понеделник, 11 май 2015 г.

Храна на открито

На кратко. Имам си нова страст. Открих я случайно, покрай приятели и е доста неочаквано за самата мен. Палатки. Аз съм приятно разглезена и при първото ми ходене си мислех, че все някак си ще го изтърпя за една нощ. Според първоначалната ми идея, усилията си заслужаваха заради компанията, не за друго.


Както и предполагах, вечерта край огъня на чаша вино, пикантно пилешко къри и аспержи в масло беше просто перфектна. Посрещането на утрото  - още повече. И то при положение, че по принцип имам навика да си ставам преди изгрев да снимам т.е  не е новост за мен. Странно, но замяната на пет звездните хотели с палатка под звездите и липса на тоалетна не само, че не ме впечатлиха, но седмица по- късно вече бяхме оборудвани с пълно бойно снаряжение. От палатка и чували, до примус, походен кухненски шкаф и слънчев душ. Разбира се, основният акцент падна върху оборудването с пособия за готвене:) Опитах се да потърся рецепти и техники за готвене в такива полеви условия, но на български източниците са доста малко. Затова реших да споделям моя опит - позитивен или негативен. Може пък да ви е полезен. И не е задължително да си правите бивак. Може просто да става въпрос за пикник с приятели или  барбекю на вилата.



 На този етап, заниманията ми са предимно стационарни или поне частта с готвенето. Т.е. палатката /пикникът/ барбекюто се разпъват в близост до колата и водата и без значение дали се правят преходи през деня, в крайна сметка вечерта всички се озовават в базовия лагер. Или пък изобщо не мърдат от мястото, което е избрано за пикник. Предполагам е ясно, че това има огромно значение, както за вида и количеството на храната, които се взимат, така и за типа на екипировката.



Доста наивнистично споделям впечатленията си и моля напредналите да не се смеят много. Това е личен блог, все пак. Ползвам си го за дневник:)

Съдове

Като огромен ентусиаст, едно от първите неща, които купихме, беше туристически комплект от две тенджерки, със съответните канчета и метални чинийки. Изключително удобен и лек, с тефлоново покритие, незаменим при преходи и работа с примус.... и леко безсмислен за употреба върху огън. Първо дръжката е гумирана и ме притеснява да не се стопи от топлината и второ - тефлоновото покритие си е капризно и токсично при висока температура. Оказа се, че далеч по- удобни, практични и евтини са емайлираните съдове.



Със сигурност по- тежки, но за пикник или къмпинг, това не е от значение. Удобството е че са ниско бюджетни и непретенциозни. Слагам ги директно върху жаравата, а почистването става с пепелта от огъня и изплакване с чиста вода, без да се налага използване на миещ препарат.


Остатъците от храна

Неизядената салата и недопитото вино от вечерта винаги могат да влязат в употреба на сутринта. Вече давах подобна рецепта за "сос" от салата


Задушавате ги, докато изври  течността и с няколко яйца, парченца наденица и пресен босилек ги превръща в подходяща закуска, предшестваща изморителен ден с дълги преходи.

Малка скара с дръжка


Незаменима! Без значение дали ще си печете наденички, филийки или заразват за салатата - страшно е удобна!


Винаги нещо топло

Създава усещане за уют и завършеност. Няма значение какво сте приготвили предварително за къмпинга, пикника,вечерята на терасата,  или че имате тонове консервирана храна, която не изисква претопляне. Огънят е важен, та ако ще да идва от примус, фондю или чаена свещ.


На този пикник трябваше да си препечем бекон за салатата. Оказа се че примусът е забравен, а правенето на огнище в средата на сливова градина е меко казано крайно неподходящо.


Запалихме огън в чаша с помощта на сухи клечки, салфетки и накъсана картонена кутийка. Миниатюрно барбекю, достатъчно да опърлим 3-4 парчета бекон, набучени на шиш, но донесло доста забавление на групата. И в крайна сметка цвърчащ бекон за салатата:)



Топено масло

Обожавам масло. Може да го използвате за много неща. Да си направите палачинки, импровизиран сладкиш, да задушите някой и друг зеленчук в него или просто да го намажете на филия.


Основният му недостатък е, че омеква лесно, гранясва бързо и изобщо - капризно е за съхранение. Преди време бях пускала една статия за топено масло http://luluto.blogspot.com/2015/01/blog-post_22.html. Препоръчвам ви да се възползвате от него.


Съхранява се в буркан с винт, не гранясва, дори и когато го държите на топло, не прегаря при висока температура, придава страхотен вкус на ястието.


След толкова мрънкана по дългата зима, просто не пропускайте да прекарате някой и друг час/ден на открито. Заслужава си.






15 коментара:

  1. В този дъждовен ден се размечтах за едно такова преживяване....
    Благодаря, че сподели...
    Ivchi

    ОтговорИзтриване
  2. Руми,
    невероятно изживяване отново с теб. То не са разходки, походи, преживявания...Благодаря ти!
    Определено пикниците не са ми страст заради цялата покъщнина, която трябва да пренеса. Не обичам да събирам и да мъкна багажи, куфари...голяма досада ми е. Но пък някой ден може и аз да го съпреживея изцяло и да се превърне в любов.
    Прегръдки,
    Дани

    ОтговорИзтриване
  3. Винаги, когато влезна при теб Руми се зареждам със страхотно настроение. Красиво, вкусно, цветно и креативно! Поздравявам те.

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно... Замечтах се затакъв пикник, напълни ми душата и очите за седмици наред! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам пикниците, въпреки че още не мога да свикна със спането в палатка. Като дете много често ходехме с палатката на море на къмпинг "Лес"- между Приморско и Китен и винаги мрънках. А в планината вечно ми е студено и неудобно на палатка. Засега се задоволявам с еднодневен пикник- имам си и специална раница с посуда за пикник, включително чаши за вино, ленени салфетки и ленена покривка. А и децата не мрънкат, че вечер няма интернет и е скучно...

    ОтговорИзтриване
  6. Руми, определено българската пикник асоциация (ако съществува) трябва да те наеме за "рекламно лице" ;). С този пост успя да накараш дори такава глезла като мен, която не понася излети из природата, заради алергии, бодящи тревички и хапещи насекоми, да си каже "абе, това изглежда все пак забаво" :).
    А ще споделиш ли рецептата на сладкиша с ягоди от сливовата градина?
    Хубава нова седмица,
    Мира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мире, това е козуначен пудинг. Прави го Мила от http://solunska16.blogspot.com/, така че ще я оставя тя да си напише рецептата:)

      Изтриване
    2. Скъпа Мира, благодаря за интереса! Много съжалявам, че ще трябва да те разочаровам и да не дам рецептата сега, но имам и добра новина :)
      Този пикник в сливовата градина ще бъде част от книга, която правя заедно с фотографа Красимир Андонов, и която ще излезе до няколко месеца. Все още всички рецепти и кадри от пикниците са конфиденциални по настояване на нашия издател, но използвам случая, че Руми ви е разкрила снимки от този пикник, за да й благодаря за красивия тийзер и да обещая много изненади, но чак когато излезе книгата - невероятно красиви места из България, където двама души могат да си направят романтичен излет, както и подходящите рецепти и такъми за подобно изживяване.
      Сигурна съм, че няма да е изненада за никого, че Руми е мое огромно вдъхновение, за да се заема с подобно начинание и искам да й благодаря, че не е имало ден, в който да е спирала да ме вдъхновява <3

      Изтриване
    3. Руми, Мила, много ви благодаря за отговора! С удоволствие ще си купя книгата, когато излезе.
      Със сигурност ще е чудесна! :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Похвала за енергията, жена! Ако разпусна на такъв пикник, сигурно ще ме мързи даже да ям,
    какво остава да се въртя около огъня.
    Супер атмосфера и снимки, Руми, както винаги!

    ОтговорИзтриване
  8. Похвала за енергията, жена! Ако разпусна на такъв пикник, сигурно ще ме мързи даже да ям,
    какво остава да се въртя около огъня.
    Супер атмосфера и снимки, Руми, както винаги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, аз съм леко с отклонения и всъщност се изнервям, ако стоя на едно място и не правя нищо. Трябва непрекъснато да съм в движение, така че готвенето на къмпинг ми идва по- скоро разтоварващо. За пикника имам заслуга само за пърления бекон в чашка, снимки и помощ при реденето. Другото е дело на Мила и Краси http://thediariesofsofia.blogspot.com/

      Изтриване
  9. Определено атмосферата и уюта на природата, за сметка на някои удобства, си заслужават. В момента живея и работя във Варна, така че морето ми е близо, а в момента е чудесен период за палатки и излети сред природата, природата е невероятна, а морето и къмпинзите все още не са претъпкани с хора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо завиждам леко:) На Камен Бряг са цъфнали божурите. За съжаление не мога да отида до там да ги видя, но ако вие можете - направете и го за мен!

      Изтриване
  10. Прекрасни и вдъхновяващи за приключение снимки!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...