Страници

сряда, 4 април 2012 г.

На кафе: Френски кулинарни пътешествия с Мира

Помните ли, че покрай Коледа имаше един много красив тефтер, който подарих на един от читателите на блога, оставил коментар? Има нещо много символично, в това, че  рецептурникът отиде във Франция при Мира, а сега, малко преди Великден, тя ми гостува. Повечето от вас я познават, защото тя е човекът, който стои зад един от най интересните кулинарни блогове Marmottes et chocolat.



В морето от подобни сайтове, това е мястото, където не пропускам публикация...
... заради интересните и в много случаи предизвикателни рецепти
... заради приятният стил на писане
... заради кулинарните пътешествия
... заради френският привкус
... и най- вече, защото дори и без да я познавам лично, Мира ми е страшно симпатична!


Рецептата , която Мира ми изпрати е придружена от кратък разказ и няколко снимки от Довил. В писмото доста самокритично ми обясни, че не си харесва точно тези фотографии и ако искам мога да не ги публикувам. Аз обаче, намирам някакво особено очарование и спокойствие в тях. Едно такова странно, дето  ти нашепва на ушенце, че вече идва време да стягаш куфарите и може би това е твоята следваща дестинация. Шепотът не е  натрапчив, но достътчно силен, за да те накара да си сложиш една снимка на десктопа в офиса:)

За повече кулинарни пътешествия, може да се отбиете при Мира на http://marmottesetchocolat.blogspot.com/

Сега ви каня да поседнете с нас на плажа в Довил, в компанията на чаша кафе и  невероятна Нормандска ябълкова тарта.



 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Нормандска ябълкова тарта за Лулу

Сигурно ви се е случвало да почувствате един човек близък още при запознанството ви. Усещането е странно, нали? Още по-странно е, когато се зачетете в някой блог в Мрежата и по някакъв начин усетите близък неговия автор. Сред хилядите блогове попадате на редките „сродни души”, на които се възхищавате, които ви зареждат с добро настроение и усмивка,  където се отбивате с удоволствие и оставате за дълго. Един от моите такива блогове е „Нещото” на Руми. Винаги като чета постовете й, се усмихвам и чувствам като дошъл на гости приятел.
Когато Руми /Лулу ме покани да й гостувам, приех с голямо удоволствие и незабавно (да не би да размисли междувременно, лол!). След което дойде дългото умуване за рецептата. Какво мога да „поднеса” към кафето на човек, който разказва толкова увлекателно за село Джинджърбредово и джинджърмените в него? Нещо оригинално, интересно, магическо? Първата рецепта, вдъхновена от елфическия хляб „лембас” във „Властелина на пръстените” се оказа не много сполучлива в моето изпълнение и изискваща допълнителна „настройка”. Втората рецепта за индийска супа с кисело мляко, беше отхвърлена не по критерий „оригиналност”, а заради не толкова подходящото й съчетание със сутрешното кафе. Накрая реших да заложа на класиката и да донеса сладкиш за кафето. При това такъв, който ме описва доста добре – френска кухня и желание за пътуване. Благодаря ти за поканата, Руми!


 Първо, обаче, ще има малко история... и география.
Нормандия е област в северозападна Франция, с богата история и традиции. Оттам тръгва Вилхелм Завоевателя през Ламанша към Англия, на нейните плажове дебаркират Съюзническите сили през Втората световна война. Там е Руан, с готическата катедрала, вдъхновила Клод Моне, както и абатството Мон-Сен-Мишел (но, шшшшшт, понякога то се води и бретонско). 


 По нормандското крайбрежие са разположени туристическият Довил с дъсчените алеи край плажа, кабинките за преобличане, разделени с прегради с имената известни актьори и с шарените чадъри (това са снимките с лошото време, но не се плашете, случва се и да е слънчево, честна дума!), живописният Онфльор, непознати каменисти плажове за любителите на по-дивата природа. Нормандия е и родината на камамбера и калвадоса.




 Като ви кажат „нормандска рецепта”, не очаквайте нещо леко, зеленчуково и диетично. Мислете за масло, сметана, сирене и ябълки – едни от най-типичните за този район продукти. Три от тях са и в долната рецепта, която идва от книгата на един от най-известните парижки майстори-хлебари, Ерик Кайзер.


 Продукти:
(за правоъгълна форма 20х30 см или кръгла с диаметър 26 см, рецептата е адаптирана от книгата „Les tartes dEric Kayser”)
За пясъчното тесто:

  • 100 г размекнато масло
  • 20 г захар
  • 45 г пудра захар
  • ½ ч.л. сол
  • 190 г брашно
  • 2/3 яйце (тоест, 1 разбито яйце, от което се отделят 2/3 за тестото)
  • За плънката:
  • 600 г ябълки
  • 30 г масло
  • 250 г кафява захар
  • 2 ч.л. канела
  • 2 яйца
  • 4 жълтъка
  • 60 г бадемово брашно
  • 60 г брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 400 г заквасена сметана
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • Пудра захар за поръсване
Приготвяне на тестото:

Маслото се разбива с двата вида захар и солта. Добавя се яйцето и се разбърква добре. Прибавя се брашното и се замесва гладко тесто. Завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя да стегне за около 10 минути в хладилник. Разточва се на кора върху леко набрашнен работен плот. Намаслена кръгла или правоъгълна тава се покрива с разточеното тесто, по дъното и стените, като бордът по стените трябва да е висок около 5-6 см. Тестото се покрива с прозрачно домакинско фолио и се оставя да стегне в хладилника поне за 1 час (а най-добре 1 нощ).
Ябълките се обелват и почистват от семките. Нарязват се на парчета. Маслото се разтопява в тиган, добавят се парчетата ябълки, поръсват се с 50 г от захарта и канелата. Оставят се да карамелизират на тих до среден огън, докато омекнат.
В купа се разбиват яйцата, жълтъците и останалата захар. Добавят се бадемовото брашно, обикновеното брашно и се разбърква добре. Добавя се млякото и се разбърква добре ,за да не се образуват бучки. Прибавят се ваниловият екстракт и сметаната.
Фурната се загрява на 160 градуса.
Карамелизираните ябълки се разпределят върху облепената с тесто форма, прибавя се останалата част от плънката. Пече се около 40 минути. Изважда се и се оставя за изстине върху решетка. Преди сервиране се поръсва с пудра захар. 


Линкове:
Ерик Кайзер – http://www.maison-kayser.com/
Книгата с рецептите - http://www.amazon.fr/tartes-dEric-Kayser-Eric/dp/2082014886
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Мира, много ти благодаря! 

14 коментара:

  1. Руми, благодаря ти много за поканата и за милите думи по мой адрес :), трогваш ме :). За мен беше изключително голямо удоволствие да ти гостувам!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Удоволствието беше изцяло мое! Наистина много ти благодаря за отделеното време и красивата презентация!

      Изтриване
  2. Руми, страхотна гостенка!
    Голямо удоволствие беше за мен да прочета нейния увлекателен разказ и да се насладя на хубавите фотоси!
    Невероятен сладкиш,поздравления Мира!
    Заредихте ме с чудесно настроение ,благодаря и на двете!
    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми беше интересно да науча нещо за Нормандия, макар и кратко! Успех! И двете Ви следя с голям интерес!

    ОтговорИзтриване
  4. Супер разказ и рецепта, тъкмо имам едни стари ябълки за използване! А шарените чадъри са страхотни! Мерси!

    ОтговорИзтриване
  5. Лулу, страхотна гостенка имаш днес, аз също съм й голям фен :) И снимките са прекрасни, и рецептата ... и изобщо, беше голямо удоволствие да ви прочета :)

    ОтговорИзтриване
  6. Този сладкиш е невероятно вкусен!И снимките на гостенката ти Лулу са прекрасни и разказа увлекателен и интересен,а бе всичко е на ниво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Обичам да ви се наслаждавам и на двете :)
    Покрай тези чудесни снимки ми идва да си стегна куфарите / и без това ме е стегнала шапката/
    Сладкишът е чудесен и поднесен както винаги, заобиколен от страхотни цветове!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна торта, а в комбинация с тези снимки се пренесох в любимата Франция ... обичам всичко френско :) Много, ама много красиви са всички снимки, поздравления Мира !
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  9. Поканила си е една от фаворитките ми.
    Безкрайно ми е приятно да я чета, гледам и експериментирам с нейните предложение!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви, че споделихте с нас кафето:)

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда ужасно вкусно :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...