Рецептата която представих беше за Мини пай с диви ягоди, малини и марсала.
Материалът, който бях подготвила за съпровод беше доста дълъг, но по обясними и съвсем обосновани причини беше значително съкратен. Все пак статията не беше за мен, а за фуд блогърите като цяло:) Извинявам се на Мария, Кристина и Магдалена, но нямаше как да сканирам и тяхната част.
Рецептата за тези пайчета спокойно може да бъде осъществена с какъвто и да било друг плод, но пък трябва да признаете, че малините и дивите ягоди звучат доста колоритно:)
Както вече споменавах, тази година "малиновата плантация" се представи много добре:)
Друг мой много любим плод са дивите ягоди
Мисля, че даже не толкова заради вкуса, колкото заради усещането, което ми носи брането им. Обикаляш из влажните, сенчести гори и се наслаждаваш на приказните горски звуци. Наслаждаваш се и на комари, колкото врабчета, от които после си тежко ранен цяла седмица, ама това е друга тема:)
И така какво ви трябва за мини пайчетата
За тестото:
250 гр бяло брашно
150 гр масло
2 с.л. захар
60-80 мл студна вода
1 жълтък за намазване
За крема
300 мл прясно мляко
100 мл течна сметана
4 с.л брашно
3 жълтъка
4-5 с.л захар, според вкуса
50 мл марсала
200 гр диви ягоди, малини или всякакъв друг плод по ваш избор
2 с.л нишесте
1 пакетче ванилова захар
2/3 от млякото се слагат да на котлона, заедно със сметаната. Останалата 1/3 се разбърква със захаррта, брашното и жалтъците, след което при непрекъснато бъркане се прибавя към горещото мляко на котлона. Бърка се, докато крема се сгъсти, след което се маха от котлона и се оставя да се охлади. Добре измитите и подсушени плодове се поръсват 1 с.л захар, нишестето и ванилията. В дълбока тенджера се поставят на котлона заедно с марсалата, докато сместта се сгъсти. След като се охлади, се смесва с яйчно - млечния крем.
Вадите тестото от хладилника, разделяте го на 6 топки и всяка от тях разточвате на кръг, който да покрие дъното и стените на формичката. Излишното количество изрязвате с остър нож.
Формичките се пълнят с крем и се украсяват с лентички, които може да направите от изрезките. За допълнителен разкош, намазвате с жълтък и печете 30-40 мин при 180 градуса. След като изстинат, може да украсите пайчетата с плодове.
Може да използвате същото количество продукти и да направите един голям пай, вместо 6 малки. Прри това положение ви препоръчвам след като застелете формата с тесто да го надупчите с вилица и да запечете 10 -15 минути при 180 градуса. След това пълните с крема, украсявате и отново връщате във фурната за 30 минути.
Поздрав най-сърдечен! Да не страдаме от излишна скромност - достатъчно хубави сме си, че да ни краси скромността :):) И е хубаво, когато това, което правиш, бива оценено и с него се срещат и хора, които четат повече на хартия, отколкото в нета. За снимките, че са прелестни и изкусителни и да не напиша - е повече от ясно :)
ОтговорИзтриванеПоздравления, Лулу :)
ОтговорИзтриванеи от мен
ОтговорИзтриванеEsto se ve impresionante, que rico tiene que estar. Me copio la receta con tu permiso. Saludos
ОтговорИзтриванеСтрахотно, съвсем заслужена слава, а съм уверена, че ще има още много :)
ОтговорИзтриванеСледя блога ти с невероятно удоволствие :) и прилагам рецептите ти със също толкова голямо, когато остане минутка за това прекрасно начинание-готвене :))
Поздравления, Лулу! :)
ОтговорИзтриванеБраво на теб! Пожелания за още мнооооого такива публикации!
А пайчетата са прелест - с тези малинки и диви ягодки си представям аромата им...
Прегръдкка и усмивки от мен!
Поздравления за публикацията, много се радвам за теб :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта както винаги.
Желая ти хубава нова седмица!
Поздравления, Лулу! Поздравления и за другите блогерки участвали в публикацията. Мястото ви на страниците на 24 часа е съвсем заслужено.
ОтговорИзтриванеРос, благодаря, благодаря:) Принципно скромността не е точно сред най- характерните ми черти:)
ОтговорИзтриванеЕoc, Kras,kathryn благодаря!
jose manuel, thank you! Of course you can copy the recipe!
Elia, благодаря:) Чак слава не бих го нарекла, но е готино да се видиш:)
Lety, на аромат наистина много добре го докарваха! И марсалата си оказа своето благотворно влияние:)
Irena, благодаря много за хубавите думи и за факта, че никога не пропускаш коментар под моя публикация:)
Браво, Лулу, страхотен, вкусен дебют! Пожелавам ти още много изяви!
ОтговорИзтриванеА описанието на минипайчетата е невероятно - сочно, сочно.....:)
Хубава и успешна седмица!
Еехее, Лулу,
ОтговорИзтриванемного е приятно да видиш снимката си във вестника и то както каза не в криминалната хроника. Желая ти творчески и кулинарни успехи и да знаеш че много се гордея с теб! Радостна съм и подскачам, все едно и мен са ме изтипосали там :). Само факта че познавам тези кулинарни фурии и прекрасни момичета ме прави много-много щастлива.
А снимките и представянето ти е на ниво, както винаги. Прекрасно и вълшебно :)
Лулу, поздравления! Вярвам, че е много приятно да видиш макар и малка статия за себе си, в толкова голям ежедневнк, и ти абсолютно си го заслужаваш! :)
ОтговорИзтриванеЛулу, поздравления :)
ОтговорИзтриванеПоздравявам те!Страхотна публикация отново-страхотна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен,Лулу!Изкусителна рецепта в този голям ежедневник-това е чудесно!!!
ОтговорИзтриванеРадвам се за теб и очаквам "продължения"!
Хей, Лулу, честита публикация и тук! По-добре малко в 24 часа, отколкото много в някой малотиражен, lol. Много са красиви снимките ти! Мисля днес и аз да сканирам за овации:-))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
pep-4o, Dani, Nana, Dani, Addii, bearkis сърдечни благодарности!
ОтговорИзтриванеLaMartinia , честита публикация и на теб:)
Честито, Лулу! Много хубаво си хванала тази горска ягодка. Чудни снимки, както винаги :)
ОтговорИзтриванеХей, поздравления за публикацията!
ОтговорИзтриванеМини пайовете изглеждат страшно апетитно :-)
Поздравления,Лулу! НАпълно заслужено!
ОтговорИзтриванеА рецептата изглежда вкусна и съблазнителна! :))
Успешна нова седмица!
Поздравления за статията, Лулу! Прекрасно е човек да получи признание :).
ОтговорИзтриванеПайовете изглеждат страхотно, направо да хукне съм кухнята човек :D.
Chiges
Лулу, толкова се радвам! Чудесно е да отвориш весника и да видиш такава хубава статия и то за познати хора! Поздравления!
ОтговорИзтриванеИ снимките и рецептата са страхотни, както винаги!
Спорна и много усмихната седмица ти желая!
:-)
Лулу, поздравления!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за другите блогове!
Мини пайчета с малини и диви ягоди, презентацията и снимките -
лятно, свежо и много ароматно... чудесни.
Сърдечни пожелания за още много вдъхновение, изяви и успехи, Диана
Лулу атрахотна презентация както винаги, и не се и съмнчвам за вкуса, много свежо и леко десертче.
ОтговорИзтриванеСпорна седмица!
Лулу, поздравления за статията! Още много такива ти желая! Както винаги прекрасни снимки и вкусна рецепта, особено с ароматните диви ягоди! :)
ОтговорИзтриванеЕееех, страхотно! Радвам се много за изявата ти!(Изобщо моите любимки на едно място - голямо изживяване си е! )
ОтговорИзтриванеПоздравления!
За рецептата съм сигурна, че е разкош, не веднъж съм се убеждавала в това!
Поздрави, Лулу, и силни прегръдки!
Станимира, Ирина, Краси, Chiges, Tony, di_ani,ghost13, Mira, Ивейн, сърдечни благодарности за милите думи, за хубавите пожелания и най- вече за това, че сте тук и четете:)
ОтговорИзтриванеПоздрави, много усмивки на всички и много хубави, спокойни летни дни на почивка:)
Поздравления Лулу! Гордея се, че ви познавам, макар и задочно, прекрасни кулинарни блогърки! Много добър дебют!А рецептата е чудесна. Малки, сладки, ароматни пайчета..ммм
ОтговорИзтриванеХубава вечер:)
Благодаря Ани! Следващият път си ти:))))
ОтговорИзтриванеПоздравления , Лулу, искрено се радвам за теб! :)))))
ОтговорИзтриванеИ от мен поздравления за майстор Лулу :)))
ОтговорИзтриване