След като разбрахме къде ще пътешестваме, ще трябва да гарнираме подходящо - днешният избор, разбира се е нещо италианско - фарфале с чери домати, чесън и босилeк (по желание и с пеперончино)
И така, представете си че пътувате по огромна магистрала. На поредната детелина, старателно обозначена с десетки указателни табели, се отклонявате от нея и продължавате по добре потдържан първокласен път. Постепено реланоста около вас се променя - пътя се стеснява, гледката на магистралата и летящи коли отстъпва място на хълмиста панорама, осеяна с лозя. Времето постепенно забавя и неусетно се озовавате някъде в мналото пред портите на мъничко селце. Вече няма асфалт, а само тесни улички, застлани с камък и сгушени между каменни къщи със старинни врати.
Някъде по това време ви връхлита тълпа туристи, въоръжени с фотоапарати с огромни обективи и почват въодушевено да щракат около вас. Това доста бързо ви връща в реалността. Особенно ако сте запален фотограф, а мотаещите се събратя непрекъснато ви влизат в кадър и ужасно ви пречат да снимате:) Все пак магията си остава, благодарение на невероятното умение на италианците да съчетават модерния живот с историята си:)
Аз не съм човек, който си пада по симетрията и правилните форми, но нямаше начин да не ми направи впечатления, че тези хора нямаха нито една права линия:)
Ежедневието по някакъв много интересен начин се е вмъкнало между камъните и живее в много приятна симбиоза с розмариновите храсти, които може да срещнете почти навсякъде.
Най- вече заради липсата на пространство, основното превозно средство по тези мънички исторически градчета са мотоциклети, мотоциклетчета, мотопеди и всякакви свободни интерпретации по темата.
За да се потопите в атмосверата, любезните домакини са ви осигурили добра селекция от ресторантчета и кафета, в които може да поседнете, да се насладите на чаша хубаво вино и да опитате от домашно приготвената и гарантирано вкусна храна.
В едно такова заведение се пдслонихме по време на разходката ни в Сан Джиминано. Седнахме уж за малко, докато поспре дъжда и неусетно останахме повече от два часа:)
Тя италианската храна е много интересно нещо - хем става достатъчно бързо, хем ти осигурява необходимата дневна проция гастрономическо изживяване.
Една такава простичка и вкусна рецепта мисля да споделя сега с вас:)
Фарфале с чери домати
Продукти за около 5 порции:
500 грама фарфале (макароните с форма на панделка), мисля че можете да използвате и всякаква друга форма::)
към 15 чери доматчета
2 с.л доматено пюро
2 скилидки чесън
3-4 листа босилек
черен пипер
сол на вкус
зехтин
Слагате макаронените производни в дълбока тенджера с вода с 1 с.л сол и 1-2 с.л зехтин. Похлупвате и оставяте да заври. Щом почне да кипи, махате капака, намалявате котлона и варите 7-8 миниту т.е с около минута по- малко от колкото е отбелязано на опаковката. Докато това се случва, в дълбок тиган загрявате на слаб огън 7-8 с.л зехтин, нарязвате на филийки скилидките чесън и запървате в мазнината. Ако сте любител на пикантните вкусове, сега е моментът да добавите и 1-2 леко натрошени пеперончино (малки люти чушлета). Нарязвате чери доматчетата на половинки и изсипвате при зехтина. Веднага след това добавяте и макарончовците. Тук най- същественото е заедно с тях да добавите и половин чаша от водата, в която са врели. Подправяте с двете лъжици доматено пюре, черен пипер и още сол, ако е необходимо. Готвите още една минута, сваляте от котлона и добавяте босилека. Преди сервиране, по желание може да гарнирате с настъргано пермиджано, лешници или кедрови ядки.
Като изключим досадното миене на тенджерата и тигана, цялото удоволствие ви е коствало около 15 минути! Мечтата на работещата жена:)))
ох и ах, Тоскана, моя любов!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Лулу, чудесни снимки, и чудесни спомени.
оф, да вземем да организираме па ходене до някъде, а?:)))
ОтговорИзтриванеС голямо удоволствие се пренесох в Тоскана с този разказ и снимки! Всичко е чудесно, рецептата също!
ОтговорИзтриванеХубав блог! Успех желая!
Толкова хубаво си го описала, че няма на къде повече. Благодаря ти от сърце Руми!! :)
ОтговорИзтриванеКеми, Дамаянти, благодаря много:)
ОтговорИзтриванеСлучайно попадам тук и с радост установявам,че е прекрасно местенце,с много атмосфера и настроение:)!Прекрасен разказ за Тоскана-в картинки и думи.Била съм известно време във Флоренция,това което описвате ми е толкова познато,в същото време отново ме пренесохте там:)Хубава седмица,ооо да...и Честита Баба Марта:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Миленка! Честита Баба Марта и на теб и много усмихната седмица ти желая!
ОтговорИзтриванеЧудесен разказ в снимки, беше ми приятно да го прочета! Btw, имам същите вилици като от снимката с макароните:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Кали! А вилиците са ми подарък от родителите на слънцето:)))
ОтговорИзтриванеПрекрасен разказ, прекрасни снимки за една прекрасна и според мен страна!Много се забавлявам тук при теб - много стилно и красиво е всичко! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Пепеляшке!
ОтговорИзтриванеСнимките ти са страхотни! Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеВасиле, благодарности! Видях че и ти се занимаваш с фотография, но доста по-професионално от мен:)
ОтговорИзтриване