неделя, 24 ноември 2013 г.

За салатата с любов

Салатите у нас са всесезонна храна. Поне за мен, не съм сигурна, че мъжът ми приема радушно тези зеленчукови инициативи. Макар и да присъстват целогодишно на масата, следват сезоните тенденции. Докато пролетно време преобладават зеленяша, лятото клоня повече към домати и чушки, а през зимата и есента вкусът се уплътнява и включва значително повече бавни въглехидрати. 


Предложението днес е за салата с марокански кус-кус, чушки и сос от ментов йогурт. Засищаща и достатъчно нискокалорична, за да може да я включите към диетата си.
Предполагам, че сте наясно, но все пак ще направя уточнението за вида на кус-куса. Става въпрос за оригиналния марокански, който се прави от счукана пшеница, а не за дребните топчести макаронени изделия, които най- вероятно помните от детството си.




Салата с марокански кус-кус, чушки и ментов йогурт

Време на приготвяне 15 минути + 30 минути за охлаждане на кус-куса

Продукти за 4 порции:
  • 1 ч.ч кус-кус
  • 2 домата
  • 1 зелена чушка
  • 4 червени чушки
  • 1/2 ч.л смлян кориандър
  • 1/2 ч.л червен пипер
  • щипка кимион
  • 1 с.л зехтин
  • сол

За дресинга:
  • 1 ч.ч кисело мляко
  • 4-5 стръка прясна мента
  • сол на вкус


Изпечете и обелете червените чушки. Не обичам да използвам консервирани, защото са по- меки. Купените съвсем не ги харесвам, заради оцета, който използват.
Нарежете зелената чушка и доматите на кубчета
Сипете зехтина в тиган с незалепващо покритие. Изчакайте да се загрее и сложете кус-куса с подправките. Зехтинът е съвсем малко, като идеята е не да се пържи, да не се слепят зрънцата. След минута сипете чаша вода и бъркайте докато се поеме цялата. Дръпнете от котлона, похлупете и оставете да се охлади. 


Напоследък ползвам мултикукъра и пропускам момента с лекото запичане/запържване. Просто слагам кус куса, зехтина, подправките и малко по- малко вода от нормалното т.е около 2/3 ч.ч. Включвам на програма за ориз и нагласям таймера за 8 минути. След като свърши, изключвам уреда и без да го отварям, оставям кус- куса да почине 10 мин..
Охладените продукти се смесват. Салатата се разпределя по чиниите и се залива с дресинга, който се приготвя от кисело мляко, ситно нарязана мента и сол.


Честно казано това е възможно най- любимата ми салата. Комбинацията ми се струваше странна, до момента, в който не я опитах в едно заведения. От тогава присъства неизменно в менюто ни.

8 коментара:

  1. Тази салата много ще ми допадне, непременно ще я опитам! Мисля, че не съм яла такава преди :) Снимките ти са разкошни :)
    Поздрави и хубава седмица Руми :)

    ОтговорИзтриване
  2. Има защо да е любима, преглъщам само по снимките....Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Не се разбира добре какво става с печените чушки?

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно предложение - вкусно, засищащо и полезно. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мароканската кухня ми е слабост, а табулето много любимо, каквото и да съдържа!! Твоето звучи чудно и е поднесено с толкова финес! Както само ти можеш! Усмихната седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиви снимки, както винаги на екзотична салатка. Поздрави Руми.

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам марокански кус кус,в съчетание с ментата и останалите подправки изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасно изглежда тази толкова вкусна и полезна салата! Снимките са невероятни, останах без думи!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...