понеделник, 20 август 2012 г.

Fast food!? Защо не!

Сега нали не решихте, че ще започна да възхвалявам веригите за бързо хранене и това, която се предлага там. Във всеки случай съм далеч от мисълта да заклеймя напълно сандвичите, стига да отговарят на някои условия. Примерно да нямат химия в тях и по възможност да съм си ги направила аз. Модерната дума "здравословно" е силно експлоатирана напоследък и е обект на различни интерпретации, така  че  ще се въздържа от употребата и в случая, но да речем че днешното ми предложение е доста по- приемливо, от тези е в заведенията.


Пикантен телешки бургер със сладко от червени чушки, печен лук и лек йогурт сос.
Освен това е наистина бърз за приготвяне, стига предварително да сте си направили сладкото от червени чушки. И гарантирано харесван от деца. Не се сещам за много деца, които да не обичат сандвичи:)
Спрях се на телешко, защото е с по- малко съдържание на мазнини от свинското и е по- ниско калорично. Традиционната майонеза, която принципно не харесвам като продукт, беше заменена с диетичен йогурт сос. Месото приготвих на грил тиган, вместо с обичайното пържене (аз и без това нищо не пържа).


Най- времеемко е сладкото от чушки. Преди половин година за първи път опитах такова в едно заведение. Сега в сезона на чушките, направих експериментална доза, но мисля да повторя в по- големи количества, за да имам под ръка. Много е подходящо за всякакви меса и 3-4 бурканчета няма да са ми излишни в шкафа.

Сладко от червени чушки
адаптирано от тук: http://www.carina-forum.com/ricette/dispensa/null/0000014.php


  • 700 г сладки червени чушки
  • 250 гр захар
  • 100 мл винен оцет
  • 20 мл малинов оцет - не е задължителен, но придава приятен аромат, ако ви се намира под ръка
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 люта чушка или ако обичате люто, по- голямо количество по ваш избор
  • клонче розмарин
Чушките се почистват от семките, измиват се и се нарязват на тънки лентички. Заедно със захарта, ситно нарязаната люта чушка, оцета, солта и розмарин се слагат в дълбока тенджера и се оставят на слаб огън за около час. Разбърквайте периодично. След като течността почти изври, извадете розмарина, изсипете горещото сладкото в бурканчета с винт и затворете хубаво.
Първата партида беше изядена много бързо и не мога да кажа колко време ще издържи без допълнителна стерилизация. До сегашният ми опит сочи около 2-3 месеца в хладилник и около месец извън него.
От количеството продукти успях да напълня три бурканчета като на снимката.


За бургерите

500 гр телешко месо, смляно на кайма. Аз ползвам блендера, но може да ви го смелят и в магазина.
1 глава ситно нарязан лук
1 яйце
1/2 филия стар хляб, предварително накисната в гореща вода и отцедена
1/3 ч.л канела
1/2 ч.л смлян кимион
Черен пипе и сол на вкус
Люта чушка по жлание

Обикновено правя кайма, като си меля сама месото или поръчвам да ми го смелят в магазин пред мен. Не купувам готова кайма, защото не знам какво има в нея.

Всички продукти се омесват и се оставят да престоят 30 минути. Грил тиган се намазва с мазнина и се загрява. От каймата се оформят плоски бургери с размер малко по- голям от този на питката, с която ще се ядат. Имайте предвид, че се свиват при печенето.
Всеки бургер се пече около 5-6 минути от всяка страна. Ако не разполагате с грил тиган или барбекю, може да намажете с мазнина обикновен тиган с незалепващо покритие и да опечете в него. И говорим за намазване с мазнина (примерно със силиконова четка или разполовен картоф), а не за покриване на дъното на тигана и съответно за пържене след това.

След като бургерите се изпекат, ги оставете да починат 10 минути. През това време опечете 2 глави лук, нарязани на кръгчета с дебелина около 0.5 см и предварително посолени.

За йогурт соса:

150 мл отцедено кисело мляко се разбърква с 1 с.л зехтин, черен пипер и сол на вкус. По желание може добавите ситно накълцан магданоз или друга зелена подправка по избор.

Сандвича, мисля че няма нужда да ви обяснявам как се прави - питка, бургер, печен лук, сладко от червени чушки, лъжица сос и пак питка:) Имах огромното желание да си направя хлебчета със сушени домати и тъмна бира, но така и не стигнах дотам. Наложи се да се задоволим с купешки питки, но на бирата не и се размина:)







32 коментара:

  1. Е, не е честно !
    Зарекла се бях да не правя зимнина тази година, ама след като правех среднощен кетчуп, мога ли на това сладко да устоя...

    ОтговорИзтриване
  2. Е стига де, то това не се брои за зимнина:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А от къде са готините бурканчета?
      Изобщо толкова красиво си ги представила, че едвам ме свърта и аз да си направя веднага, ама ще си чакам моите чушки да почервенеят :) .
      Поздрави и лек ден !

      Изтриване
  3. Май това лято за мен е лятото на сладкото... Няяма как да не се прави това сладко от чушки. А бургерите са си страхотни!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно! Веднага се захващам с конфитюра от чушки! Мерси Румка!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятно изглежда! Поне пробата ще трябва да направя, пък все ще намеря какво да гарнирам с него.
    Руми, люспите на чушките не се ли отделят след топлинната им обработка?
    А домашните сандвичи и бургери са си много уважителни. И за щастие нямат много общо с купените. А при теб дори и на външен вид; могат да ти дишат прахта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвета е жесток!И аз това се замислих,защото първоначално смятах,че е от печени,белени чушки/по нашенски пипер :) /,обаче доколкото разбирам го правиш със сурови чушки.
      Непременно ще го опитам и аз,благодаря за рецептата,Руми!
      Бургерът е идеален!

      Изтриване
  6. Великолепно! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи имах същите съмнения за люспите, но не се отделиха. Може би защото има много захар и почти никаква течност. Ивичките са карамелизират и люспата не се отдели.

    ОтговорИзтриване
  8. Лулу,мисля,че месоядните у дома ще си паднат!А на мен ще ми хареса това чушково сладко!Моля те да уточниш за мен това са онези чушки, които се използват за пълнени нали?(Вероятно знаеш,че по нашия край на тези чушки се казва пипер, а чушки казваме само на тези малките от типа люти)
    Аз не си падам по зимнината много много, но без някои неща наистина не мога. Това ми изглежда много апетитно и ще пробвам задължително.
    Хубава,усмихната седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, да, точно за чушките за пълнене става въпрос. Не са от малките люти чушлета. Аз зимнина също не затварям, но това не го числя към зимнината. По- скоро към предварителни заготовки, така както имам телешки и зеленчуков бульон в камерата и балсамова редукция за салатите:)

      Изтриване
    2. ХА, и аз имам такива неща във фризера, а с балсамовата редукция си реших проблема,след посешението ми в Германия- от там си накупих страхотни редуцирани - с портокалов, малинов,ягодов, босилеков вкус и съм във възторг от тях. Ти пътуваш много и би могла да си вземеш...
      Благодаря ти за уточнението!

      Изтриване
    3. Да ти кажа не съм купувала балсамова редукция, защото слагат много карамел. От Италия си бях купила истински балсамов оцет (не оцветения, който се продава при нас) и си правя редукцията с него. В общи линии става доста бързо.

      Изтриване
  9. Божествено! И аз веднага се захващам със сладкото, страхотно изглежда...

    ОтговорИзтриване
  10. Толкова сладка направих,че се замислям за още едно и то чушково!Какво пък,още три бурканчета...Трябва да се пробва и експериментира!

    ОтговорИзтриване
  11. Руми, на конфитюрите на Карина, както и на Кевин отдавна съм хвърлила око :)
    А това любимо телешко с канела и кимион не се нуждае от коментар!
    Ако можех и виртуално да си хапна....

    ОтговорИзтриване
  12. И аз бях приятно изненадана от гарнитурата от конфитюр от чушки към телешко в един ресторант. Но дори и не ми мина през ума да търся рецепти. Сега както си ми я поднесла на тепсия, и както ми се намират дузина червени чушки в хладилника... :) се е видяло, че ще правя! Мерси, Руми! И сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да съжаляваш! Да не говорим, че върви и със свинско. Пробвано е от тази вечер:)

      Изтриване
    2. Готово! Запомнящ се вкус! Благодаря отново :)

      Изтриване
    3. Ей супер! Дано наистина ви е харесало! На мен ми стана любимо!

      Изтриване
  13. Силно се надявам като го направя, да изкара по-дълго, че вече ми хрумна една идея за края на зимата;)
    Идеята ти е много добра, реализацията на снимки- още по-добра!

    ОтговорИзтриване
  14. Ах, че вкусно и на мен ми събуди любопитството с това сладко от чушки! За зимнина едва ли би могло да мине, точно по тази причина бих пробвала ... в малки количества!

    ОтговорИзтриване
  15. Леле мале, мале мила, Боже Господи! Ще се яде! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Направих сладкото и бургерите :) уникално вкусно и много специфично :) благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  17. И аз направих бургерите и сладкото - супер се получиха и доста бързо! Благодаря за новата идея! Сега обаче трябва да кажеш за хлебчетата със сушени домати. :)

    ОтговорИзтриване
  18. Приготвих сладкото от чушки, страхотно е!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотия. Направих го на шега, а ми се струва, че ще се пристрастя. Ще направя още бурканчета докато има червени чушки. Това с прясно биволско сиренце е просто убиец.

    ОтговорИзтриване
  20. И с камембер и бри си го бива:)

    ОтговорИзтриване
  21. Сладкото от чушки е чудесно като предястие: препечена филийка или хребче с масло, синьо сирене и качествено бяло вино или шампанско. Пробвано е многократно.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, пиша с молба да отделите 5 минути, за да участвате в проучване, което е с учебна, нестопанска цел. По-надолу се намира линкът към въпросника, който се състои от 10-на въпроса. Темата на проучването е ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БЪРЗО ХРАНЕНЕ, а КРАЙНИЯТ СРОК за участие е до 14.04.2013г. Благодаря Ви предварително за отделеното време.

    http://www.ehac-cluster.com/iwr.asp?project=FASTFOOD1

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...