Още ми е малко трудно да възприема идването на есента. По- скоро не искам. Храната ни все още е лека, бърза и пълна със слънце. Докато всички вече минаха на сладкиши с тиква, аз още съм на такива с череши. Ммм да, точно, съвсем правилно разбрахте. Като ви казах да си направите ето това сладко (http://luluto.blogspot.nl/2015/06/blog-post_23.html), надявам се да сте ме послушали. Аз повторих експеримента с червени череши. Ако сте пропуснали, има опция да ползвате замразени плодове. В краен случай заменете черешите с нещо друго. Да речем с круши. Получава се също толкова добре, макар че вкусът е по- различен. Всъщност, какъв плод ще сложите в случая не е от съществено значение. Думата ми беше по- скоро за шам фъстъка.
Както при повечето ядки, консумацията на шам фъстък носи доста ползи. Съдържат лесно усвоими форми на мед, манган, фосфор, калий и магнезий, а освен това е с много високо съдържание на витамин В6. Принадлежи към групата хранителни продукти с
най-високи антиоксидантни свойства. За разлика от повечето други ядки, не е необходимо да накисвате предварително шам фъстъка. Ако още не сте се запознали с необходимостта от накисване, може да прочетете тази статия в блога на Надя Петрова: http://nadiapetrova.bg/2015/01/soaking-chart/. От същата статия взаимствам схемата по долу:
Източник: Надя Петрова
Макар и ядките да са най- полезни сурови, консумацията им под някаква друга форма също не е за пренебрегване. Сладкишът, който предлагам днес, аз лично приготвям с мелас от фурми. Тя си има собствен аромат на леко препечена захар. На мен лично ми е много приятен, но със сигурност променя вкуса на десерта и е по- различен, от колкото ако го направите само с бяла захар. Пробвала съм тази рецепта и без брашно. По- долу ще дам и двата варианта. Няма съществено разминаване в начина на приготвяне. Разликата идва само от съставките.
Сладкиш с череши и шам фъстък
- 3 яйца
- 150г шам фъстък
- 100г брашно - може да елиминирате брашното, като го замените с със смес от смляно ленено семе, бадеми и овесено брашно
- 90г меко масло
- 100мл прясно мляко - в случай че не слагате брашно, намалете количеството наполовина
- 1 бакпулвер
- 120г захар - може да бъде заменена с чаша меласа от фурми или захарно цвекло
- ванилия
- 1 ½ ч.ч череши (от сладко, пресни, замразени или от компот)
- пудра захар за поръсване
Разбийте маслото и захарта на гладък крем. Добавете яйцата едно по едно, като продължавате да разбивате непрекъснато. Ако ползвате меласа тази стъпка се случва като разбивате яйцата с меласата и ги добавяте на струйка към мекото масло, докато бъркате непрекъснато с миксера. Сипете брашното (или продуктите заместители) и ситно смления шам фъстък, заедно с ванилията и бакпулвера. Бъркайте с шпатула или с миксера на бавна скорост до получаване на гладка смес. Изсипете я в подходяща тавичка, която предварително сте застлали с хартия за печене или сте намазали добре с масло. Разпределете плодовете отгоре.
Печете 40 минути на 180 градуса. След като се охлади добре може да поръсите с пудра захар.
сърдя ти се :) от къде ги извади сега тези череши... дано не го забравя за догодина... шам фъстък обожавам :)
ОтговорИзтриванеE казвах аз тогава, като затварях сладкото, ама народа не та не:) Давай с круши, пък догодина и с череши. Между другото една позната го пробва със сушени череши, предварително накиснати в ром и твърди че е станал разкошен.
ИзтриванеИмам въпрос - къде в България (и в частност София) се продава суров шам фъстък? Аз обикновено си купувам от задгранични пътувания, но много, много бих искала да науча къде мога да намеря и тук!
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Слави
На страшно много места. Има го по диетичните магазини, диетичните щандове на супермаркетите, щандовете за ядки по моловете, та ако щете и по бензиностанции. Все пак най - евтино излиза по пазарите. Ако не ме мързи, ходя до женския. В края от към Екзарх Йосиф има няколко места. На Симеон също има. Ако нямам време, купувам от щанда за ядки на първия етаж на МОЛ София.
Изтриване"Старата фурна" имат белен шам фастък и суров и печен. (изтрийте ме, ако се счита за някакъв вид реклама)
ИзтриванеКак ще трия, това си супер полезна информация! Хич не обичам да го беля.
ИзтриванеМного благодаря!
ИзтриванеСлави
Здравей,
ОтговорИзтриванеМоже ли да се пропусне овесеното брашно - само ленено и бадемово? :)
Пробвай. Ако те притеснява глутена, можеш да направиш сладкиша и с оризово брашно..
ИзтриванеИ както имам сладко от череши, което никой не яде...идеално ми идва тази рецепта!
ОтговорИзтриванеОоо, тогава задължително го пробвай. И у нас сладкото от череши не го ядат под формата на сладко от череши:) Обикновено слагам в галети и сладкиши и много му се радват.
Изтриване