧЕСТИТРОЖДЕНДЕН*) уникално, както винаги*)

    ОтговорИзтриване
  17. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  18. Широко ме усмихнахте :))) Приказен рожден ден ще да е бил, балоните са повече от прекрасни, да не говорим как ми се допи лимонада :)

    ОтговорИзтриване
  19. Изглежда невероятно наистина. Мисля, че мога да продължавам да чета с часове ...

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте. Много се въодушевих от тази лесна и красива торта. Ще я приготвя и аз. Исках да попитам само колко време преди събитието трябва да е направена за да престой. Благодаря.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...