неделя, 21 февруари 2010 г.

Една жена на 33 и една сбъркана торта по случая

Днес отново имам повод да ви почерпя:) Ставам на 33. Цял ден ме връхлитат мисли, относно това колко бързо лети времето.



 В един момент си мъничък и разните хора на по 18-20 години вече ти се струват възрастни, а жените на 33 вече са си направо лелки на преклонна възраст:) В един момент събираш картинки от дъвки Идеал и Турбо, а в следващия момент си се оказал заринат от колекцията ти от папки на някакво бюро в офис и то в 10 вечерта. В един момент пътуваш с мама и тати за Ахтопол със синия Москвич, а в следващия си пак в синя кола, само че в задръстване и си се закопал с лизингови вноски. Сякаш беше вчера, когато съседа се фукаше, че си е купил кола, а сега е просто купища ръждясала ламарина на паркинга... Както и да е... Поводът си заслужава да ви почерпя с едната от двете торти, които сътворихме (благодаря много за помощта Кате!):





Голямо забавление падна! И тортата и глазурата правя за първи път и определено имах известни опасения по въпроса. В крайна сметка резултатът е задоволителен и най- вече вкусен:) Тортата не е голяма новост в нета, но аз лично припалих от една дама, която твори направо чудеса. Стори ми се доста трудно и завъртяно (това последното съвсем буквално). Това пък от своя страна ме амбицира да я направя. Щом нещо е гадно, значи е точно за мен:) Но.. както спомена кумата ни - на този свят все още не се е намерил готвач или виртуоз, който да ме накара да му спазя рецептата с точност:) Аз хич не държа на такива подробности, така че ето рецептата и няколко съвета за прилагането и:
Продукти:

За блата:

  • 8 жълтъка
  • 4 белтъка - всъщност не съм сигурна колко дойдоха при мен, защото леко се заплеснах и после се наложи да отливам
  • 7 с.л захар
  • 6 с.л. брашно
  • Още половин доза за изпичане на герен и долен блат

Ако обичате по- кремести торти, спокойно може да намалите дозата и докарате по- тънък блат.

  • За крема:
  • 300 гр. маскарпоне
  • 150 мл. течна сметана (аз ползвам само млечна)
  • 150 гр. рикота
  • 80 гр. захар (или просто пробвайте на вкус)
  • 200 гр праскови от компот, пасирани с миксера
  • 1 пакетче желатин (ползвам Йоткер)

Белтъците се разбиват на сняг. Отделно жълтъците се бият на пяна със захарта. Добавят се на струйка към белтъците при внимателно бъркане. Постепено се добавя и брашното към сместа. Пече се в голяма правоъгълна тава, застлана с хартия за печене. Аз ползвах тази която върви с печката. Пече се в загрята фурна на 180 градса, докато стане златисто. Внимавайте краищата да не прегорят, защото после трудно се навива. След като го извадите и поизстине малко го отделете от хартията. Напълно охладения блат се разрязва на 4 ленти.
По същата технология се изпичат още два кръгли блата от останалите продукти за пандишпановото тесто.

За крема се разбъркват всички съставки накуп, без желатина. Него го разтваряте отделно в студена вода и след това разтапяте на слаб огън. Към течния желатин внимателно добавяте малко количество от сместа за крема и бъркате непрекъснато. Целта на начинанието е темпериране - по този начин сместта после няма да се "пресече". Изсипвате охладената желатинова смес към основния крем и слагате всичко за 10 минути в хладилника да стегне.

Сглобяване на тортата:

Слагате единият кръгъл блат за основа на тортата. Намазвате с крем. Мажете с крем и една от лентите, които се получават от правоъгълния блат. Навивате внимателно на руло (не трябва да е стегнато) и слагате в средата на кръглия блат като пънче. Мажете следващата лента дебело с крем и увивате около пънчето. Така до изчепване на наличните количества:) В случай, че долната платка е по голяма от полученото руло трябва да я изрежете по основата на рулото. Сиропирате внимателно пънчето с част от сока от компота. Завършвате процедурата, като намазвате пънчето - руло отгоре и поставите горният кръгъл блат. Увавате сравнително стегнато пролученото произведение, след което охлаждате за поне 30 минути. В моя случай престоя цяла нощ, но това беше не по необходимост, а по- скоро от липса на време.

Украсата на тортата е по избор. Аз лично използвах глазура от фалшив марципан. Ползвах вариант, публикуван от Наталина в мамешкия форум. По стар народен обичай не спазих рецептата и поради липса на глюкоза сложих вода. Олио отиде много повече от упоменатото количество. Всъщност леко се престарах, но цялото излишно количество се отдели при месенето. Много лесно се работи с тази моделираща маса.
Отгоре украсих с натурален шоколад, разтопен с малко сметана и изсипан в пош от готварска хартия.

При разрязване блатовете на тази торта се виждат вертикално, което предизвика леката изненада в мъжа ми и опасенията му, че тортата е сбъркана:)




Все пак крайният резултата беше вкусен и въпреки целите ми терзания за това, че остарявам си духнах свещичката и си изядох парчето с кеф!

10 коментара:

  1. Честит Рожден Ден, Лулу!
    Бъди здрава, много обичана и щастлива! Пожелавам ти да си винаги позитивна и усмихната.

    А сбърканата торта е чудесна! Аз така и не се престраших да правя торти :)

    Спорна и усмихната седмица :-)

    п.п. Много ми хареса снимката с колата. И другите са чудесни, но колата...

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря много за пожеланията!!! По повод на двата празника се утрепах да готвя, така че сега поне имам достатъчно снимков материал:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей!
    Пожелавам всичко най-хубаво по случай Рожденния Ден!
    Приятно ми е да открия този блог:)
    Допада ми всичко в него!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красива торта и невероятен блог! Радвам се, че попаднах на него! Снимките ти са великолепни!

    Поздрави!

    Руми

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти, Руми! На всичкото отгоре с теб сме адашки:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Случайността или не толкова.. доведе и мен тук :-)

    Макар и със закъснение, но не мога да пропусна:
    пожелавам ти добро здраве, хубав късмет, много любов и успехи! Същинският живот почва на 33! Историята го е доказала :-D
    Поздравления и за тортата: разрезът й е перфектен!

    А страницата ти ми харесва, Lulu и с удоволствие ще я следя!

    Поздрави и :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Димитрата! Ти си ми голямо вдъхновение, мака че не си го знаела до сега:)

    ОтговорИзтриване
  8. Искам да попитам - колко парчета са възможни от в този вид и тези пропорции на тортата - искам да я направя, но се притеснявам дали ще стигне за всички! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...