вторник, 16 февруари 2010 г.

До Виена, Алпите и назад


Преди около година, докато Skyeurope, все още бяха живи и ние като едно средностатистическо семейство се възползвахме от евтинджоса и си направихме една кратка забежка до австрийско (въсщност, добре че беше брат ми, почти насилствено да ни резервира билети). Виена, Грац, Залцбург, някакви малки забутани селца, заринати от два метра сняг , нейди из Алпите, абе въобще кеф.




Бяхме си взели едно бусче под наем - Гюнтер, както с умиление го наричаше на галено мъжа ми:) Много хубавко беше, но валя почти през цялото време (дъжд!!!). Най- ме е яд за Залцбург! Не стига, че къщата на Моцарт ужасно се размина с въображението ми, ами на всичкото отгоре, като се качихме на крепостта заваля, скъса ми се дъждобрана и ми се намокри апарата. От тогава си имам петно на матрицата. Всичките ми снимки от там го бият на синичко, дъждовно и мрачно.


Качихме се и на виенското колело... То това качване много символично и по- скоро за престиж... Врътваш се веднъж и чичкото те сваля, добре че поне бавно се движи:) Самата Виена е много красив град, но ако мога да я оприлича на човек, по скоро ми прилича на възрастна буржоазна дама. Много и красиви спомени за балове, светлини, карети и тежки плюшени завеси. Хол, пълен със скъпи вещи и снимки подредени като в музей и напомнящи за миналото, но всичко това вече е само ехо и спомен. Лично аз останах с усещането, че липсва жвеца. Както и да е - градът трябва да се види. Паркът на замъка Шон Брун беше впечатляваща дори и по това не толкова живописно време на годината. На фона и, Белведере ми бледнееше, но пък картинната галерия, която се помещава вътре е интересно занимание. Аз си падам по ренесансово изкуство, така че разходих с кеф из част от етажите. Разгледах и част от произведенията на Густав Климт, които като цяло също ми допадат.




За Алпите няма какво да кажа, освен: ОТИДЕТЕ ГИ ВИЖТЕ!




Тук сме в Bad Mitterndorf. Малко преди това се бяхме забутали да пием кафе в някакво селце (даже името му немога да възпроизведа). Беше толкова тихо, че чувах как пукат мехурчетата от пяната на капучиното ми..


За по плавно завръщане към кулинарната тематика показвам и едно мъничко ресторантче в сграда, чийто архитект е Hundertwasser. Ако до този момент не сте се сблъскали с негови творение, определено ще ви и нтересно да ги разгледате на живо. До известна степен напомнят на архитектурата на Antoni Gaudi в Барселона.



За австрийската кухня какво да кажа - много шницели, много храна за месоядни, много наденички, вурстчета с горчица и всякакви вариации по темата. Всичто това обилно се полива с бира.
Мислех да приключа с една рецепта за варени гевречета. Там в този район ядат нещо подобно на нашите варени гевреци.



Продукти:

  • 300 гр. пресято бяло брашно
  • 100 мл кисело или прясно мляко
  • 100 мл. вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. суха мая за хляб
  • 1 яйце
  • 2 с.л. олио
  • сол на вкус

Допълнително:
  • 2 пълни с.л. мед
  • 1 жълтък за намазване
  • по желание - сусам за поръсване

От продуктите (без меда и жълтъка) се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса половин час. Разделя се на малки топчета, които се оформят на гевречета. Може да използвате два начина - да посплескате топчето и да направите дупчица в средата или да разточите червейче от което да оформите гевречето. Редите всичко в тавичка и оставяте за още 15-20 минути на топло да си довтасват. През това време правите две неща:
1. загрявате фурната на 180 градуса
2. слагате голяма тенджера пълна с вода на котлона. Разтваряте двете супени лъжици мед вътре и оставяте да заври.

Втасалите гевречета се пускат във врящата вода за около 2-3 минути. Те имат навика да изплуват отгоре. Ако случайно някое залепне за дъното - окажете му необходимото съдействие:)
Гевречетата се вадят с решетъчни лъжица, подреждат се в намаслена тавичка, мажат се с жълтък, ръсят се със сусам и се пекат в загрята фурна за около 15 - 20 минути (или до придобиване на желания цвят и вид). Аз пека две тави от тази доза т.е към 20 гевречета. Унищожават се моментално:)





11 коментара:

  1. Здравейте :)
    Случайно попаднах на блога Ви и мисля да поостана, ако не възразявате.

    Успех и много нови вдъхновения!
    Тони

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря за коментара и пожеланията! Аз като съвсем начинаещ блогър, изключително много му се зарадвах:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ееее страхотни гевречета ;))

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Bia! И на вкус си заслужават врътнята:)

    ОтговорИзтриване
  5. И на мен много ми допада блога Ви. Още повече , че планувах преди Колаеда да отидем със съпруга ми точно до Виена, докато не разбрах, че затварят летището във Варна. Та така... май ще си останем само с вкусотийки, които сами ще си приготвим :)
    Поздравления още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Злати! Това с летището във Варна и на мен ми създава доста неприятности... Все пак не си заслужава, заради ремонта да се отказвате:) Той все някога ще свърши, а Виена е много красива през пролетта:)

    ОтговорИзтриване
  7. И тук да благодаря за рецептата. Гевречетата са чудесни!
    Определено стават част от "Любимите ни рецепти". :)))

    ОтговорИзтриване
  8. "Bad" Mitterndorf ,от Bad - баня. Май ви трябва второ препрочитяне на Австрия при по-хубаво време. Иначе Виена и е такава , и не точно. Доста неща се случват и там, зависи кога и къде отиде човек. А за дъжда си купих един водоустойчив кейс, и сега не се плаша от вода и пясък. Само статив нв знам дали мога да монтирам през него.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В интерес на истината от тази публикация още три пъти ми се наложи да ходя до Австрия. Не си промених кой знае колко мнението за Виена, макар че през пролетта определено беше много, много по- красива и приветлива. За съжалени до Залцбург така и не стигнах в друг сезон:)
      Пробвах водоустойчив кейс, но честно казано за моя апарат не ми върши работа и не си купих собствен. Проблемът е че сменям непрекъснато оптиката, имам дълъг телеобектив, който непрекъснато ползвам и няма как да го напъхам в кейса. Стигнах до извода, че тези неща са удобни за компактни фотоапарати, но за ДСЛР-ите май не са съвсем удачни решения, особено имайки предвид и цената.

      Изтриване
  9. :)
    Сега като спомена, пробвах зуум обектива заедно с кейса. И да ти кажа побира се, но си е цяла борба да се снима. Освен това почти не мога да зумвам ами си седи на 75мм. Така че или някоя прайм ленс по-нататък или с кит ленс ще си снимам в дъжда...За сега още не съм го използвала по предназначение...

    ОтговорИзтриване
  10. Много харесвам блога ви и сега за пръв път реших да направя нещо - тези варени гевречета. Сложих всичко точно (използвах прясно мляко), но сместа далеч не прилича на тесто! По-скоро на каша, която да се убия, не мога да направя на "гладко тесто". Дали има някаква грешка в рецептата?

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...