понеделник, 8 ноември 2010 г.

12

Дванадесет е много важно число...особено когато говорим за възраст. Това е последната година, в която все още си дете и последната преди официално да станеш тинейджър (неофициалното даже не искам да го коментирам:))) Това е възрастта, от която можеш да пиеш лекарства за възрастни, можеш да седиш на предната седалка на колата и да гледаш някои от по страшните филми. С две думи, чакаш рождения си ден с нетърпение (то пък кой ли друг не се чакаше с еуфорична треска) Когато си родител, обикновено нещата изглеждат малко по- различно:) Първо те обхваща някаква лека носталгия, че вече не е твоят мъничък дечко. Тя бързо отстъпва мястото на ужаса, от това какво ли те чака през следващите няколко години, след като до сега е било такова диване:) Не на последно място, трябва да отбележим пристъпите на паника, от това колко бързо лети времето и след някоя друга година ЕГН-то ти ще си окаже вредното въздействие върху организма:) Предполагам се досещате, че тези философски мъдрости не плуват просто ей така из спящия ми мозък, ами си има конкретна причина.


Ето това е причината. Направо не мога да повярвам, че ще го кажа, но днес голямото ми слънчице става на цели 12 години:)

Честит Рожден Ден Слънчо!


Официалното тържество ще бъде в края на седмицата, така че сега няма кой знае колко интересни неща, които да сме направили.
Освен, че днес обикаляхме по планинските полянки и се снимахме, има само още едно две нещица в готовност:)



Успях да изкарам четири - пет прилични снимки:)



След дълги размисли и съвместно творчество, с Ина  направихме собственоръчно всички 15 покани. Не трябваше да са детски, но пък от друга страна не трябваше да са съвсем класически. Текста и картинката направих във Фотошоп. Остана да измислим къде да ги залепим и как да ги украсим.
Кашоненият вариант ми се стори интересен, макар че като го предложих на детето, тя реши че вече окончателно съм превъртяла:) Беше достатъчно тактична да си отмълчи и само  ме погледна с лека паника в очите:) От друга страна, беше достатъчно скептична и предвидлива, за да разпечата една допълнителна покана върху която да тестваме налудничевите ми идеи. В крайна сметка резултатът и хареса. Каза, че много е допаднал и на останалите деца.



За черпене в училище и дума не можеше да става да се купуват бонбони! Първо всички били черпили с бонбони, втора тя обяснява на ляво и на дясно какви чудеса от храброст правя, сега няма да се излагаме точно за рождения и ден я! Тя сама си избра с какво да се представи - соленки кошнички.


Майка ми една време ни правеше такива и просто ги обожавах! Голяма играчка са, но нямаше как да откажа:)


Все пак не мисля, че е редно да има рожден ден без торта. Тя още не знае, но утре за закуска съм и приготвила едно мъничко чийз кейкче - изненада, върху което ще боднем една свещичка:)


Сладкишчето напълно пасва на ретро стила на всичко, което щерката си хареса до сега, защото е със сладко и желе от дюли:) Тя се влюби в този вкус и специално за случая сварих две бурканчета със сладко преди няколко дни :)


Чийзкейк със сладко от дюли:
(за малка форма с диаметър 12 см)

За блата
3 бр смлени обикновени бисквити
1 с.л смлени лешници или бадеми
40 гр масло

За крема
50 гр. сирене Филаделфия
100 гр маскарпоне
3 с.л заквасена сметана
1 с.л сладко от дюли
1 с.л захар

За топинга
2 с.л сладко от дюли
1 с.л желе от дюли
желатин

Смлените бисквити се омесват с маслото и лешниците. Получената смес е с пясъчна, ронлива консистенция. Натъпквате я добре в метален пръстен, на дъното на чиния за сервиране.
Смесвате хубаво всички продукти за крема, изсипвате ги върху основата и оставяте за 30 минути в хладилника да стегне.
Отгоре разпределяте 2 с.л сладко от дюли и заравнявате хубаво. Завършвате с желе от дюли. Ако държите произведението ви да има по- добър търговски вид, разтворете желето в малко вода, смесете го с разтопен желатин и го излейте върху чийзкейка (надявам се няма смисъл да пиша как се работи с желатин, пък и го има на гърба на пакетчето). Върнете обратно в хладилника да стегне.
Моят ще отлежава там до сутринта, когато ще честитим официално рожденият ден:)


Тъй като  веселба и приготовленията покрай рождения ден те първа започва, основната част ще бъде в друга публикация. В момента съм по- скоро на леко меланхолична вълна и мисля да използвам този пост, като начало на една нова рубрика която замислям от много време. Тя ще се казва Спомени от старите тетрадки и в нея ще влизат всички онези,  изпитани рецепти, с които свързвам детството си :)

42 коментара:

  1. Руми,
    ЧРД на малката ти пораснала дъщеря! Желая й най-вече много здраве и мъдрост. Останалото тя ще си го извоюва сама и със силата и помощта на майка си.
    Знаех си, че ще ни изненадаш с нещо интересно. Поканите са много красиви, нетипично детски, но много оригинални.
    Кошничките са супер, а чийзкейка-нямам думи. Красота и финес!
    Страхотна майка си Руми, прегръщам те...

    П.П. Междудругото снощи те сънувах, че готвим заедно в една къща...и те снимах, докато приготвяше разни неща. Ето, че съм била мислено в твоята кухня. Случайно да е боядисана в бяло?

    ОтговорИзтриване
  2. Аааа още нещо...поздравления за рубриката. И непременно направи сладките "орехчета", че са ми любими :)

    ОтговорИзтриване
  3. Wow, Ина е толквоа красива, че те оставя без думи направо. Да ви е жива и здрава, Лулу!
    Поканите са "so my type" :D Страхотни сте ги измислили, да не забравиш да снимаш! :)
    Целувки

    ОтговорИзтриване
  4. Дани ти направо ме потресе тази сутрин! Първо благодаря за хубавите думи и милите пожелания! Втора кухнята ми не само, че е в бяло, ами на всичкото отгоре сладките орехчета са готови и са на стартова позиция! Трето от известно време замислям един проект и ми трябва някой да го осъществи с мен:)
    Нана, благодаря! Снимането си е задължително:)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни сте. Честит рожден ден на Ина, поздравления и за теб, Lulu. Бъдете щастливи. :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Лулу, всичко е прекрасно и направено с много любов :)
    Да е жива и здрава хубавицата, а другото е в нейните ръце!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни са картичките, Лулу!
    Честит рожден ден на Ина, много здраве и късмет и желая!
    А на теб :) здрави нерви :)))) Онези размисли колко бързо растат и годините летят..... явно си останала с повечко свободно време :) Така е, но пък са едни прекрасни години.

    Слънчева седмица ви пожелавам и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит рожден ден на ИНА ,да е жива и здрава и много щастлива!
    Поканите са много яки-страхотни!
    За вкусните неща ,които си приготвила си знаеш ,че са страхотни..

    ОтговорИзтриване
  9. Лулу, ти си уникална! Осъзнават или не, но твоите щерки имат един чудесен модел за подражание. Всичко, излизащо изпод ръцете и въображението е толкова красиво и нестандартно, буди и любопитство и възторг! Възхищавам се на целия ти заряд и ентусиазъм! Да казвам ли колко ме изкефи картичката? Малката тортичка за 1 свещичка? И мини солените удоволствия?
    Да ти е жива и здрава порасналата и прекрасна Ина! И да носи в себе си от всичко, което ти й даваш с много любов!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит рожден ден на адашката, че и в една зодия сме :) (Тук ми е на езика да кажа нещо за хубостта на носещите това име, ама ще се въздържа :)))
    Ина, пожелавам ти да си първо, много здрава, второ, да си все засмяна (не е задължително да се усмихваш с устни, достатъчно е очичките ти да говорят) и да радваш мамчето и татенцето с много вкусотии и постижения в живота.
    Поздравявам те за кошничките, на твоята възраст най-много до кюфтета от кал съм стигала :)))

    Лулу, имаш невероятни съкровища :)
    Бъдете винаги "един до друг", в хубави и в лоши дни.
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  11. Да ти е жива и здрава прекрасната дъщеричка, Лулу! Да продължава да те дарява с много щастие, каквото желая и на нея :).

    ОтговорИзтриване
  12. Руми, да ти е жива и здрава рожденичката! Умна, талантлива и с късмет! наистина преломна възраст, отсега ме хваща параноята от растящи деца, хихи:-))

    ОтговорИзтриване
  13. Лулу,
    дишай спокойно! Истината е, че имам доста развито шесто чувство и понякога "усещам" разни неща :) за хората, които обичам. Може би вибрациите ни са еднакви. Прегръдки за теб и цялото ти семейство :)

    ОтговорИзтриване
  14. Честит празник и от мен на малката-голяма дама! Да ти е жива и здрава и да ти дава само хубави поводи за все по-хубави постове! Весел празник!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит празник на порасналото ти момиче! Пожелавам и много здраве, весели емоции на празника и творчески ентусиазъм, с който един ден да надмине майка си! А на теб, Лулу, искам да кажа, че всяка твоя публикация буди у мен възхищение с отдадеността ти и вниманието към всеки детайл.

    ОтговорИзтриване
  16. Да е живо и здраво порасналото диване и майка му с него!

    ОтговорИзтриване
  17. Имаш изключително красива дъщеря!Да ти е жива и здрава,само хубави поводи за радост и сладости! :)
    Особено ми харесаха поканите.
    Весел празник!И успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Руми, да ти е честита рожденничката! Тя е едно много чаровно, умно, ученолюбиво и талантливо дете! Да я слушате много и да й купите най- страхотния подарък!
    Поканите са страшно готини и оригинални, но и друго не съм очаквала:)
    Целувки за кака Ина от Мони и Светли!

    Теди

    ОтговорИзтриване
  19. Честит рожден ден на хубавото пораснало момиче! Пожелавам й тези красиви очи винаги да бъдат пълни с щастие, да е здрава и да постигне всичко онова, което копнее да има!
    Лулу, за теб нямам думи, ти си Супермайка, ти си машинааа! :))))))

    ОтговорИзтриване
  20. Честит празник и на двете! :)
    Здраве, сбъднати мечти и много успехи във всички начинания пожелавам на рожденичката!
    С приготвените лакомства празникът ви със сигурност ще е незабравим! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Честит Рожден Ден на хубавата Ина!
    Момичетата ти наистина са късметлийки с такава талантлива, забавна, всестранно развита супер-майка :-)

    Поканите са уникални, със сигурност децата като ги видят ще искат и те за техните празници :-)

    Солените кошнички изглеждат много вкусно, може да споделиш рецептата в някой следващ пост.

    Още веднъж, честит празник на цялото ви семейство и весело изкарване на дечурлигата в събота! :-)

    ОтговорИзтриване
  22. Честит рожден ден на Ина
    и твой празник, Руми!
    Тя е прекрасна,
    желая здраве, много хубав късмет и щастие за двете ви!
    Много деликатно възпитаваш и предаваш на момичета усет за финес, стил и елегантност - страхотна си!
    Хубав празник и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. Честит Рожден Ден на красивата ти и чаровна дъщеря, Лулу!
    Нека да е жива и здрава, да е усмихната и щастлива!
    Пожелавам й да се чувства винаги добре и обичана - независимо дали на края на детството, на прага на тинейджърството или по-нататък в живота.
    Лулу, хем хубаво е, хем тъжно-носталгично за родителите, когато порастват, нали?
    Хубав и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  24. ООооо как пропуснах да отбележа, че и кошничките, и сладкото и желето от дюли са ми любими, а при теб са се получили невероятно примамливи! А поканите са се получили много оригинални, свежи, нетрадиционни.

    ОтговорИзтриване
  25. Честит рожден ден на красивата ти дъщеря! На 12 се случват толкова хубави неща - мислиш, че си голям и разбираш всичко (по-късно разбираш, че не е точно така), влюбваш се (ако вече не си го направил на 11) и си щастлива с любовта си (или поне част от времето)... абе много и все хубави неща. Пожелавам й здрава и щастлива година!

    Много красиви покани си приготвила! Очите ми отидоха в соленките. Поздрави и весело посрещане!

    ОтговорИзтриване
  26. Честит рожден ден на порасналото ти момиче! Да ви е жива и здрава и да се радва на щастлив живот, изпълнен с много успехи и осъществени мечти! Всичко, което си приготвила е много стилно и изящно! Весело изкарване на партито!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  27. Лулу, да ти е жива и здрава прекрасната рожденичка! Да е весела и щастлива! Страхотна идея за торта!
    Влюбих се в поканите и в кошничките :).
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  28. She is a very very beautiful girl with eyes and speak a million things. Happy Birthday! I have a 9 year old myself and I know what it feels to see them grow up.

    beautiful treats!

    Soma-www.ecurry.com

    ОтговорИзтриване
  29. Many many Happy wishes to the birthday girl!!! Shez gorgeous! And many wishes to you, Lulu, for a having lovely teenage years with your daughter... :)) HUGS

    ОтговорИзтриване
  30. Честит рожден ден на малкото, пораснало момиче. Честит празник и на теб справила си се невероятно.

    ОтговорИзтриване
  31. Лулу,да е жива и здрава порасналата хубавица!
    Пожелавам много късмет и щастие за нея и за вас!

    Соленките изглеждат чудесно с декорацията отгоре!Рубриката ти е много сполучлива,ще следя с интерес:)
    Поканите са страхотни!Весел купон в събота!

    ОтговорИзтриване
  32. Честит Рожден Ден на порасналата ви госпожица, Лулу!
    Да е жива, здрава, много щастлива и винаги усмихната! А вас много да ви радва и да се гордеете с нея!
    Страхотен и много весел купон им желая!

    Успех с новата рубрика! Ще я чакам с нетърпение, както и рецептата за кошничките. Хапвала съм ги като дете, но не ни ги е правила мама и нямам рецепта.

    Спорна и усмихната седмица :)
    п.п. Имаш награда при мен.

    ОтговорИзтриване
  33. Да е здрава , щастлива и много късметлива порастналата красавица!!!!
    Прелестна покана, чуден чийзкейк!!!!
    С нетърпение очаквам и аз новата рубрика - преди известно време прекарах цяла вечер, разлиствайки старите тефтери на майка ми и ме обхвана такова умиление...сигурна съм, че ще бъде страхотна изживяване за всички ни!
    Весел празник и наздраве!!!

    ОтговорИзтриване
  34. Не мога да добавя нищо, към казаното от Ивейн. Освен да ви пожелая не само на теб и Ина, но и на цялото семейство здраве, щастие и късмет. Останалото оставям във ваши ръце!

    ОтговорИзтриване
  35. Questa tua bimba♥ ha uno sguardo e un modo di porsi delicato e raffinato congratulazioni a tutti voi della famiglia, buon compleanno Slancho e che il sole ti baci sempre !

    ОтговорИзтриване
  36. Лулу, да ти е живо и здраво слънчицето! И много да ви радва!
    Вкусотиите са ти супер, както ти си знаеш....
    Поздрави и усмивки!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  37. Лулу, честит празник и на двете ви! Бъдете здрави и много щастливи!

    ОтговорИзтриване
  38. Благодаря много на всички за милите думи! Рожденничката имаше възможност лично да си прочете пожеланията и беше на седмото небе!

    ОтговорИзтриване
  39. Честит рожден ден на малката ти и вече не толкова малка принцеса! Да е здрава и сръчна като майка си, но най-важното да не бърза с порастването - то така или иначе ще настъпи, а детството ще остане добре закътано в спомените й :) Хубави дни, Лулу :)

    ОтговорИзтриване
  40. Руми, да е жива и здрава Ина! МНого, много да ви радва, да ви слуша умерено и да си "открадне" най-хубавите неща от вас!
    Хубав уикенд ви желая!!!

    ОтговорИзтриване
  41. Честит Рожден ден на дъщеря ти.
    Желая й най-вече здраве и много усмивки!
    Поканите са прекрасни, много добра идея.
    Кошничките и кейка изглеждат чудно.
    Всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...