Времето все още не е толкова студено за да си позволите да се застоявате вкъщи. Ако имате желание, но не сте чак такъв ентусиаст, за да опънете палатка, може да се пробвате с някой и друг пикник. Ако и това ви се струва повече, няма проблем да приготвите рецептите вкъщи. Ама да знаете, че дори и вкусът да е подобен всъщност изобщо не е същото:) Тази вечеря си я организирахме с Мъжът на Лулу без никакъв фонов шум, причинен от глутница квичащи деца, но истината е, че някак не беше завършено. Колкото и да е приятно, мисля че си предпочитам шумната сбирщина от досадни, вечно искащи нещо и пречкащи се деца. Прекаленото спокойствие може да бъде много изнервящо. Много е странно да имаш цялото време на света да си снимаш храната и никой от страни да не се опитва да отмъкне нещо от подредбата, обяснявайки и фъфлейки с пълна уста, че не може да изтърпи повече.
Менюто включваше агнешки кюфтенца и пюре от грах с мента, печена царевица с масло, салата от домати, бурата и босилек, както и карпачо.
На пръв поглед изглежда сложно, но всъщност всичко е много лесно за приготвяне.
Карпачо
Карпачото е италианско предястие. Първоначално се предлага в едно особено емблематично венецианско заведение - Harry’s Bar, често посещаван от Хемингуей и Скот Фицджералд.
Оригиналният вариант е от сурово телешко бонфиле, но в последствие "карпачо" става нарицателно за всякакви предястия със сурово месо. В нашия случай, приготвих класическия вариант с говеждо. Единственото и основно изискване е месото да е изключително прясно и да е нарязано на много тънки, почти прозрачни парченца.
- 150 г говеждо бонфиле
- връзка рукола
- 50г пармезан
- лимон и зехтин
- сол и черен пипер
Агнешки кюфтета с пюре от грах и мента
За кюфтетата:
- 800г смляно агнешко месо
- 1 глава лук
- 4с.л. галета
- 2-3 стръка мента
- 1ч.л. сушен джоджен
- 1 скилидка чесън
- 1 яйце
- 1/4ч.л канела
- 1/4ч.л кимион
- щипка смлян кардамон
- сол и черен пипер на вкус
- по желание 1-2 люти чушки
Обикновено предпочитам да си мелям каймата заедно с подправките. В конкретния случай това месото ми беше предварително подготвено, така че просто смесих всички изброени съставки и направих кюфтета. Ние ги обичаме съвсем леко алангле, за да останат максимално сочни, но това е въпрос на вкус.
Въпросните кюфтенца изключително много си подхождат с гарнитура от грах и мента, която се приготвя изключително лесно и не ви трябват повече от 5 минути.
За пюрето от грах:
- 1 консерва грах (400г)
- 1-2 скилидки чесън
- 50г масло
- 2-3 стръка прясна мента
- сол и черен пипер
Консервата грах се отцежда от течността и се изсипва в касерола и някакъв друг подходящ дълбок съд, който може да сложите на скарата или примуса. Добавя се бучка масло и чесъна. Подправя се със сол и черен пипер. След 2-3 минути се дърпа от огъня и грахът се намачква с вилица или се слагат в миксер, заедно с прясната мента, докато всичко стане на не особено гладко пюре. Когато готвя на открито, обикновено си нося малък ръчен блендер, който ми е просто незаменим за такива ситуации.
Мисля, че не се нуждаете от рецепта за салата от домати и печена царевица. Мога да ви дам само две идеи.
- Царевицата става разкошна, ако я намажете обилно с масло, посолите и увиете във фолио. Така може да приготвите както на огъня, така и вкъщи във фурната или на тиган. Става наистина фантастична и не се изсушава толкова, колкото ако я сложите неопакована.
- Ако ви остане доматена салата, винаги може да приготвите от излишното количество доматен сос.
Изглежда много красиво, вкусно и ужасно романтично :)
ОтговорИзтриванеНяма какво повече да кажа, освен че ми прилича на приказка и е уникално красиво и естетско!
ОтговорИзтриванеНепременно ще пробвам кюфтенцата и пюрето :)
Прекрасна вечеря на откирто сте организирали. И храната и атмосферата са невероятни. Понякога човек има необходимост точно от тези моменти на усамотение, за да усети, че именно без онази специална шумотевица не може:)
ОтговорИзтриванеКрасиво!
ОтговорИзтриванеВкусно, красиво и много романтично.Мечта за днешното ни забързано ежедневие.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря ти за тези пълни с красота публикации и за идеите, които напълно промениха концепцията ми за пикник :)!
ОтговорИзтриванеТова е толкова хубаво, че как ми изглежда нереално. Храна за всички сетива и заразяваща радост от живота!
ОтговорИзтриванеТова е като идиличните картини, които съм гледала едно време в списание "Бурда", един мечтан във въображението ми живот. Прекрасно е човек да може да го осъществи!
ОтговорИзтриванеBeautiful photos! The food looks delicious! Hello from Montreal, Canada! :)
ОтговорИзтриване