неделя, 1 април 2012 г.

Меню за вегетариански рожден ден

Нещо не мога да се организирам с публикациите и това е! А не е като да няма какво да пусна. Все ще им дойде времето на тази неща, но днес има нещо, което ще пререди всичко. Поводът е рожденият ден на един от най- важните  хора в живота ми - мама. Каквото и да направя и кажа, никога няма да е достатъчно като благодарност, за това което тя е направила и продължава да прави. Понякога думите могат да бъдат само излишни. Няма да изпадам в излишен мелодраматизъм и просто ще  кажа Честит Рожден Ден Майче!

Предизвикателството с подготовката за този рожден ден е в това, че сега са пости, и част от гостите ги спазват. Не  съм  най- големият любител на месото и имах разни идеи, които отлежаваха от известно време и само си търсеха повод, да бъдат осъществени. В случая, не само, че менюто трябваше да е вегетарианско, но трябваше да бъде направо веганско. След цял ден сноване в кухнята, ефекта беше задоволителен, но аз стигнах до извода, че този вид храна ми отнема значително повече време, от колкото да хвърля едни пържоли във фурната:)


Десерт ли? И десерт имаше. Получи се много интересна импровизация на галет с ягоди и лайм.  Преди по- големите разбирачи да се възмутят, че всъщност галет се прави с маслено тесто, а то не е постно, ще уточня че имаше маслено тесто и си беше съвсем постно. И не, не съм ползвала маргарин:) Няма да мога днес да напиша всички рецепти на ястията, но точно тази ще я дам.



Една от особено сполучливите рецепти се оказаха тези "наденички" от леща, с горчица и пикантен джинджифилов сос.


Идеята взех от един от последните броеве на Good Food, в който имаше "неденички" от кестени. Точна рецепта за съжаление няма да мога да дам. Всичко беше твърде на око. По опитните ще схванат идеята.
  • Около 2 чаши сверена и отцедена леша се смесват и намачкват с два сварени картофа
  • Добавят се  3-4 с.л брашно от нахут -трябва да се получи много гъста смес, която да може да се оформя добре с ръце.
  • Подправя се със смлян кориандър, 2-3 скилидки смачкан чесън, къри и 2 л. горчица. Наденичките се оформят с ръка, овалват се в нахутено брашно и се пържат в зехтин. 
  • След като се извадят се подреждат върху домакинска хартия, за да се отцеди мазнината.
Сосът е доста силен, като вкус, но чудесно пасва на всякакви такива зеленчукови "кюфтета". Рецептата почти дословно е взета от Good Food:

2-3 скилидки чесън
1 люта чушка
джинджифил - около 5 см
1 пръчка лимонова трева
1 с.л смлян кориандър
50 гр захар или мед
50 мл оризов оцет
1 с.л соев сос
1 с.л рибен сос

Всичко в блендера за няколко секунди и е готово.
Към лещените "наденички", много върви и чътнито, което направих.


Добре се комбиниране и с фалафелите. Те са с готова смес и няма да давам рецепта, но чътнито си заслужаваше. Рецептата отново е адаптирана от Good Food.
  • 2 глави лук - нарязани на ситно
  • 2 скилидки чесън - накълцани
  • люта чушка - нарязана на дребно
  • лют пипер - най добре пушен или орехов
  • 200 мл оцет
  • 120  г. кафява захар
  • 50 г. стафиди
  • 3-4 домата- нарязани на кубчета
  • канела, кориандър, сол

Всички продукти се слагат в тенджера и се оставят да врят около 1 час на слаб огън.
Тук много хубава работа може да ви свърши Crock Pot, ако имате такъв. Той е идеален за ястия от типа "Пъхни всичко на куп и го готви дълго":)  Освен това не се налага да наглеждате тенджерата и си освобождавате котлона за други съществени операции.


Следва салата от нахут, леща, бейби моркови и чушка. Аз си сварих нахута, но това упражнение не ми е много по сърце. Цял час в тенджера под налягане! Мисля, че би всичките ми рекорди за най- дълго готвено ястие в този уред! Или аз нещо не уцелих нахута, или толкова си ври по принцип, но мисля другият пък да си го купя готов в консерва.
Подправих салатата с пресен лук, кориандър, къри, зехтин и лимонов сок. Стана много приятна и интересна комбинация.


В менюто нямаше как да не присъстват любимите ми печени зеленчуци със зехтин и розмарин, които вече давах като рецепта в началото на тази година.

Картофите също са неизменна част на вегетарианското меню. В моя случай приготвих два варианта.


Първият са много прозаичните картофени .... всъщност нямам идея как се казват. Представлява картофи, които са настъргани, посолени и отцедени от излишната вода. Аз ги подправих с маслини и мащерка. Гребвате с лъжица и печете в намазнен тиган. Стават много лесно и бързо, децата много ги харесват и са  добра, здравословна алтернатива на пържените картофки. Ако някой знае как се казват, ще съм благодарна да сподели. Не съм си го измислила аз  и те със сигурност си има някакво име.
Втората вариация на картофите са гнезда, пълнени със спаначно къри. Рецептата не е никак лоша и е доста интересна, но снимките са ми ужасни и ще и отделя специално внимание друг път.

И разбира се - десертът:)


Както вече споменах, а и съм сигурна, че знаете, галетът е сладкиш, който се прави с маслено тесто. Миналата година давах рецепта за галет с ревен и прасковено вино. Тази е е по- различна и е с любимата ми комбинация на ягоди и лайм. Особеното е, че вместо обикновено, в тази рецепта има кокосово масло. Докато приготвях тестото, малко се притесних, че нищо няма да се получи.  Суровото кокосово масло е твърдо дори и на стайна температура. Тестото стоеше доста нееластично при месенето. Остана си такова, дори и след като почина 30 минути в хладилника. Наложи се да го загрея за няколко секунди в микровълновата, след което нещата потръгнаха. Лекия дъх на кокос много приятно се съчета с ягодите, които от своя страна омекотиха иначе малко- по твърдото и хрупкаво тесто.


За тестото

  • 1 1/2 чаши брашно
  • 2 с.л кафява захар
  • 1/2 ч.л сол
  • 1/2 чаша кокосово масло
  • 4-6 с.л овесено мляко. В краен случай може да замените свода

От посочените продукти се замесва гладко тесто, което се оставя да престои 30 минути в хладилника. Междувременно се приготвя пълнежа.

  • 250 гр ягоди
  • 7-8 с.л захар
  • кората на 1 лайм
  • 2-3 с.л кокосово мляко
  • 2 с.л обикновено царевично или пшеничено нишесте
 Ягодите се измиват  и се нарязват на едро. Поръсват се с нишестето и захарта и се слагат в дълбока тенджерка на слаб огън, заедно с кокосовото мляко и кората на лайма. Като пуснат сок се разбърква внимателно, докато се сгъсти.


Тестото се разточва на кръг, като краищата се изтъняват малко повече. Преместете в голяма тава, застлана с хартия за печене. Плънката се изсипва в средата и краищата се подвиват нагоре. Чарът му е да изглежда недодялан:) Обикновено мажа краищата с яйце, за да залепнат и да станат по- лъскави, но в този случай просто ги намазах с вода и поръсих със захар. Пече се около 20-25 в предварително загрята на 190 градуса фурна (опция с вентилатор). Понеже пълнежа е по- мокър, добре е да сложите тавата на по- долно ниво.

Да ви кажа честно, всъщност за тези, които не спазваха поста, имаше и торта:) На нея ще и отделя специално внимание в някоя от следващите публикации. Сега само ще ви я загатна:)



30 коментара:

  1. ха, Руми, добре че съм закусила хубаво :) иначе не знам как щях да я издържа тази гледка на галета ...
    Да е жива и здрава майка ти,чудесно си се справила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Диди! От някоя от твоите публикации съм запомнила, че ти е слабост галетът:)

      Изтриване
  2. Всичко изглежда много вкусно, Лулу, въпреки, че го гледам с окото на канибал. И ми се ще да си опитам от всичко на снимките. Особено от сладкиша :))
    Да ти е жива и здрава мама и още много години да и приготвяш такива красиви почерпки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Пепи:)Брат ми също е канибалска душа, но оцени десертът и "наденичките" по достойнство:)

      Изтриване
  3. Руми да ти е жива и здрава майка ти! За менюто, отново съм впечатлена, много вкусни неща си приготвила, а за галета ... непременно ще го изпробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галета позволява много адаптации. Пробвай и класическа рецепта с масло. Страхотно става.

      Изтриване
  4. А настърганите картофи се наричат рьощи(Rösti).

    ОтговорИзтриване
  5. Руми, да ти е жива и здрава мама:)
    И много щастливи мигове заедно!
    Обичам постни заигравки, макар че са много пипкави!
    Отдавна ползвам нахут в консерви и съм много доволна :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, всъщност сега се замислих, че аз малко се престарах. Може би ако направиш само едно нещо, няма да ми идва толкова нанагорно.

      Изтриване
  6. Руми, да е жива и здрава майка ти!
    Вегетарианското меню е много интересно и разнообразно. Сигурна съм, че гостите са останали възхитени. Особено ми хареса ягодовия галет :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ани:) Брат ми е месояден по душа и призвание и подходи скептично по въпроса, но десертът определено му хареса:)

      Изтриване
  7. Менюто е веганско, за което те поздравявам.
    Но се чудя защо не си го пояснила още в заглавието? :)
    П.П. нахутът кисна ли го, преди да го вариш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Киснах го, но после като четох, май не е било достатъчно:(

      Изтриване
    2. Едно денонощие.:)
      И увира за 30-на минути в най-обикновена тенджера.

      Изтриване
    3. 2 часа:( И не му помогна час в тенджера под налягане:))) Нищо де, за другият път ще знам:) Благодаря ти!

      Изтриване
  8. как така "печеш" в намазнен тиган - това не е ли пържене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пържене е когато в съда има достатъчно мазнина, за да покрие дъното и около това, което е в него да се образуват балончета. В случая мажа тигана с четка. Ако го наклониш няма да се събере мазнина по ръба. Просто е намазан, толкова, колкото да не залепват нещата. Ако го правиш в тефлонов тиган е добре да нещата, които се готвят да заемат по- голяма площ. В противен случай, тефлона развива висока температура и почна да отделя вреди вещества.

      Изтриване
    2. мерси, Лулу, незнаех за това, че като има малко мазнина, е печене. инак тигана ми е бял - керамичен - казват - най-полезни били тези :) а в рецептата с настъргани картофи добавих коприва, пресен чесън и лук, сирене и яйце и стана божествено :)

      Изтриване
  9. Честит празник, Лулу! Аз ще започна от края, моята маминка напоследък нещо я е прихванало и майстори ли, майстори цветя, кошери и всякакви джунджурляци от хартия. Ще й покажа твоите от вестник :)
    А за ястията няма какво да кажа, ти си знаеш - върОТ са и те, и снимките :)

    Хубава седмица и по-малко "другарски подхлъзвания" :)

    ОтговорИзтриване
  10. Да ти е жива и здрава майчицата, Руми! Страхотно меню си сътворила! Поздравления!
    Моята майка казваше, че истинският майстор в кухнята се познава по постните ястия!

    ОтговорИзтриване
  11. Да ти е жива и здрава рожденничката! Прекрасно меню! Определено си харесах "наденичките" и разбира се галета :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Поздрави за рожденичката и теб, Руми! Невероятно меню, което признавам си не съм готова да приготвя. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Надявам се един ден и някоя от моите дъщери да ми подари такъв хубав рожден ден!
    ЧУдесно е и поздравления на рожденничката!

    ОтговорИзтриване
  14. Лулу, страхотно меню си направила за РД. Да е жива и здрава майка ти! Иска ми се от всичко да опитам, а снимките, отново са много красиви!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Руми, честит празник на майка ти! Да е жива и здрава и да се радвате взаимно още дълги години! Чудесно меню си приготвила. Сърцето ми, обаче, го грабна галета :)

    ОтговорИзтриване
  16. Руми, направих лещените кюфтета и много ни харесаха. Най-добри пожелания за рождения ден на майка ти и весело посрещане на Великден!

    ОтговорИзтриване
  17. Относно нахута...кисне се от вечерта с вода и лъжичка хлебна сода и на сутринта се вари

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...