Страници

понеделник, 9 август 2010 г.

Терапевтични занимания за нeвротици

На косъм бях да избера заглавие, което да кореспондира с рецептата, ама не! Щеше да е нещо на рибешка тематика, но така и не го измислих:) Както и да е..
Кльопачката днес е Риба камбала в бадемово - билкова коричка и пикантен сос от печени домати и чесън (и последният да затвори вратата:))))


Вече съм споменавала, че ме избива на шизофрения и страдам от раздвоение на личността:) За съжаление и двете ми личности са доста невротични създания и се налага да си намирам занимания, които да ми действат психотерапевтично. След готвенето и фотографията, едно такова нещо се явява работата с полимерна глина.



Не се отличавам с някакъв феноменален талант по отношение на скулптората, да не кажем даже хич. Способностите ми по моделиране се свеждат до правене на мънички животинки на хлапетата, дръжки на лъжички и разни дрънкулки за Лулу и приятели:) Някак си страшно много ме радва да си седя вечерно време, да си връткам топчета от Фимо, да си чопля някакви цветенца и да не мисля за нищо. И освен това нали знаете, че цветовете действат успокояващо:)
Само дето сега имам несметни количества дрънкулки - по едно за всяка блузка, ризка, потниче, та даже и за банския:)

Вече съм споменавала, е с Фимо се работи точно като с детски пластелин. Продава се в различни цветове и след като си направите фигурката, трябва да я опечете на 110 градуса, за да може да се втвърди.
Нетът изобилство с уроци за начинаещи и не чак толкова начинаещи. Трябва ви само малко повече въображение и вдъхновение. Аз редовно наминавам покрай групите във Фликр от където систематично си крада идейки:)


Можем да започнем от макове:))))

Оставайки в същата гама, минаваме през нещо не чак толкова обемисто и натрапчиво


Класическо черно и бяло


Преминаваме към зелено - синьо - жълтата гама


Крещящо зелено



Плавен преход към кафявата гама


Тези последните две са за един от банските ми:) И като стана въпрос за бански, ням как да не минем и без нещо в морски стил



Това е съвсем прясно и скоро ще пътува за морето на врата на една колежка:)

Е сега с това море, направо си скалъпих и връзката към днешната рецепта:) Рибаааа:)
Заглавието вече го споменах, но понеже беше дълго може да не сте го запомнили:)

Риба Камбала в билково - бадемова коричка и пикантен сос от печени домати и чесън



Като никога, в тази рецепта не използвам почти нищо екзотично:

За рибата

600 гр филе Камбала и някаква друга по- едра бяла риба
мащерка, риган, черен пипер, сол
3 с.л смлени бадеми
зехтин

За соса:

5-6 едри домата
2 глави чесън
сол
зехтин
лют червен пипер - аз използвах ферментирал с орехов аромат, но ясно осъзнавам, че не е много лесен за намиране:)
черен пипер

Да започнем от соса.
Доматите се измиват и се разполовяват. Двете глави чесън се обезглавяват, без да се белят. Всичко се подрежда в тавичка, посолява се, полива се със зехтин и се слага във фурната за поне 1 час при температура 110 градуса. Температурата е много важна:)



Обелвате запечените домати и слагате в блендера. Изстисквате чесъна - и той също в блендера при доматите.

                   
Добавете и сосът, който се е получил при печенето. Придава много приятен аромат на ястието.
Пасирайте за кратко. Полученият микс загрейте на котлона в дълбок съд, докато се сгъсти още малко. Тук е моментът да добавите, лютия червен пипер, черен пипер и още сол, ако е нужно.

За да приготвите рибата е нужно да загреете фурната на 240 градуса. Нарежете рибока на големи квадрати. Оваляйте всеки от тях в микс от сухите подправки, сол, черен пипер, смлени бадеми и зехтин. Подредете в тавичка, която предварително сте намазали със зехтин. Печете за не повече от 8-10 минути.



Сервирайте, като на дъното на чинията сипете от соса и отгоре подредите парчета риба. Може да декорирате с клонче прясна мащерка.
Комбинацията на риба с печени домати е просто фантастична!



23 коментара:

  1. Отново поздрави за идеите, храната и фотографиите! А за полимерната глина...ъъъъ...и мен ме зарази ...:)))
    Поздрави !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Пу за мен маковото герданче :)
    Лулу, вече наистина ще тръгна да търся тази полимерна глина тук. Дали ще намеря е друг въпрос....
    А рибка с чеснов сос също обичам, ще пробвам с тази бадемова коричка, много апетитно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  3. Este plato se ve delicioso. Me apunto tu receta.

    Gracias y saludos

    ОтговорИзтриване
  4. Нещата от полимерната глина са много прекрасни. :))) Снимките ти, както винаги - вдъхновяващи!

    ОтговорИзтриване
  5. I didn't understand a word.. but your shots are wonderful!!!!
    Loved your blog...

    ОтговорИзтриване
  6. ах Лулу,страхотна си !пълна с идеи и всичките прекрасни!Соса за рибата....просто ми потекоха лигите...

    ОтговорИзтриване
  7. Всичко е прекрасно :)
    А заглавието така и не запомних, но съдържанието-да!
    Поздрави, Лулу:)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни бижута, Лулу! Поздравления! Не спираш да вдъхновяваш :).

    ОтговорИзтриване
  9. Мммммм вкусотия!
    Много обичам риба или пилешко в комбинация с ядки.
    Рецептата е чудна, бижутата също! В някои очичките ми останаха направо... :))

    ОтговорИзтриване
  10. Ястието изглежда доста вкусничко.
    Бижутата които си направила са прекрасни, много са красиви.
    Някой ден и аз ще си взема полимерна глина, да пробвам, може и аз да се заразя :)
    Желая ти всичко най-хубаво!

    ОтговорИзтриване
  11. Руми, и тук да ти благодаря за разкошното бижу! С удоволствие ще го разходя по плажната ивица :)

    Теди

    ОтговорИзтриване
  12. Eхааа, прекрасно си се справила и в готвенето, фотографията и с бижутата.

    Поздрави: Ина

    ОтговорИзтриване
  13. Sigh! that's a gorgeous plate I would like a bite of :)

    ОтговорИзтриване
  14. Лулу :) всичко много ми харесва... аз съм фен на онова отровно зелено :) винаги имам нещо от него в гардероба си :)
    Ще ме запалиш и мен с тази полимерна глина... и без това започнах да готвя вместо терапия, че стреса ми идва много в повече :)

    ОтговорИзтриване
  15. Леле Лулу, страшна си! И на готвене, и на моделиране! Харесах си синьо-зелените герданчета :). За рибата е ясно, лол! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. lulu, много ми хареса рецептата за тази риба със сосчето с препечени домати и чесън. Хареса ми, че и рибата не се пържи, та само да намерия тази или друга подходяща риба, ще изпробвам.
    Много са красиви творенията ти. Това тюркоазеното е прекрасно. Явно си доста енергичен човек, та ти остават сили след работа, две деца, супер готвене, да правиш и тези красоти. Браво! Поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Искамммммм ги, искам ги всичкитееееееее :) Невероятни са тия герданчета. Лулу, помисли дали да не пуснеш рубрика "Продава се", щот ще съм първа записала се и откупила красотите ти :)

    За рибата - неземна красота, а и както съм гладна, още повече. Хубавото е, че отивам на обяд с една прекрасна дама и ще си побъбрим сладко, сладко.

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  18. Lulu , отново невероятна красота са създали сръчните ти ръце ! :))
    А за сосът нямам думи, обезателно ще бъде изпробван !
    Звучи много вкусно , а и е мултифункционален - с рибка или пък с хрупкав патлаждан, ще направи от всяко ястие пръстооблизвач. :)))))))))

    ОтговорИзтриване
  19. Vania Georgieva, внимавай, води до пристрастяване:)
    pep-4o, имам едно в повече, нямаш грижи:)
    Elia, благодаря! От твоята клавиатура, такъв комплимент звучи много стимулиращо:)
    Addii, да ти кажа честно нямам кой знае какви количества собствени идеи, но пък как добре интерпретирам чуждите.....:)
    Dani, Нети, Ина благодаря, сърдечни поздрави и от мен за вас!
    Lety, бижутата вече ми станаха много в повече! Раздавам безвъзмездно:)
    Irena, на ръба съм да основа клуб polymer clay addicted:)
    Тедка, абе подсети ме да му навържа възелчета между мънистата бе жена) Днес даже и разните дивайси си носих и пак нищоне направихме!
    Еoc, да ти кажа това отровно зелено напоследък ми стана любимо:)
    Mira, на моделирането до тук ми е предела - топчета до безкрай:)
    Станимира, всякаква бяла риба върши работа. Правих го и с тилапия и също имаш много добър резултат!
    Дани, пускам рубрика "подарява се":)
    Ginger, наистина е многофункционален - пробвах го с чушки и беше убийствено!
    jose manuel, Aninha Padredi, Asha @ FSK, thank you so much for you kind comments!

    ОтговорИзтриване
  20. Привет Лулу! Очарована съм. А, знаете ли как стоят тези бижута "на живо"!!! Разкошно! Е, нямам думи. Лулу,пак предизвика фурор и разби нета.
    Надето

    ОтговорИзтриване
  21. Е, няма такава жена... страхотно!!!!

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотно предложение .. и за рибата и за бижутата. Рибата със соса направих (и с паламуд е стархотно), но за другото няма да се пробвам, въпреки, че работя в арт книжарница :))
    Поздрави и за интересното представяне на рецептите :)

    Милена Атанасова

    ОтговорИзтриване
  23. мммммммммммммммммммм вкусно

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...