Време е за по- лека храна. Тази рецепта е нещо средно между салата и основно. Тънката разлика е в соса, който ще използвате. И да, спагетите са от тиквички, а не с тиквички. Да не се бъркат двата щата.
От доста време се каня да си ги направя, но опитите ми се свеждаха до настъргване на ренде, което определено не придаваше същата консистенция. Понеже свободното време е относително нещо, всъщност стига само за неща, които ни харесва да правим. Определено не мога да квалифицирам ходенето по магазините в тази графа и така и не намерих време да пообиколя и да си намеря т.н. спирализатор. А и честно казано не ми се струваше икономически рентабилно само заради едните спагети от тиквички. Разни познати ги режеха с белачка за картофи и после с ножа ги наситняваха на лентички, но честно казано и до тази хамалогия не стигнах, макар че ако имате нерви, става доста сполучливо.
Ровейки из китайските сайтове за нещо съвсем различно, случайно попаднах на "острилка" за тиквички и моркови http://www.aliexpress.com/item/Vegetable-Fruit-Spiral-Shred-Process-Device-Cutter-Slicer-Peeler-Kitchen-Tool/32223793242.html Цената от 4 долара и безплатна доставка ми се стори достатъчно приемлива.
След месец чакане на доставката, вече бях горд собственик на джаджата за спагети от тиквички. Както казах - и без нея става, но за мързеливци като мен, тази е прилично евтина и ми спестява доста време. Толкова е лесно, че дори почнах да си я нося в работата да си правя спагетите от тиквички там, като от вкъщи си носех само сосовете. Подозирам, че ще се превърне в една от любимите ми покупки, която съм правила.
Продукти за 4 порции
За спагетите
- 4 малки тиквички
- лимонов сок
За пестото
- 2 връзки пресен босилек
- 50г орехи
- 50г пермазан или кашкавал
- зехтин
- сол
Допълнително
- 1 консерва (130г) дроб от треска
- пикантен сос
Разбира се, в тази рецепта са задължителни само тиквичките. Всичко останало подлежи на промяна. Единствената особеност е че използваните сосове не трябва да бъдат горещи.
Мисля че няма какво толкова да се обяснява. Тиквичките се "подострят" или нарязват на ръка, така че да станат на спагети. Подправят се с лимоновия сок. Разпределят се по чиниите и поливат със соса, който може да бъде просто домати с чесън и зехтин, сушени домати с рукола и прошуто или както в моя случай - песто с босилек и орехи. Ако си измислите нещо друго - давайте!
В моя случай босилекът се слага в блендера, заедно с останалите съставки. Всичко се миксира и се сипва върху спагетите.
Нарязания дроб от треска се смесва с пикантния сос и също изсипва отгоре.
Ми това е - бързо, лесно, вкусно:)
Тиквички сурови ли са?
ОтговорИзтриванеДа
ИзтриванеМного хитър уред :)
ОтговорИзтриванеОбичам дроб от треска и току го смесвам с нещо!
Тази идея в случая ми допада!
А от къде такава острилка?
ОтговорИзтриванеКойто не чете докрай така става...видях сайта.
ИзтриванеНяма проблем:)
ИзтриванеПредлагам следващият път като намериш невероятния чаркаляк за кухнята, преди това да пишеш, да събираш заявки и да поръчваш групово;) Щото аз сега, какво? След тези снимки?;)
ОтговорИзтриванеХахахах:) Ммм да, вземам си бележка веднага!
ИзтриванеМного е готино с тези спагети от тиквички, нали:)
ОтговорИзтриванеАз си взех миналата година спиралайзър :) и съм пробвала и тиквички,
моркови, а най-любими са ми спагетите от червено цвекло и целина :)
Спагетите от тиквички съм ги пробвала и сотирани за кратко и пак се получават много вкусни и интересни комбинации:)
Поздрави!
Хм от цвекло не съм пробвала. Ти какъв уред взе?
Изтриванеpaderno spiral vegetable slicer:)
ИзтриванеА ето и спагетите от цвекло:)
Изтриванеhttps://igcdn-photos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t51.2885-15/10956770_388627487983852_1153920084_n.jpg
С ренде Бьорнер може да се нарежат по този начин.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята!
Имам но стават на пръчици, а не на спагета.
ИзтриванеНа мен нещо не ми се получават спагетите. Опитах с краставица. Има ли специален начин :)
ОтговорИзтриванеС какво ги правиш?
Изтриване