Прибирате се от работа, разбира се без да сте имали възможност да отделите време за обяд. Вече приритвате от глад, от припадъка ви делят само някакви си там минути, а хладилникът ви зяпа тъжно и някак пусто. Решавате да заложите на салата, като най- бързото възможно решение. В пристъп на освирепялост нарязвате на две на три 256 домата, 15 чушки, 8 глави лук, тиквичките от вчерашното барбекю, поливате импресионистично със зехтин, слагате финален завършек с щипка сол и триумфално тресвате огромната купа на масата. Домочадието ви гледа странно и с лека доза скептицизъм, но не смее да се обади, че току виж има жертви. След толкова години всички са развили инстинкт за самосъхранение и никой не смее да противоречи на гладна жена и да философства излишно с реплики от рода на "ти как си представяш, че ще го изядем всичкото това". След първите спасителни хапки, съзнанието взима превес и най- после и вие осъзнавате, че тази салата е ужасно много. След стоически напъни да я изядете, накрая все пак остава. Жал ви е да я хвърлите (все пак кило домати още са на цената на половин унция злато) и я прибирате в хладилника. Разбира се, на другия ден тя вече не е годна за ядене. Ако подобна сценка ви звучи познато или пък не, но по някаква друга причина сте се сдобили с излишна салата от домати, следващата идея е за вас. У нас подобни сцени хич не са рядкост.
Скариди в "специален сос". Всъщност оставете скаридите. Те тук са допълнение на рецептата. По- скоро обърнете внимание на соса.
В ролята на скаридите от снимката спокойно може да се окаже нарязано студено месо от вчерашното печено, изостаналите ви великденски яйца или просто прясно препечено хлебче, обилно натъркано с чесън и полято със зехтин.
Скариди в "специален сос"
За соса:
около чаша изостанала салата с домати. Всички съставки, без марули и краставици са ОК.
1 скилидка чесън
1ч.л. захар
100 мл бяло вино
пушен пипер
лют пипер по желание
мащерка, риган, босилек или друга подправка по ваш вкус
Старата салата се сипва в тигана, заедно с нарязаната скилидка чесън и чаената лъжица захар и се оставя да около 6-7 минути, колкото да изври течността. Добавя се виното и подправките. Готви се още 3-4 минути, след което се изсипва в блендера и се пасира.
За скаридите:
500г сурови скариди
1 скилидка чесън
30 мл узо
зехтин
сол и черен пипер
Скаридите се почистват от главата, черната жилка и обвивката. По желание може да оставите опашката. Подсушават се и се слагат с малко зехтин в нагорещен тиган. Веднага щом започнат да порозовяват добавяте узото, чесъна, солта и черния пипер. Готвите още 2 минути и дърпате от тигана. Имайте предвид, че скаридите стават страшно бързо. Не им трябват повече от 5 минути, ако не искате да ги направите на подметка.
Полейте още топлите скариди със соса, поръсете с пресен кориандър, магданоз или пресен лук и сервирайте
Прекрасен сос!
ОтговорИзтриванеНе знам защо, но не обичам да хвърлям салата :(
Особено от домати :)
А и скаридите са много апетитни!
Хубав ден от мен!
На това му казвам- нов живот на вчерашната салата
ОтговорИзтриванеАуууу, Руми, убиец рецепта! Салата винаги остава и все ми е жал да я хвърля :) Ще се пробва задължително!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Да спасим салатата:)))) Винаги много ме яд да изхвърлям салата, но преди този "сос" винаги пребиваваше в кутийка в хладилника докато не се вкисне:)
ИзтриванеМи да,баба ми едно време никога не хвърляше вчерашна салата!
ОтговорИзтриванеПърво вадеше узото,после скаридите ;)
Руми, запазвам рецептата за "специалния" сос, не се знае кога може да му потрябва на човек.
ОтговорИзтриванеЖалко, че рядко ни остава салата.
Хубав край на седмицата!
hy,, i'm just blogwalking..
ОтговорИзтриванеvery happy to visit this page,, have a nice day :)