неделя, 18 април 2010 г.

Венеция, моя любов!

Ще ходим до Венеция, разбира се!

И както сме там, ще ядем една италианска манджа с бългърски привкус - Спаначените кюфтенца с доматен сос:)


Хората наричат Венеция "градът на влюбените". Може би, защото веднъж отишъл там, си оставаш завинаги влюбен в това място:) При мен поне се получи точно така.
Честно казано не мога да обясня защо. Няма нещо, което да мразя повече от тълпите хора, а там има изобилие от такива. Обикновено изобщо не харесвам прекалено комерсиализираните места, а това си е чисто туристическа дестинация. Каналите не са най- чистата вода, която сте срещали. Дори и през април из въздуха витаеше тънък смръдлив нюанс и просто не искам да си представям, какво е примерно през юли и август:) И въпреки всичко казано до тук, Венеция си има своето невероятно очарование и типична атмосфера. Може да го усетите още, до като пътувате с корабчето към острова.

Колоритът на това място се набива на очи още с навлизането в един от входните канали.


Цветно е на където и да се обърнеш


Соеният въздух, морският климат и основите плуващи във вода, няма начин да не окажат влияние върху сградите, но дори и това си има своето очарование.
Колкото по- навътре в града навлизате, толкова повече туристи и тълпи започвате да срещата. На всякъде е пълно с магазинчета, в които се продават типичните произведения от стъкло, сапуни във всевъзможни форми и характернитите дантели.

Сапунче:

Стъкларийка:


Най- известния начин да си придвижвате из лабиринта от канали са гондолите. На всяко мостче дебнат изобилие от гондолиери, които само чатак да ги погледнеш, за да се нахвърлят срещу теб с оферти за разходка с лодка:)

Аз не се потдадох на тези провукации и реших да си спестя 10-те евро. Мисля, че малко съжалявам.


Когато се каже Венеция, съмнява ме някой да не е чувал за Канале Гранде и Мостът на въздишките. Странно, но до скоро живеех в заблуждение, че на този мост са се виждали влюбените двойки и на това се дължи името му. Нещо като мостът до НДК:) Всъщност се оказа, че през него са отвеждали осъдените на смърт...
Туристите старателно са излъскали парапетите и са  увековечили своите творчески пориви с издялкване на имена вперилата:)

От въпросното мостче се разкрива прекрасна гледка към Канале Гранде и невероятното гъмжило от корабчета, гондоли и всякаква сбирщина от туристи


Малко по- в страни е площад Сан Марко. За огромно мое съжаление катедралата беше в ремонт и не можах да я видя в цялото и великолепие и но дори и така беше впечатляващо красива

И пак народ, народ, народ, колкото ви душа иска:)



Ако сте достатъчно голям ентусиаст, като мен, може да се качите и на кулата. Катеренето и кисненето на опашката си заслужава заради невероятната гледка, която се открива към пристанището, града и островите.


Къщички и канали, до където ви стигне погледът:)

 

Минаването през пристанището е задължителна туристическа дестинация. Гледката на "паркирани"' гондоли  е много приятна:)


В края на моето пребиваване във Венеция реших, че на всяка цена трябва да опитам от техните пици. Много голямо разочарование... изобщо не ми харесаха. Добре, че на другите места в Италия бяха много вкусни:)

Реших днешната рецепта все пак да не е  чак толкова известно италианско ядене. След дълго ровене из нета се спрях на спаначени кюфтенца с доматен сос, които леко адаптирах към нашенските продукти:)

Продукти

За кюфтенцета
500 гр спанак
1 връзка пресен лук

2-3 с.л брашно
150 гр сирене
1 яйце

индийско орехче
черен пипер и сол на вкус


За соса
250 гр доматена салца или 5-6 цели домата
1 глава лук

2 скилидки чесън
мащерка, чубрица, сол и черен пипер
2-3 с.л зехтин

200 гр. кашкавал за наръсване

Спанакът се измива и почиства много добре. Бланшира се в подсолена вода и се отцежда много хубаво. В по- дълбока купа се нарязва на много ситно. Към него се прибавя яйцето, натрошеното сирене и нарязания на дребно лук. Подправя се с индийско орехче, сол и черен пипер. Сместта се сгъстява с 2-3 с.л брашно, така че да може да се оформя на кюфтета. Това колко точно баршно ще сложите до известна степен зависи, от това колко сте отцедили спанака и колко е мокро сиренето.
С влажни ръце правите оформяте топчета от сместта с размера на топчета за голф:) Подреждате в тавичка и пъхате в загрята на 180 градуса фурна за около 10 минути. През това време пригответе соса. В тиган сипете зехтина а и задушете ситно нарязания лук и скилидките чесън. Добавете салцата или обелените и нарязани на ситно пресни домати. Подправете с мащерката, чубрицата и черния пипер. С този сос залейте кюхтенцата и върнете във фурната за 15-20 минути. 5 минути преди края, наръсете с настърган кашкавал и върнете обратно във фурната.

18 коментара:

  1. Wow, хванах морска болест само от гледане. :) Чудесна разходка, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  2. Лулу,
    типично в твой стил:
    10 минути разглеждах прекрасни снимки
    и след това се "гмурнах" в прекрасите ти
    кюфтенца!
    Благодаря за удоволствието и от двете:)
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Мда, хубаво е във Венция, но снимките ти са още по-хубави :)))
    Чудесна разходка и вкусно ястие си ни приготвила.

    Много слънчева и усмихната седмица, Лулу :)

    ОтговорИзтриване
  4. lulu, благодаря, че ми припомни за Венеция. Сан Марко е едно от любимите ми места, може би въобще. не се качихме на кулата преди години, но виждам, че гледката е прекрасна. ето нещо, за което човек да се върне :), както и гондолите. ние пък бяхме един дъждовен ден там и ха това, ха онова, остана за друг път.

    чудесни снимки и ястие. ех, размечтах се :) приятна седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, да се повторя, че нещо обърках правописа преди малко :)))
    Искам пак там, но за повече от един ден.
    И не обичам спанак, но твоите кюфтенца изглеждат много съблазнително :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Лулу, удоволствие е да гледам тези снимки, те са по-красиви от истинската Венеция ! Страхотен фотограф си, вземи да ни даваш уроци малко, зарежи кюфтенцата....макар че и те не са хич за изпускане!
    Не знам каква е твоята професия, но с фотографията също би си изкарала насъщния, че и да го намажеш отгоре с туй-онуй.....с хайверче например!
    Благодаря за разходката!

    ОтговорИзтриване
  8. Венеция не ми е любимата част от Италия, но твоите кадри са чудни. Обичам някои от малките улички с малки ресторантчета, където туристите са минимален брой :-)
    Тази с покривите много ми харесва, като картина е:-) Saluti!:-)

    ОтговорИзтриване
  9. Bella Venezia, si si!! Belle foto, bravissima!!

    ОтговорИзтриване
  10. Нана, Дани, Феодора, благодаря за хубавите думи!
    малки неща, подхвърлям ти само една мъничка идейка - може да се върнеш там по време на карнавала през февруари:) Заслужава си!
    Дамаянти и аз искам пак в Италия и ако може пах бих се радвала много на твоята компания там:))) И още веднъж ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, макар и на патерици!
    Пепеляшке, всъщност от известно време обмислям нова рубрика. Основната идея ще са мънички хитринки, за по- хубави снимки:)
    И не, не се занимавам с фотография или нещо творческо:) Всъщност трудовият си стаж започнах като счетоводител:))) За мое щастие после направих лек завой в кариерата.
    LaMartinia, ако трябва да сме честни и аз имам по- любими места из Италия, но това е отези, които "непременно трябва да се посетят" и аз не съжалявам:)
    Oxana, thank you very much!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесна Венеция, чудесни снимки!
    Много ще се радвам ако включиш рублика с фотографски трикове и хитринки! :)

    И ястието не е за пренебрегване...

    Усмихнати дни :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за разходката!
    И за придружаващата рецепта, звучи ми много като-да-я-направя-скоро:)
    Новата рубрика кога казваш, че я започваш? :)

    ОтговорИзтриване
  13. Lulu,благодаря ти за разходката из Венеция.
    Мечта ми е да отида там...само не знам кога...
    В блога ми "Торти и ...още нещо" те чака награда.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Приятна разходка на интересно място, перфектни снимки, както винаги :)
    Кюфтенцата са много апетитни и ми допада това, че не се пържат.

    ОтговорИзтриване
  15. Always love seeing what you come up with!!! Also I have something for you on my blog: http://handfullofstamps.blogspot.com/2010/04/sharing-love.html
    Trish

    ОтговорИзтриване
  16. je trouve tes photos d'une beauté incroyable, elles sont magnifique, bravo
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  17. Като голям и страстен почитател на почти всичко италианско - езика, музиката, храната - с удоволствие се пренесох на любимо място....Венеция е очарователна и приказна. А твоите снимки са прекрасни:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Намислила съм още една екскурзия до там и се надявам да имам повече време до поснимам във Венеция.

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...