четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Сладкиш с шам фъстък и череши в две версии

Още ми е малко трудно да възприема идването на есента. По- скоро не искам. Храната ни все още е лека, бърза и пълна със слънце. Докато всички вече минаха на сладкиши с тиква, аз още съм на такива с череши. Ммм да, точно, съвсем правилно разбрахте. Като ви казах да си направите  ето това сладко (http://luluto.blogspot.nl/2015/06/blog-post_23.html), надявам се да сте ме послушали. Аз повторих експеримента с червени череши. Ако сте пропуснали, има опция да ползвате замразени плодове. В краен случай заменете черешите с нещо друго. Да речем с круши. Получава се също толкова добре, макар че вкусът е по- различен. Всъщност, какъв плод ще сложите в случая не е от съществено значение. Думата ми беше по- скоро за шам фъстъка.


Знаете ли какво е общото между него и обикновеният фъстък? На практика почти нищо, освен името. Шам фъстъкът е от съвсем друго семейство, расте на дърво. Обикновеният фъстък е в шушулка под земята. Всъщност шам фъстъкът е една от най- древните ядки, която хората са отглеждали. Сведения за него има още от 6700 г пр.х. Родината му е Мала Азия, докато на фъстъкът е Америка. И освен това хората почват да  отглеждат обикновения фъстък с около 3000 години по- късно. Всъщност повечето хора по света познават шам фъстъкът като пистачио. Ние обаче сме присвоили и модифицирали думата на елините - фистикия.
Както при повечето ядки, консумацията на шам фъстък носи доста ползи. Съдържат  лесно усвоими форми на мед, манган, фосфор, калий и магнезий, а освен това е с много високо съдържание на витамин В6.  Принадлежи към групата хранителни продукти с най-високи антиоксидантни свойства. За разлика  от повечето други ядки, не е необходимо да накисвате предварително шам фъстъка. Ако още не сте се запознали с необходимостта от накисване, може да прочетете тази статия в блога на Надя Петрова: http://nadiapetrova.bg/2015/01/soaking-chart/. От същата статия взаимствам схемата по долу:

Източник: Надя Петрова

Макар и ядките да са най- полезни сурови, консумацията им под някаква друга форма също не е за пренебрегване. Сладкишът, който предлагам днес, аз лично приготвям с мелас от фурми. Тя си има собствен аромат  на леко препечена захар. На мен лично ми е много приятен, но със сигурност променя вкуса на десерта и е по- различен, от колкото ако го направите само с бяла захар. Пробвала съм тази рецепта и без брашно. По- долу ще дам и двата варианта. Няма съществено разминаване в начина на приготвяне. Разликата идва само от съставките.


Сладкиш с череши и шам фъстък

  • 3 яйца
  • 150г шам фъстък
  • 100г брашно - може да елиминирате брашното, като го замените с със смес от смляно ленено семе, бадеми и овесено брашно
  • 90г меко масло
  • 100мл прясно мляко - в случай че не слагате брашно, намалете количеството наполовина 
  • 1 бакпулвер
  • 120г захар - може да бъде заменена с чаша меласа от фурми или захарно цвекло
  • ванилия
  • 1 ½ ч.ч череши (от сладко, пресни, замразени или от компот)
  • пудра захар за поръсване

 
 Разбийте маслото и захарта на гладък крем. Добавете яйцата едно по едно, като продължавате да разбивате непрекъснато. Ако ползвате меласа тази стъпка се случва като разбивате яйцата с меласата и ги добавяте на струйка към мекото масло, докато бъркате непрекъснато с миксера. Сипете брашното (или продуктите заместители) и ситно смления шам фъстък, заедно с ванилията и бакпулвера. Бъркайте с шпатула или с миксера на бавна скорост до получаване на гладка смес. Изсипете я в подходяща тавичка, която предварително сте застлали с хартия за печене или сте намазали добре с масло. Разпределете плодовете отгоре.


Печете 40 минути на 180 градуса. След като се охлади добре може да поръсите с пудра захар.


Сладкиша е много приятен и интерес на вкус с влажна консистенция. Ако се престрашите да пробвате по екзотичния вариант с меласа и без брашно, няма да съжалявате изобщо, но трябва да знаете, че двете версии доста се различават и като плътност и като вкусови усещания.


11 коментара:

  1. сърдя ти се :) от къде ги извади сега тези череши... дано не го забравя за догодина... шам фъстък обожавам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. E казвах аз тогава, като затварях сладкото, ама народа не та не:) Давай с круши, пък догодина и с череши. Между другото една позната го пробва със сушени череши, предварително накиснати в ром и твърди че е станал разкошен.

      Изтриване
  2. Имам въпрос - къде в България (и в частност София) се продава суров шам фъстък? Аз обикновено си купувам от задгранични пътувания, но много, много бих искала да науча къде мога да намеря и тук!

    Поздрави,
    Слави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На страшно много места. Има го по диетичните магазини, диетичните щандове на супермаркетите, щандовете за ядки по моловете, та ако щете и по бензиностанции. Все пак най - евтино излиза по пазарите. Ако не ме мързи, ходя до женския. В края от към Екзарх Йосиф има няколко места. На Симеон също има. Ако нямам време, купувам от щанда за ядки на първия етаж на МОЛ София.

      Изтриване
    2. "Старата фурна" имат белен шам фастък и суров и печен. (изтрийте ме, ако се счита за някакъв вид реклама)

      Изтриване
    3. Как ще трия, това си супер полезна информация! Хич не обичам да го беля.

      Изтриване
    4. Много благодаря!
      Слави

      Изтриване
  3. Здравей,

    Може ли да се пропусне овесеното брашно - само ленено и бадемово? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай. Ако те притеснява глутена, можеш да направиш сладкиша и с оризово брашно..

      Изтриване
  4. И както имам сладко от череши, което никой не яде...идеално ми идва тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, тогава задължително го пробвай. И у нас сладкото от череши не го ядат под формата на сладко от череши:) Обикновено слагам в галети и сладкиши и много му се радват.

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...