сряда, 11 април 2012 г.

На кафе: Ваня за особеностите на един фуудблогър

Може би сте забелязали, но покрай празниците обичам да ми е шумно, натоварено и с много гости:) Днес пак ще си пия кафето в много приятна компания! С нея ме свързват много общи неща - фотография, фууд блогинг, фууд стайлниг, много панички, покривчици, вилички, лъжички и най- вече желание непрекъснато да вървиш напред. Когато четях представянето, което ми изпрати, на моменти имах чувството, че е писано за мен. Със сигурност познавате Ваня от Culinary with me , защото води един от най- красивите български кулинарни блогове. Любим ми е заради хубавите рецепти и най- вече заради невероятните снимки и усет към красивото.


 И понеже навън става все по- приятно и топло, може би е време за нещо по лятно и свежо. Заповядайте с нас за една сладоледена тортичка, която Ваня приготви специално за случая!


Снимки и рецепта: Ваня Филипова Culinary with me 




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поласкана от поканата на Руми, приех веднага да участвам - на толкова красиво и приветливо местенце, просто нямаше как да откажа, та нали самата аз честичко надничам в something... и дори заема едно от челните места в личната ми топ 5 класация на любими блогове. И така мислих и умувах за нещо по-така, нещо по- празнично-великденско, по-пролетно и същевременно универсално....
Надявам се да ви хареса!
С някои от вас вече се познаваме виртуално, с други не и за това ще кажа две-три  думи за себе си. Нещото, което ме влудява най-много е да не мога да правя нещо. Искам всичко да мога да си правя сама, ей така, като ми се наложи да си знам, ама не става, за жалост. Това ми болестно състояние обаче, се оказа съществен фактор преди има – няма 7-8 години, когато получих като подарък фотоапарат – сапунер. Ей, полудявах след всяка една снимка. Нещата не ми се получаваха, така както аз искам и се започна едно ненормално четене, търсене, снимане, проби, четене, още проби...След два месеца, вече имах по-висок клас сапунер, а след още два първият ми DSLR, подарък от половинЪт. Сигурно се е надявал милият, че ще мирясам, ама не позна, последваха обективи, проби, още по-висок клас апарат, пак проби и така до ден днешен, но вече и със странични (д)ефекти – фууд блогинг, фууд стайлинг, последвани от мнтожество кърпи, чашки, чинийки и вилички, всичко по 1-2 броя и нито един цял сервиз. Картинката ще бъде съвсем пълна, като добавя, че навсякъде се мъкнат отражатели, стативи и по един – два универсални пропса, ей така за всеки случай, но както се казва, кефът цена няма!
А сега към рецептата. Сигурна съм, че вече всеки е направил плановете си за празничната трапеза и ще ви предложа нещо, което позволява празнично – ежедневни манипулации и всеки може да развинти въображението си. 



Сладоледени тортички something...” 

Необходими са ви, два вида сладолед. Тези които използвах аз, са ванилов с шампанско + шоколадово ментов сладолед. Ще ви трябват и няколко свежи ягоди за декорация + няколко листенца мента, а също и силиконова форма за мъфини и препоръчително – машина за сладолед.

За ваниловия сладолед: Загрейте 240 мл. мляко, заедно със 75 гр. кафява захар на средна температура. Сместа не трябва да завира, а само да се разтвори захарта. През това време разбийте 3 жълтъка. Когато захарта се разтвори, на няколко пъти добавете млякото към жълтъците, като разбивате непрекъснато. Върнете всичко на котлона и оставете на средна температура, като отново не трябва да завира. Бъркайте непрекъснато. Целта е сместа да се сгъсти, а когато потопите и извадите лъжица, да остава лек филм върху нея. Махнете от котлона и оставете напълно да охлади. Добавете ½ капсула ванилова есенция, 1-2 концентриран аромат шампанско и 240 мл. сладкарска сметана. Разбийте всичко до хомогенна смес и сложете в машината за сладолед*, когато сместа започне да се стяга, добавете 2 ч.л. ром и оставете до пълното замразяване, според инструкциите на производителя.
*В случай, че нямате машина, прехвърлете в кутия и поставете във фризера, като разбърквате през половин – един час до замразяването на сладоледа.

За ментово – шоколадовия сладолед: Загрейте 200 мл. мляко, 50 гр. захар и 100 гр. настърган, натурален шоколад и 1 с.л. какао. И тук сместа не трябва да завира, а само да се разтопят захарните кристали и шоколада. Охладете напълно и добавете ½ капсула ванилова есенция, 3-4 капки концентриран аромат мента и шоколад и 200 мл. сладкарска сметана. Разбийте всичко и отново в машината, а когато започне да се замразява – 2 ч.л. ром.

За тортичките: При аранжирането на тортичките, сладоледа трябва да бъде по-отпуснат. Изсипете в силиконовата форма първо ваниловия сладолед до желаното ниво, като си помагате с лъжичка за да прилепне плътно по стените. Замразете за час – два, след което сложете и шоколадово - ментовия сладолед. Отново замразете за час-дава и готово. При сервиране, обърнете формата с шоколада надолу и декорирайте със свежи плодове и мента. Ако пък ви се струва пипкаво, сервирайте във фунийки – хлапетата направо си умират от кеф!



На финала искам сърдечно да благодаря на Руми за поканата и да пожелая на нея и на вас уютен, вкусен и  незабравим празник!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ваня, удоволствието беше мое и благодаря за рецептата, която няма как да не забележа е кръстена на "Нещото":)

10 коментара:

  1. Лулу, приятно ми беше да си изпия кафенцето с вас:)! Гостенката ти е прекрасна! Благодаря ти, че ни я представи! Весели празници и на двете!

    ОтговорИзтриване
  2. Хей,момичета прекрасни и не вероятни!Удоволствие е за мен да чета публикациите ви и да се наслаждавам на стил и красота!
    Лулу,благодаря ти че ни представи своята уникална гостенка!Предложението е студено,вкусно и красиво поднесено.
    Светли празници и много вдъхновение !

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиви снимки правиш Ванче, заслужавало си е търсенето и мъкнето ще ти кажа пък аз. Винаги се впечатлявам, точно на тикава хора като теб, които непрестанно търсят, искат, имат желание на продължат и гледат смело напред и нагоре. Това е двигателят на нещата и той ни прави по-силни и по-успешни.
    Най-ми допадат снимките обаче с присъствие на хора. Като последната. Давай повече такива "живи" кадри.
    Поздрави и за двете и весели празници

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря на двата най-позитивни и красиви блога (поне според мен:) за чудесното предвеликденско настроение!

    Весели празници и на двете!

    ОтговорИзтриване
  5. Лулу, седя си пред екрана, седя си с чаша димящо кафе и се наслаждавам блажено...на красотата, която вие двете редовно ми дарявате! Подразбира се за Топ 5, нали:)
    Ваня, писах и при теб - за мен е истинско удоволствие всяка твоя снимка и всяка рецепта, а тези пък, сладоледените, се прибавят към всичките ти останали в Големия Летен Списък - още малко да се постопли и ги започвам една по една, благодаря ти!
    Светли и радостни празници, дами!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички за милите коментари и най-вече на Руми за поканата! Сега от щастие като ме подгони музата...не е истина...има толкова много идеи, панички, кърпи и кадри за реализация, че тежко и на кредитната карта и фамилията, която трябва да ме изтърпи и да издегустира всичко :)
    Пожелавам на всички светли, цветни и безгрижни празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Седнах с една лъжичка, по-голяма и започнах....
    Благодаря за удоволствието!
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Много сте готини! И сте ми много любими:))

    ОтговорИзтриване
  9. Мдааа блога на Ваня едно от най-красивите и вкусни местенца, а снимките и винаги ми действат много вдъхновяващо :)

    ОтговорИзтриване
  10. Complimenti bellissimo blog e ricette perfette!!
    http://www.le-ricette.it/
    http://www.ricette-dolci-ricette.com/

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...