Е да речем, че почнах от края:)
Преди това има зехтин , маслинена паста и разбира се домати.
Като начало, можем да започнем от зехтина. Няма начин да не сте виждали онези малки, напудрени стъклени шишенца, в които бодро плуват няколко стръкчета неидентифициран зеленяш и зрънца черен пипер. Единственото, което ме притеснява е цената, която е почти два пъти по висока, от тази на "простия" зехтин. Е, винаги можете да си забъркате такова нещо и с елегантен, префърцунен жест да го тръшнете на масата, като допълнение към салатата:)
Има много приятен аромат и разбира се може да си го направите да отговаря и на най- извратените ви кулинарни предпочитания:) Моят включва мащерка или естрагон, печен чесън и миниатюрна люта чушка.
Изберете си шишенце с по- интересен външен вид. Напълнете го със зехтин, сложете му няколко стръка мащерка или естрагон. В сух тиган запечете за 2 минути няколко скилидки чесън. Обелете ги и ги пуснете в шишенцето. Ако сте любители на пикантния вкус може да прибавите малка, разполовена люта чушка.
Същото упражнение бихте могли да го повторите с обикновено слънчогледово олио, гроздово олио или ленено масло.
Като стана въпрос за зехтин, може би първата асоциация, която правим са маслини:) Обожавам маслинено песто, но купешкото се отличава с един основен недостатък - много ми е солено:( Преди известно време се светнах да си го правя сама по съвсем елементарен начин.
500 гр маслини без костилки
100 гр. кедрови ядки или орехи
50 мл. зехтин
3-4 листенца босилек
Какво ви трябва:
1 готов блат за пица
2 с.л маслинена паста – домашна или готова
Мащерка, риган, зехтин
Домати, колкото да покриете блата
1 скилидка чесън
Намазвате хубаво тавичка със зехтин. Поставяте блата и поливате с мъничко зехтин. Отгоре накълцвате чесъна. Разпределяте равномерно маслинената паста. Поръсвате с подправки и гарнирате с плътен слой домати. Поливате със зехтин и печете на 180 градуса на по- горно ниво на фурната , докато доматите се поизсушат и позапекат. Украсете с босилек и сте готови:)
Е, ако сте ентусиасти или разполагате с мъничко повече свободно време, може да направите фокачата с домашно тесто. Аз използвам тези пропорции:
500 гр. бяло брашно
1 пакетче суха мая ( 7 гр.)
1 ч. лъж. Сол + 1 ч.л захар
1 чаша вода
Омесвате гладко тесто от продуктите, оставяте да втаса на топло 30 минути. Разточвате фокачате и печете на 180 градуса.
Толкова от мен! Слънчева (всъщност не чак толкова) седмица на всички!
Рецептата е страхотна, както винаги, както и начина, по който е написана :)! Мисля да добавя накрая няколко листа рукола за подправка върху това вълшебство...
ОтговорИзтриванеТова доматче накрая е като точката на статията :)
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам от предложенията ти - доста твои рецепти повторвам вече...
Поздрави и хубава седмица и на теб!
Ммм, това ще да е много вкусно! И аз обичам маслинова паста, а в добавка с толкова много доматчета, че и тънка хлебна основа, напълно се предавам.
ОтговорИзтриванеПриятна италианска вечер :)
Прекрасно, апетитно, лесно - от където и да погледнеш, все ми харесва.Фокачата и зехтина де, песто си имам. Домашно маслинено песто обожавам. И счупих няколко машинки за вадене на костилки, които определено бяха за плодове, а не за твърди маслини, преди да започна да си купвам готови маслини без костилки. Добре, че дойдоха големите хипермаркети и при нас.
ОтговорИзтриванеОцет ароматен имам, но пък зехтин веднага ще си направя -имам необходимите билки.
Леле, Лулу, как ми изкарваш работа, а си мислех, че няма какво повече да правя днес .........
Лулу снимките са страхотни а предложението ти съблазнително!
ОтговорИзтриванеReceta muy mediterránea y fotos de gran sensibilidad. Felicidades
ОтговорИзтриванеAutenticamente delicioso. SAludos
ОтговорИзтриванеСтрахотно поднесено. Винаги с интерес чета този блог.
ОтговорИзтриванеА, Шива не е ли от мъжки пол - бог?
Останаха ми очите в тези чери доматчета, Лулу. И снимките и представянето както винаги са на ниво. Поздравления!
ОтговорИзтриванеI love this post!!! You are right about the olive oil!! so easy to make at home, yet comes with a bumper price tag at the shop :))
ОтговорИзтриванеI love the first photo and simply adore the one with the single tomato!! Just gorgeous! :))
Ох,ох,ох така апетитно изтлежда всичко
ОтговорИзтриванеЛулу, поздравления за новия облик на блога. Обичам бързи и вкусни рецепти, каквото е и твоето предложение, отново поднесено по интересен и ефектен начин. Имам същото шишенце, което ми стои празно и вече имам идея как да го накипря. Лека и ползотворна седмица!
ОтговорИзтриванеОоо.. Лулу :-D Очарователни снимки!
ОтговорИзтриванеИ страшно вкусна идея :-)
Поздрави сърдечни!
Много ми е важно рецептите да са лесни и бързи, тази е идеална, и с тези наредени черита, мммм!
ОтговорИзтриванеИ аз правя ароматен зехтин, но слагам в него сухи люти чушки, препечени на котлон. Става страшен, ползвам го навсякъде:-)
Предпоследната снимка ми е фаворит!:-)
Снимките са убийствени! Запали ме и мен, да си направя ароматен зехтин!
ОтговорИзтриванеТо само от снимките на човек да му се прияде. Обожавам всичко, що е направено под формата на пици, фокачи, печени теста с плънки и така натам. Сега определено нямам никакво време, но живот и здраве ще се пробвам:) Айде, отивам да си наваксам с другите ти неща, че съм изпуснала много:)
ОтговорИзтриванеMammamia che belli foto!!! Sono stupnde! Brava!
ОтговорИзтриванеUn bacione
che buono e che belle foto!!
ОтговорИзтриванеРуми - направо не е честно вече..... отивам да готвя пък....
ОтговорИзтриванеI wish I could understand these but your pictures look amazing!!!
ОтговорИзтриванеI figure out how to read it in English, not the perfect translation, but at least is something!
ОтговорИзтриванеЛулу, не знам дали си го превърнала в рубрика. Ако не си, вече е време! Умирам си за такива малки хитринки, които правят живота ни по-ароматен и приятен. Още утре ще намеря бутилка и ще си направя зехтин - с чесънче, мащерка и клонка почти цъфнал розмарин :) А и маслинената паста ще се приюти съвсем скоро в хладилника. Благодаря ти!
ОтговорИзтриване