неделя, 22 август 2010 г.

Малки идеи за големи хора

Заглавието всъщност беше от една рубрика към едно детски анимационно филмче. Моето по- скоро е нещо от сорта на малки идеи за много заети хора, но и аз обмислям идеята да стане нещо като рубрика:) От както имам блог, всичките ми близки, приятели и колеги мислят, че си прекарвам цялото свободно време пред печката, че даже и кръшкам от работа, за да готвя:) Всъщност, като повечето  работещи жени, старателно избягвам да се правя на многоръката Шива, но комбинациите 3 в 1 съм ги овладяла до съвършенство. Днешната публикация съчетава в себе си три елементарни рецепти, които винаги могат да внесат капка стил и свеж вкус в забързаното ежедневие.

Е да речем, че почнах от края:)
Преди това има зехтин , маслинена паста и разбира се домати.



Като начало, можем да започнем от зехтина. Няма начин да не сте виждали онези малки, напудрени стъклени шишенца, в които бодро плуват няколко стръкчета неидентифициран зеленяш и зрънца черен пипер. Единственото, което ме притеснява е цената, която е почти два пъти по висока, от тази на "простия" зехтин. Е, винаги можете да си забъркате такова нещо и с елегантен, префърцунен жест да го тръшнете на масата, като допълнение към салатата:)



Има много приятен аромат и разбира се може да си го направите да отговаря и на най- извратените ви кулинарни предпочитания:) Моят включва мащерка или естрагон, печен чесън и миниатюрна  люта чушка.


Изберете си шишенце с по- интересен външен вид. Напълнете го със зехтин, сложете му няколко стръка мащерка или естрагон. В сух тиган запечете за 2 минути няколко скилидки чесън. Обелете ги и ги пуснете в шишенцето. Ако сте любители на пикантния вкус може да прибавите малка, разполовена люта чушка.
Същото упражнение бихте могли да го повторите с обикновено слънчогледово олио, гроздово олио или ленено масло.

Като стана въпрос за зехтин, може би първата асоциация, която правим са маслини:) Обожавам маслинено песто, но купешкото се отличава с един основен недостатък - много ми е солено:( Преди известно време се светнах да си го правя сама по съвсем елементарен начин.

 

500 гр маслини без костилки
100 гр. кедрови ядки или орехи
50 мл. зехтин
3-4 листенца босилек
 Слагате всичко в блендера и пасирате до получаване на гладка каша.  Ако сте се сдобили с прекалено солени маслини, може да ги изкиснете за едно денонощие.

 Е сега мисля, че можем да съчетаем всичко до тук в една "фокача" с домати и маслинена паста:)


Какво ви трябва:

1 готов блат за пица
2 с.л маслинена паста – домашна или готова
Мащерка, риган, зехтин
Домати, колкото да покриете блата
1 скилидка чесън



Намазвате хубаво тавичка със зехтин. Поставяте блата и поливате с мъничко зехтин. Отгоре накълцвате чесъна. Разпределяте равномерно маслинената паста. Поръсвате с подправки и гарнирате с плътен слой домати. Поливате със зехтин и печете на 180 градуса на по- горно ниво на фурната , докато доматите се поизсушат и позапекат. Украсете с босилек и сте готови:)


 Е, ако сте ентусиасти или разполагате с мъничко повече свободно време, може да направите фокачата с домашно тесто. Аз използвам тези пропорции:

500 гр. бяло брашно
1 пакетче суха мая ( 7 гр.)
1 ч. лъж. Сол + 1 ч.л захар
1 чаша вода

Омесвате гладко тесто от продуктите, оставяте да втаса на топло 30 минути. Разточвате фокачате и печете на 180 градуса.

Толкова от мен! Слънчева (всъщност не чак толкова) седмица на всички!



22 коментара:

  1. Рецептата е страхотна, както винаги, както и начина, по който е написана :)! Мисля да добавя накрая няколко листа рукола за подправка върху това вълшебство...

    ОтговорИзтриване
  2. Това доматче накрая е като точката на статията :)

    Ще се възползвам от предложенията ти - доста твои рецепти повторвам вече...

    Поздрави и хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм, това ще да е много вкусно! И аз обичам маслинова паста, а в добавка с толкова много доматчета, че и тънка хлебна основа, напълно се предавам.
    Приятна италианска вечер :)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно, апетитно, лесно - от където и да погледнеш, все ми харесва.Фокачата и зехтина де, песто си имам. Домашно маслинено песто обожавам. И счупих няколко машинки за вадене на костилки, които определено бяха за плодове, а не за твърди маслини, преди да започна да си купвам готови маслини без костилки. Добре, че дойдоха големите хипермаркети и при нас.
    Оцет ароматен имам, но пък зехтин веднага ще си направя -имам необходимите билки.
    Леле, Лулу, как ми изкарваш работа, а си мислех, че няма какво повече да правя днес .........

    ОтговорИзтриване
  5. Лулу снимките са страхотни а предложението ти съблазнително!

    ОтговорИзтриване
  6. Receta muy mediterránea y fotos de gran sensibilidad. Felicidades

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно поднесено. Винаги с интерес чета този блог.
    А, Шива не е ли от мъжки пол - бог?

    ОтговорИзтриване
  8. Останаха ми очите в тези чери доматчета, Лулу. И снимките и представянето както винаги са на ниво. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. I love this post!!! You are right about the olive oil!! so easy to make at home, yet comes with a bumper price tag at the shop :))

    I love the first photo and simply adore the one with the single tomato!! Just gorgeous! :))

    ОтговорИзтриване
  10. Ох,ох,ох така апетитно изтлежда всичко

    ОтговорИзтриване
  11. Лулу, поздравления за новия облик на блога. Обичам бързи и вкусни рецепти, каквото е и твоето предложение, отново поднесено по интересен и ефектен начин. Имам същото шишенце, което ми стои празно и вече имам идея как да го накипря. Лека и ползотворна седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Ооо.. Лулу :-D Очарователни снимки!

    И страшно вкусна идея :-)

    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  13. Много ми е важно рецептите да са лесни и бързи, тази е идеална, и с тези наредени черита, мммм!
    И аз правя ароматен зехтин, но слагам в него сухи люти чушки, препечени на котлон. Става страшен, ползвам го навсякъде:-)
    Предпоследната снимка ми е фаворит!:-)

    ОтговорИзтриване
  14. Снимките са убийствени! Запали ме и мен, да си направя ароматен зехтин!

    ОтговорИзтриване
  15. То само от снимките на човек да му се прияде. Обожавам всичко, що е направено под формата на пици, фокачи, печени теста с плънки и така натам. Сега определено нямам никакво време, но живот и здраве ще се пробвам:) Айде, отивам да си наваксам с другите ти неща, че съм изпуснала много:)

    ОтговорИзтриване
  16. Mammamia che belli foto!!! Sono stupnde! Brava!
    Un bacione

    ОтговорИзтриване
  17. Руми - направо не е честно вече..... отивам да готвя пък....

    ОтговорИзтриване
  18. I wish I could understand these but your pictures look amazing!!!

    ОтговорИзтриване
  19. I figure out how to read it in English, not the perfect translation, but at least is something!

    ОтговорИзтриване
  20. Лулу, не знам дали си го превърнала в рубрика. Ако не си, вече е време! Умирам си за такива малки хитринки, които правят живота ни по-ароматен и приятен. Още утре ще намеря бутилка и ще си направя зехтин - с чесънче, мащерка и клонка почти цъфнал розмарин :) А и маслинената паста ще се приюти съвсем скоро в хладилника. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...