Запалена от мамешкия форум реших да изгледам филма. Оказа се разтоварващо и вдъхновяващо начинание. Резултатът е моята днешна лучена супа. Снимките са отвратителни, но поради липса на подходящо осветление вечерно време - толкова си мога:)
Лучена супа a la Lulu:)
Продукти:
- 4 големи глави лук
- 70-80 грама масло
- 100 мл течна сметана (аз ползвам млечна)
- 300 мл. сухо бяло вино
- 500 мл. бульон - аз ползвах телешки
- 2 с.л. брашно
- прясно смлян черен пипер
- мащерка
При сервиране:
Филии хляб - колкото са порциите
Моцарела - по 2 кръгчета на порция (може да се замени и с всякакъв друг вид жълто сирене)
Масло за намазване на филиите
Маслото се разтапя в тенджера. При него се изсипва луът, нарязан на губчета. Посолява се и се оставя на много слаб огън поне 25-30 минути. След като лука стане леко карамелизирън, огърят се усилва и се добавя брашното. Бърка се до златист цвят, сваля се от котлона и при непрекъснато бъркане се сипва горещия бульон. Цялото това упражнение е за да не стане всичко на бучки. Връща се тенджерата на котлона, добавя се бялото вино, прясно смления черен пипер и мащерката. Оставя се да си къкри още 30 минути. Почти накрая се добавя сметаната. Преди да поднасяне, супата се разсипва в огнеупорни купички. Върху всяка от тях се слага филийка намазана с малко масло отгоре парченца моцарела. Пъха се в загрята фурна, включена само отгоре (или просто сложени на на най- високото положение). Всичко това до запичане на поцарелата. Сервира се с винце!
Възможни са различни вариации- примерно вместо вино да се сложи бира. При това положение е желателно да намалите количеството, защото става леко горчиво. Може да пропуснете сметаната, ако сте по- диетични.
Iskam da popitam bqloto vino 300 ml li e ili ima nqkakva gre6ka,za6toto smqtam da sgotvq supata skoro?
ОтговорИзтриванеНе, няма грешка - 300 мл. е. Успех:)
ОтговорИзтриванеДа,мъжът ми е готвач и ми каза ,че това е единствената супа ,която се прави с вино:)
ОтговорИзтриване