вторник, 12 април 2011 г.

За здравословното хранене и има ли то почва у нас


В петък имах щастието да съм гост на едно интересно мероприятие, организирано от Институт Сервантес. Става въпрос за кръжок с елементи на дегустация, протекъл под надслов "Кулинарна химия":)

Основният акцент беше върху здравословното хранене и доколко това е постижимо в тахикардичното ни ежедневие. В приятната компания на още няколко футблогъра и шефове на известни ресторанти, имах удоволствието да присъствам и наблюдавам от близо демонстрацията на Sergio Pérez.

 Планувах присъствието си на въпросното събитие от доста време и дори го бях съчетала с един ден отпуск. И тъй като в живота нещата рядко се случват по начина, по който се надяваме, тези мои планове бяха частично осуетени от едно непредвидено пътуване.  Известно време мислих дали да си причинявам стреса и бързането, като така и така е очевидно, че ще пропусна голяма част от събитието, но в крайна сметка интересът надделя. Появих се  триумфално, направо от летището,  доста измачкана и изморена, след ставане в 3,30 сутринта и след 6 часа търкаляне по терминали и самолети. За огромно мое съжаление,  основната част от лекцията на диетоложката Amaia Díaz de Monasterioguren беше приключила, но мисля че и така успях да разбера достатъчно интересни неща.



Едва ли има съвременен човек, който да не се е замислял точно какво яде и да не се притеснява от всичките Е-та, нитрати, подобрители и странни неща в храната. И все пак здравословното хранене в доста случаи си остава непостигната цел. От една страна, заради грешен подход, а от друга, заради липса на време и достъпността на готови храни със съмнителен състав. Основната цел на кръжока беше да се демонстрира какво точно се разбира под здравословно хранене и как то може да бъде лесно, бързо и достъпно.


Доста хора бъркат термините здравословен начин на хранене и диета. Основната философия на консултанта по здравословно хранене Amaia Díaz de Monasterioguren е че в крайна сметка всичко трябва да е с мярка. Както се казва - без резки движения и без лишения:). Понякога са достатъчни съвсем малки крачки  и не особено драстични промени
1. намалите консумацията на захар и сол
2. Не яжте  големи количества месо, като предпочитате бялото и нетлъстото. Не яжте червени меса повече от 1-2 пъти в седмицата
3. Наблегне на рибата, зехтина и пресните зеленчуци. 
4. За да не се чувстваме уморени, трябва да се консумират бавни захари - пълнозърнест хляб и бобови храни
5. Изяждайте поне по 3 плода на ден

Цялята тази лекция може би щеше да звучи суховато, ако не беше придружена с демонстрираните от Sergio примерни рецепти (и чашата добре охладено вино:).  В крайна сметка основна част от внедряването на здравословното хранене е да приготвяте неща, които да не предизвикат нотки на ужас в очите на обитателите на домашния ви хабитат.


ESCALIVADA

Продукти за 4 порции

4 средни патладжана
4 големи червени чушки
4 малки глави лук
3 малки домата
2 скилидки чесън
Сол, зехтин extra virgen. Време за приготвяне: 50 min.

Приготвяне
1. Ако имате скара, може да приготвите чудесна „ескаливада” като оставите зеленчуците в жарта и ги обръщате, за да се запекат от всички страни.
2.  Най-често зеленчуците се подготвят на фурна, която предварително е загрята до 200 º C. След поставянето на зеленчуците намаляваме температурата до 180 º C. 
3. Нареждат се патладжаните, чушките и лука в тава, която поставяме във фурната (за предпочитане на средния рафт). След около 25 минути добавяме и доматите, тъй като те имат нужда от по-малко време. Използваме това, че сме отворили фурната, за да обърнем останалите зеленчуци. Печем 40 минути, след което проверяваме дали са готови.
4. Вадим зеленчуците от фурната и увиваме всеки вид отделно, като ги оставяме да починат около 20 минути. Това помага и за по-лесното им обелване. Можете да ги увиете във вестник, тъй като този вид хартия запазва добре топлината им. Единствено доматите не увивайте.
5. За беленето е добре да използвате съд с вода. Ще ви е полезен, за да отделяте семките и обелките на чушките, които лесно се залепват за пръстите.
6. След като обелите всички зеленчуци и махнете семките от чушките, ги нарежете на лентички по дължина и ги смесете в отделен съд.
7. Добавете счукания чесън, подправете със сол. Накрая добавете зехтин extra virgen.

Коментар от диетолога

Страхотно ястие, приготвено със сезонни зеленчуци. Това, че всички продукти са запечени, подпомага храносмилането и продава невероятен аромат на ястието.

В едно примерно меню от средиземноморската диета не бива да липсва предястие, което да е приготвено от сурови или сготвени зеленчуци. Тази рецепта ни осигурява фибри, витамини, минерали и вода.

„Еscalivada” е рецепта, богата на витамини и фотохимични зеленчуци, които действат като антиоксиданти и ни предпазват от сърдечно-съдови проблеми, ракови заболявания и преждевременно стареене. Запичането на зеленчуците е добра алтернатива пред запържването и прави ястието по-леко и по-ниско калорично. Това ястие е богато на цветове и вкусове, а добавката на зехтин в сурово състояние го прави и много здравословно. 


Следващото ястие е за риба в зелен сос. Лично аз бих му добавила още малко аромати, но в крайна сметка е въпрос на вкус.

Продукти за  4 порции:

  • 4 филета риба (в случая беше използвано филе от лаврак)
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 скилидка чесън
  • Зехтин extra virgen
  • Магданоз
  • 1 лъжица брашно
  • 1 чаша бяло вино
  • Сол
  • 2 твърдо сварени яйца
  • Замразен грах
  • Аспержи
 Започнете с нарязването на зарзавата


и с обезкостяваното на рибата

     
Слагаме в тигана зехтин и добавяме чесъна и нарязания лук като запържваме до златисто.
Добавяме брашното и магданоза. Запържваме и добавяме бялото вино. Всичко се миксира и по
желание може да се прекара през едра цедка.


След получаване на желаната консистенция, добавяме филетата риба с кожата нагоре и
оставяме да заврят в собствен сос. Накрая идва ред на граха и аспержите. Завършваме ястието с
твърдо свареното яйце, което нарязваме на малки парченца, добавяме нарязания магданоз и
щедро поръсваме със суров зехтин extra virgen.


Снимката по- горе демонстрира метод за белене на варени яйца:) Пробивате дупки в двата края
и започвате да духате силно. След това яйцето се обелва много лесно, само с едно движение.
Важно условие е да сте ги сварили в много солена вода.


 Бележките на диетолога към това ястие са следните:

Рибата е богата на протеини от растителен произход и мазнини, които са полезни за здравето, а също така и е богата на минерали като например йод.
 Бялата риба е бедна на мазнини, което улеснява храносмилането.
 Тази рецепта е много сочна и позволява да бъде предварително подготвена, оставена в хладилника и поднесена за консумация в удобен за нас момент. 


 Следващата рецепта ми е фаворит - Портокал със зехтин


 Звучи странно като комбинация, но всъщност се оказа много интересно и приятно като вкус.

Продукти за 4 порции:

  • 3 портокала
  • Прясно изцеден сок от портокал
  • 100gr. обелени орехи
  • 3 супени лъжици зехтин

Приготвяне

Обелете портокалите и ги нарежете на кръгчета. Можем да използваме сока, който се отделя
при рязането. 


Поставете плодовете в чаши.  Смесете сока със зехтина и орехите.  Добавете сместа, украсете чашите и готово! 
Всъщност не е готово - това е моментът, в който започвате да снимате:)





Или поне това правиш, ако си футблогър:)
Коментар от диетолога

Препоръчва се на ден да се ядат по 3 плода като един от тях е хубаво да е цитрусов. Често смятаме, че плодовете не са достатъчно изтънчен завършек на една елегантна вечеря. Но как ви се струва тази рецепта? Тя съдържа едновременно плодове и ядки.

Портокалите са богати на витамин С и фалвоноиди. Засилват естествената защита на организма.

Орехите са богати на здравословни мазнини, цинк и други антиоксиданти. Те са истинско съкровище, което ни поднася природата. Плодовете са необходими за доброто функциониране на имунната система.

Зехтинът е царят на маслата. Наричан е и „течно злато”. Консумирането му в сурово състояние е истински подарък за организма. Регулира и предпазва организма от множество болести.

Ядките са изключително полезни в периоди, в които организмът ни се нуждае от повече енергия (растеж, бременност и кърмене), тъй като съдържат елементи, богати на мазнини и са много хранителни. 


Като цяло събитието беше добре отразено, както от журналисти


... така и от блогъри:)



Макар, че аз пропуснах другите две рецепти, които демонстрираха, съм сигурна,че ще успеете да
ги откриете в някой от другите блогове на останалите участници: ЛоисИрина, Дани, Диди,  
Мария и Магдалина
Още веднъж искам да благодаря на Мария и организаторите за поканата и факта, че имах
възможност да съм част от това събитие.

И като си приготвяте ястията не забравяйте чашата вино:)


В умерени количества, можем да го причислим към здравословното хранене:)




10 коментара:

  1. Руми, много интересно отразяване. Имам малки забележки към плодовете след хранене обаче:)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни снимки и много се радвам, че се запознахме :)

    Уъркшопът беше изключително приятно изживяване, най-вече заради другите участници и заради Серхио и Амая, колкото до презентацията - дори готвещи и мислещи за храната си хора имат нужда от подобно концентрирано напомняне на важните неща.

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересен репортаж, Лулу. И мноо хубави снимки, ама ти си знаеш :)
    Номера с яйцата ми показаха преди два Великдена, но аз не вярвах..... Е щом такава демонстрация има, ще пробвам непременно.

    ОтговорИзтриване
  4. Много добре са ти се получили снимките. И аз имам една на Sergio, демонстрирайки начин на белене на яйца :D Много ми беше приятно да бъда сред компанията на едни от най-готините фууд блогъри :)
    Трябва пак да си спретнем една среща :)

    ОтговорИзтриване
  5. Добре завърнала се първо :)
    Чудесно представяне на интересна и полезна среща.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Руми, този твой обектив започва все по-силно да ме интригува, направо отивам да си търся преходник в базара! (правилно ли предполагам, че са с хелиоса?) Страхотни резултати, пред вид условията!

    ОтговорИзтриване
  7. Руми, ексклузивен репортаж направо!
    Страхотни снимки и атмосфера :)
    Аз също се радвам на срещата и запознанството :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубави снимки, Lulu!

    Благодаря ти за рецептата на испанското кьопоолу. Ще го изпробвам с удоволствие през лятото. Поздрави и хубава почивка!

    ОтговорИзтриване
  9. Ηi! I κnow thіs is ѕomеωhat
    οff tоρiс but I was wοnԁеring іf you κnеω
    ωherе I could get a cаptcha plugіn fоr my comment form?

    I'm using the same blog platform as yours and I'm hаѵing
    problems findіng one? Thanκs а lοt!


    Look at my ωebѕite: kraamcadeaus

    ОтговорИзтриване
  10. It's in fact very complex in this busy life to listen news on TV, so I just use internet for that reason, and get the newest news.

    My blog post ... kraamcadeau webshop

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...