понеделник, 21 май 2012 г.

с. Баня в английски вариант / Sticky toffy pudding

Колко села с името Баня има в България? Не съм проверявала, но аз лично знам за 3. Всичките ги обединява едно нещо и то е  че там има минерален извор. Идеята да си кръщаваме населеното място по този начин очевидно не е иновативна и неповторима. Англичаните също са горди собственици на градче на име Bath, т.е Баня. Също както и при нас, името е свързано с наличието на минерален извор и съпътстващата го римска баня. Толкова с приликите. Разликите ги открийте сами.


Другата част от поста, както обикновено, е свързана с рецепта. До този момента не се бях затруднявала в избора си, но Англия прави едно голямо изключение. Предполагам всички сте чували истории, за това колко ужасна е храната им. Не са верни. Още по ужасно е, но трудно може да се опише с думи! Вече няколко пъти ходя до там, стоях в Лондон, обикалях из провинцията, но винаги едно и също - кошмар. Все пак успях да си харесам няколко попадения в десертите, но е много важно къде и как ги ядете. Те са в състояние да объркат пържените картофи и кръмбъла... За днес се спрях на нещо, което лично аз не бях опитвала до този момент - Sticky toffy pudding или в превод Лепкав карамелен пудинг.



Историята на това място датира много преди Христа, когато древните Келти почитали там богинята Сулис. През 43 г. н.е Британия е завладяна от римляните и на това място е издигната баня, която е изключително впечатляваща, като концепция.



Истината е, че освен римската баня, градът впечатлява  с архитектурния си замисъл. Следващата снимка е сканирана картичка. Позволих си да я публикувам, защото от високо ще придобиете много ясна представа.


В центъра на градчето се намира малка катедрала, с много характерна английска архитектура.


На площада между нея и входа на банята се струпват тълпи от хора. Улични музиканти се възползват от това многолюдие и можете да откриете изпълнители от всякакъв жанр и характер.


Класическа китара, оперно пеене, барабани, екзотични музикално инструменти - буквално може да чуете всичко.




Следващото място, през което задължително трябва да минете е реката, моста и интересната каскада, която е изградена.



Кръглият и полукръглият площад, които се виждат на снимката от високо са доста приятни и от по- ниската гледна точка на обикновен пешеходец.




С две думи - много ми хареса. Ако имате възможност да се разходите до Англия, това е едно от местата, които задължително трябва да включите в списъка!





Както споменах вече, храната не е е най- силната им страна. Като изключим бирата, която да речем става, всички останало клони към провал. Във въпросната английска версия на с. Баня се отбихме в заведение, където си поръчах кръмбъл. Нали се сещате - онзи безумно лесен десерт в който слагате плодове, посипвате ги с маслени трохи и печете. Е в тяхната версия и този десерт нямаше вкус на нищо.


За сметка на това се отбихме на гости на приятели в Лондон и там се сблъсках с лепкавия карамелен пудинг. Беше си любов от пръв поглед. Направих го още първият ден след прибирането на родна земя и обра овациите на цялото семейство.  Рецептата адаптирах от тук.


Продукти

• 225гр фурми, на които са им махнати костилките
• 2 ч.л бакпулвер

 • 85гр меко масло
• 170гр захар + 2с.л меласа
• 2 големи яйца
• 170г брашно
• ¼ ч.л канела
• 2с.л рожков или какао
• 2 с.л кисело мляко



За карамеленият сос

• 115гр масло
• 115гр кафява захар
• 140мл течна сметана + още 100мл за поливане при сервране




Начин на приготвяне

Фурмите се заливат с 200 мл гореща вода и се оставят 30 минути. Отцеждат се и се смилат до гладка каша в блендера.
Маслото и захарта се разбиват на кремообразна смес. Добавят се яйцата и киселото мляко и пак се разбива леко. 
Брашното се смесва с канелата, какаото/рожков и бакпулвера. Добавят се към другата смес и се разбива до хомогенна консистенция. 
Най- накрая се слага кашата от фурми, смесена с меласата.


Сместа се изсипва в  намаслена тавичка и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути. 


През това време може да приготвите топинга.
В дълбока тенджерка се загрява захарта, докато се разтопи. Добавя се сметаната, която е загрята почти до кипване и се бърка енергично, докато всичко се смеси и стане хомогенно. Добавя се маслото и отново се разбърква добре.


Още горещият сладкиш се залива с 2/3-ти от карамеленият топинг. Нарязва се и се сервира още топъл, като във всяка чиния се полива по още 1 лъжица тофи топинг и още течна сметана. По желание сметана може да бъде заменена със сладолед.



21 коментара:

  1. Лулу, силно съм впечатлена! Не съм знаела, че и в Англия има такова градче. Архитектурата е много красива! А десерта е невероятен. Благодаря ти, че сподели тази красота с нас! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, Руми, говори ми, говори ми :))))... Бат ми е отдавна в списъка с желания (понеже съм голяма почитателка на Джейн Остин, чиито книги знам почти наизуст), а твоите снимки съвсем ме довършиха! Сигурно ще се върна да го разгледам поне още 2-3 пъти :). Карамеленият пудинг е страхотен! Но, да си призная, аз като цяло харесах английската кухня (такава, каквато я опитах в Лондон)...
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Руми, благодаря ти за чудния разказ и невероятните снимки!Допада ми твоя поглед и наистина чувствам това, което разказваш...Обичам стари сгради и врати, имат някакво специално въздействие върху мен!
    Десерта задължително ще пробвам,мисля, че много ще ми хареса!
    Благодаря ти за зареждащата емоция!

    ОтговорИзтриване
  4. И....Руми, не бъди толкова лаконична, мисля, че можеше още, искаше ми се още и още впечатления и снимки...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Руми, в този град се роди детето ми, в този град съм изживяла най- красивите мигове в живота си, а сега просто ме разтопи в мили спомени с кадрите от там! Благодаря ти за прекрасната, зареждаща сутрин, която ми подари!
    Твърде емоционално ми е, за да продължа да пиша, но направи денят ми прекрасен!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен пост за едно страхотно начало на деня ми! Пудинга не съм го опитвала още, но тук се влюбих в чийзкейковете. Освен десертите нямат голям избор от вкусни неща.

    ОтговорИзтриване
  7. Лулу!, страхотна виртуална разходка, благодаря! Всички кадри са толкова впечатляващи!
    А това карамелено разкошество непременно ще се прави. Може ли меласата да се замени?
    Хубав и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Руми, страхотно местенце, следващият път ще се поитересувам и ще отидем да разгледаме това красиво крадче Баня :) Аз не знам дали е късмет, но всичко, което съм опитала като храна в Англия много ми е харесало ... да не говорим, че точно там за първи път ядох тележко и агнежко, които бяха толкова вкусни, че дори аз си изядох :))
    Десерта обаче изглежда шеметно вкусен с този карамел :) Снимките ти са впечатляващи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има еднодневни екскурзии от самия Лондон, но излизат малко скъпо. Ние ходихме до Саутхемптън и от там с влак до Бат е за около час и половина. Билетът беше доста евтин. Нещо от сорта на 14 лири двупосочния.Пътьом може да се отбиете до Селсбъри и Стоунхендж, които също се оказа, че си заслужава да се видят. Изобщо този район е много приятен и зелен.

      Изтриване
  9. Бил съм там! Много е впечатляващо - особено архитектурното решение за фасадите на къщите да се използва един и същи вид камък (т.нар. Бат-ски варовик, с типичния му златист цвят), за да се предаде идентичност на града. Чудесна виртуална разходка! Благодаря, че я сподели.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ило, много интересна информация! Благодаря ти! Ще се разровя да прочета повече по темата. Архитектурните им решения наистина много ме впечатлиха. В Бат не видях, но на други места си облицоваха сградите с кремък. Дано ми остане време да поровя за повече информация.

      Изтриване
  10. Страхотни снимки, потопих се в атмосферата там и замечтах да посетя това място! Сигурна съм, че и сладкиша ще ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесна виртуална разходка Лулу и невероятно красиви снимки!
    А сладкиша?Хайде да не го коментирам,то снимката говори!

    ОтговорИзтриване
  12. Беше ми изключително интересно да прочета. Впечатлена съм и от страхотните, много "живи" снимки, и от разказа. Определено е от местата, които бих искала да посетя. :)
    А сладкишът е не по-малко интересен, не изглежда труден за приготвяне, а изглежда фантастичен и мнооого вкусен! :))

    ОтговорИзтриване
  13. Впечатляващ пътепис и снимки.Англия е колонизатор, всеки идва и си готви неговата кухня...Затова е такава смесица и нищо не е както го очакваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е само заради това. Чуждата храна от типа индийка, суши и т.н не е никак лоша. Лично моите негативни впечатления са от пъбовете. Всичко е пържено (в повечето случаи в палмово масло) и като цяло няма вкус на нищо. Истината е че гостувайки на разни приятели ядох много вкусни неща. Имаше италиански, аржентински и индийски ресторанти, където също опитах прекрасна кухня. Малко ми е трудно да възприема традиционната английска закуска, но пък и те едва ли много се кефят на таратора и шкембето:)))

      Изтриване
  14. Здравей Руми,

    най-добрата ми приятелка живее там в Бат.Ходих август 2007г.градчето е невеоятно.Ако се изкачиш на горе в планината от автогарата има един мъжки манастир който е с невероятна градина и всичко е зелено,зелено и пак зелено.
    Много британци също го посещават като атракция.

    Нещото което мен ме впечатли особено в градския живот е,че жените по заведениятя оставят дамските си чанти директно на земята,а не като при нас на съседен стол или на масата.

    Поздрави,
    Ина

    ОтговорИзтриване
  15. За съжаление ние нямахме много време. Катерихме се нагоре, но до манастира не сме стигнали.
    Това за чантите по земята ще го коментирам в отделна тема. Само това да беше:) Прави ми впечатление, че голяма част от англичаните са изключително небрежни. Мацките масово ходят със скъсани клинове и чорапогащници, сядат по земята и където им падне и често се натъквам на дечурлига, които пълзят в мръсотия с неизбърсани носове:) Това разбира се не важи за всички и не мога да лепна етикет на цялата нация:)

    ОтговорИзтриване
  16. Руми,
    мъжът ми е ходил там преди доста време, около 1 месец е бил престоят му. Разглеждала съм снимки и доста неща ми е говорил, благодаря ти за интересния разказ през твоите очи.
    Сладкишът изглежда супер интересен, вярно те няма с какво толкова да ни привлекат в кухнята си.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  17. Руми, наистина в Бат е страхотно. И аз бях впечатлена. Що се отнася до сладките изкушения-там ги има на всеки ъгъл, но съжаление аз не съм специалист, а съм само консуматор!
    Поздравявам те за хубавия блог!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...