събота, 14 април 2012 г.

Основни правила за правене на козунак: обяснение в стъпка по стъпка и рецепта за козунак с марципан и сини сливи

На първо място искам да отбележа, че козунаците не са френски макарони. Грамовете не са от чак такова голямо значение, колкото консистенцията и основните стъпки. Опитах се да снимам стъпка по стъпка, как правихме нашите козунаци тази година.


Като основа ползвах тази рецепта, която лично на нас много ни допада. Козунакът става сладък и не е сух, дори и след 3-4 дни.
Тази година леко модифицирах рецептата и единият козунак го направих с марципан и сини сливи. Получи се нещо наистина фантастично!


И така, като начало да започнем с необходимите продукти за основната рецепта.


Пропуснала съм да снимам млякото... Представете си, че е там, а и от него наистина ви трябва много малко:)
400 гр бяло брашно + 50 гр за маята
3 яйца
110 гр захар + 30 гр за маята
70 гр масло
40 гр  олио
5 с.л прясно мляко
1 пакетче суха мая
Кората на 1 лимон или лимонова есенция
Ванилия
3 с.л ром
1/ 2 чаена чаша стафиди
Макар, и да знам, че не е задължително, винаги когато меся козунак, предпочитам да "шупна" маята предварително. Приготвям каша от хладко прясно мляко, 30 гр брашно, 1-2 с.л захар и пакетчето мая. Всичко трябва да е консистенция малко по- гъста от боза. Отгоре поръсвам с малко брашно и оставям 10-15 мин.
Млякото ви наистина трябва да е с температурата на тялото. Не трябва да е топло, защото ще убие маята. Не трябва и да е от хладилника, защото нищо няма да се получи. Захарта подхранва маята процесът на втасване започва по- бързо. Все пак не прекалявайте. Многото захар също пречи на ферментацията. След 15 минути трябва да получите нещо ето такова.


В машината за хляб се слагат продуктите в следната последователност:
  • 3 яйца - извадени от хладилника поне 4-5 часа преди това
  • разтопеното масло - внимавайте да не е много горещо
  • олиото
  • лимонената кора, рома и ванилията
  • брашното - пресято
  • захарта
  • шупналата закваска
Машината се включва на програма за месене и втасване. В самото начало следете консистенцията на тестото. Трябва да се отлепя от стените. Тъй като яйцата са с различен размер, а  маслото съдържа различно количество вода, няма как да се даде точно количество брашно за една рецепта. Понякога и две лъжици са от значение, така че наблюдавайте тестото и ако е необходимо, добавете още брашно.


 По средата на месенето, изключете хлебопекарната и пуснете програмата от начало. Така ще подсигурите още 15 мин. месене, които са важни за хубави конци. Оставете машината да свърши докрай т.е да приключи втасването. Тестото трябва да е удвоило обема си. Ако това все още не се е случило, просто оставете още 30 -тина минути без да отваряте капака. Ето така изглеждаше при мен, след като го оставих още 20 минути.


Изсипете тестото върху намазнена повърхност, добавете стафидите, намажете си ръцете обилно с олио и премесете бързо тестото, като непрекъснато го усуквате. Много хубаво обяснение с видео за сплитане е дала Йоана. Аз използвах нейните инструкции.


След като сплетете козунака, го прехвърлете в тава с високи стени, като предварително сте я "тапицирали" с хартия за печене. Оставете го да втаса, още веднъж, докато почти удвои обема си. Ако имате функция на фурната за втасване - ползвайте я нея. Аз имам и включвам на 35 градуса. Ако нямате подобна екстра, просто го оставете във фурната без да я включвате. Така козунакът ще бъде на постоянна температура и няма де се влияе от това, колко пъти децата са влезли и излезли на терасата, без да затворят вратата:)


Втасалият козунак се намазва с разбит жълтък и се поръсва с бадеми и захар. През това време загрейте фурната на 165 градуса с вентилатор. Прехвърлете решетката на по- долно ниво, а най- отдолу във фурната сложете метална купичка с вода. Целта и е да не се изсуши печивото. Съвсем наскоро научих този трик от bg-mamma и се оказа, че върши невероятно добра работа. Първият си козунак изпекох без купичката с вода, защото забравих и е значително по- сух и различен като консистенция от втория.
Печенето е най- трудната част. Отнема около 40 минути до час. На козунаците с пълнеж им трябват 10 -тина минути повече. Проверява се с бамбуково шишче, което се забожда в центъра. Ако по него не полепва тесто, значи козунакът ви е готов.


Този леко го препекох:(

Ако решите да правите козунак с плънка, след като изсипете втасалото тесто от машината за хляб върху плота за месене, трябва да го разточите на дълга "кора" с дебелина около 1-2 см и широка около 25 см. В моят случай по дължина разпределих 200 гр сладко от сини сливи и 150 гр марципан намачкан с 20 гр вода. Завих на руло, разрязах на 3 равни части, като внимателно притиснах краищата, така че да не излиза от пълнежа. Намазах всяко руло с мазнина и сплетох на плитка. Може да го прехвърлите в правоъгълна тава и да опечете така, но аз проявих мазохизъм и го оформих кръгъл. Козунакът с плънка обикновено няма чак толкова ясно изразени конци, защото няма възможност да бъде усукван при премесването. Но пък е убийствено вкусен!


До този момент подхождах много скептично към козунак с марципан, но ако си падате по леко трапчивия вкус на бадеми, задължително трябва да опитате!





Желая ви весело посрещане на празника:)



10 коментара:

  1. Прекрасен козунак!Сините сливи много ми харесаха като вариант за плънка!
    За снимките както винаги нямам думи....еее и аз искам да снимам така....:(
    Чудесна публикация!
    Весело посрещане на Великден!

    ОтговорИзтриване
  2. Перфектни са козунаците! Завиждам ти за времето, за което си пекла! Аз пекох едно роло и един козунак заедно 2 /два/ 4аса в един Раховец. Ако си бях в София щях и аз щях да ги изпека като теб за 40 мин, ама не...! Но важното е 4е е Великден.
    Благодаря за снимките - перфекти както винаги!
    Весели празници и извинения за 4-тата /скапа се БДС-то/
    Ками

    ОтговорИзтриване
  3. Изпробвах рецептата, получиха са добри козуначета. За следващият път ще сложа купичка с вода, но като за първи път са сполучливи. Благодаря ви за идеите и рецептата. Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни козунаци, Лулу! И разбира се с плънката са още по-вкусни /поне на нас, затова аз се поувличам малко.../.
    Невероятни снимки отново, направо онемявам всеки път като погледна тук!
    Светъл да е твоят Великден! Здраве, мир и благополучие на цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  5. Снимките са много красиви и информацията и тук, и в публикацията за боядисването на яйца, е много полезна!
    Тази година няма да ми остане време да ги пробвам, но съм си ги отбелязала за следващите години!
    Ей, тези металните кошнички много са плъзнали по блоговете :) . Аз се бях засилила към Пикадили да си взема нещо за ядене за село, ама на, видях ги първо тях и си изрових и стотинките от дъното на чантата, за да си купя и аз. После на село 2 дена само марули ядох, добре че поне са ми вкусни.
    Та да, много са готини кошничките ;р .
    Пожелавам ви много светъл празник !

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно е при теб Лулу!Красив козунак,и вкусен без съмнение!А какви кълнове,невероятни снимки!
    Светъл празник за цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  7. Руми, благодаря за това подробно разяснение относно козунако-правенето, защото аз определено се изложих, ще пробвам като спазя точно твоите инструкции пък да видим :)
    Светъл Великден и много здраве в домът ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Нещо не ми стана козунака. Много внимателно следях инструкциите и въпреки това след два аса втасване още е плосък.не знам как да го реанимам. Съвети?

    ОтговорИзтриване
  9. Маята шупна ли ти преди да замесиш? Слагала ли си мазнина по време на месенето в хлебопекарната? Остави го на топло още малко. Може да го прехвърлиш във фурната на 35 градуса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, много бухна. Но след това още в машината не втаса, въпреки че го държах около 40 мин след приключване на програмаъа. Оставих го вув фурната цяла нощ, но резултатът е отчайващ. Много ми е мъчно за пропилените продукти.

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...